Niğde yöresinde farklı su kaynaklarında Entamoeba histolytica'nın ELISA testi ile araştırılması
Investigation of Entamoeba histolytica in different water sources of Niğde province by ELISA
- Tez No: 773728
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KARATEPE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoteknoloji, Parazitoloji, Veteriner Hekimliği, Biotechnology, Parasitology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Entamoeba histolytica, ELISA, Niğde, Entamoeba histolytica, water, ELISA, Niğde
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
Bu çalışma, Niğde yöresinde su kaynaklarında Entamoeba histolytica'nın prevalansının ortaya konulması amacı ile Haziran-Kasım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Bunun için her ay 15 farklı su kaynağından (içme suyu, kuyu suyu, kaynak suyu, atık su ve baraj) toplam 90 adet su numunesi alınmış ve su örneklerinde E. histolytica antijenlerinin varlığı ELISA testi ile incelenerek 90 adet su numunesinin 7 (%7.7)'sinde E. histolytica pozitifliği saptanmıştır. Haziran ve Eylül ayında su numunelerinde parazite rastlanmamış, Temmuz ayında 3 (%20)'ünde, Ağustos ve Ekim ayında 1 (%6.6)'inde ve Kasım ayında 2 (%13.3)'sinde E. histolytica yönünden pozitiflik belirlenmiştir. ELISA testi ile incelenen 24 baraj suyunun 1 (%4.1)'i, 12 atık suyun 1 (%8.3)'i, 12 kuyu suyunun 1 (%8.3)'i ve 24 mahalle çeşmesi suyunun 4 (%16.6)'ü pozitif bulunmuş, incelenen 18 kaynak suyunun hiçbirinde E. histolytica tespit edilememiştir. Ayrıca yaz mevsiminde incelenen 45 su örneğinin 4'ü (%8.8) ve sonbahar mevsiminde incelenen 45 su örneğinin 3'ü (%6.6) pozitif bulunmuştur. Su numunelerinde E. histolytica pozitifliği aylar, su kaynakları ve mevsimler açısından istatistiksel olarak önemsiz bulunmuştur (P>0.05). Sonuç olarak, sularda önemli bir halk sağlığı sorunu olan E. histolytica varlığı Niğde yöresinde ilk defa bu çalışma ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the prevalence of Entamoeba histolytica in water sources of Niğde province, between June and November 2021. A total of 90 water samples were taken from 15 different water sources (drinking water, well water, spring water, wastewater and dam water) every month and the presence of E. histolytica antigens in the samples was examined by ELISA. The positivity of E. histolytica was determined in 7 (7.7%) of 90 samples. While no parasites were found in any of the samples in June and September, E. histolytica was positive for 3 samples (20%) in July, 1 sample (6.6%) in August and October and 2 samples in November (13.3%). One of 24 dam samples (4.1%), 1 of 12 wastewater samples (8.3%), 1 of 12 well samples (8.3%), and 4 of 24 fountain samples (16.6%) that examined by ELISA were found positive. On the other hand, none of the examined 18 spring samples were positive. In addition, 4 (8.8%) of 45 samples that examined in summer and 3 (6.6%) of 45 samples that examined in autumn were detected positive by using ELISA. Entamoeba histolytica positivity in samples was statistically insignificant in terms of months, water resources and seasons (P>0.05). As a result, the presence of E. histolytica, which is an important public health problem in water sources, was determined for the first time in Niğde province with this study.