Niğde yöresinde yaygın olarak kullanılan folklor materyallerindeki etnopedagojik düşüncelerin incelenmesi
Investigation of etnopedagogical things in folklore materials widely used in Niğde region
  1. Tez No: 832387
  2. Yazar: HAVVA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT POLAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde İli, Sözlü Kültür Ürünleri, Etnopedagoji, Halk Pedagojisi, Niğde Province, Oral Culture Products, Ethnopedagogy, Folk Pedagogy
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 204
Özet
Günümüz dünyasında gelişen koşullar neticesiyle yeni nesillerin eğitiminde daha çok dijital kaynaklar, gelişen teknoloji gibi unsurlar ön planda yer alsa da geçmiş yüzyılların deneyimine baktığımız zaman eğitimin, iradeli ve terbiyeli insan yetiştirmenin farklı yöntemlerle yapıldığını görmekteyiz. Geçmiş yüzyıllarda insanlar her ne kadar okuma yazma bilmeseler dahi erdemli, insani değerleri yüksek, iyi ahlak sahibi, toplumsal rollerini yerine getiren nesiller yetiştirebilmişlerdir. Bunu da kültürlerarası eğitim, çok kültürlü eğitim, folklorik unsurlarla yapmayı başarabilmişlerdir. İşte bu durumu inceleyen alan olan etnopedagoji kavramı bu yüzden incelenmeye değer bir kavramdır. Ancak etnopedagoji ile yapılan literatür taramalarında oldukça önemli bir eksiklik söz konusudur. Daha çok Eski Sovyetler Birliği dönemindeki yapılan pedagojik çalışmaların bir dalı olarak ele alınmış ancak diğer ülkeler de ilmi pedagojik çalışmalarda ayriyeten bir çalışma olarak değerlendirilmemiştir(Alimbekov,2007). Günümüz kültürel mirasına, gelenek görenek ve ananelerine, sözlü kültür ürüne yeteri ölçüde önem verip yaşatılmaya çalışılmalıdır. Bu amaç etrafında çalışmanın etnopedagoji biliminin incelenmesi, gelecek yıllarda çocuk eğitimi, yetiştirilmesi ve terbiyesinde kullanılması adına öncülük etmesi amaçlanmaktadır. Araştırmanın çalışma grubunu Niğde ilinde Niğde ilinin kültürel zenginliklerinden faydalanarak büyümüş 14 kişi oluşturmaktadır. Araştırmada kullanılacak inceleme yöntemi, amaçlı örnekleme yöntemidir. Kişilerle görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Niğde iline ait atasözleri, deyimler, efsaneler, hikâyeler, bilmeceler, ninniler, tekerlemeler, türküler gibi sözlü kültür ürünlerinin toplanmasında ise nitel araştırmalarda tercih edilen veri toplama tekniği kullanılmıştır. Verilere ilişkin analizler ''Niğde ili sözlü kültür ürünlerinin etnopedagojik açıdan incelenmesi'' ana başlığı altında incelenmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar şu şekilde ifade edilebilir: Bu çalışmanın, etnopedagoji biliminin tanıtılıp, yaygınlaşmasını ve detaylı olarak incelenmesini sağlamakla birlikte Niğde yöresi sözlü kültür ürünlerinin iki farklı çalışmayla ortaya çıkarılmasına katkıda bulunduğu söylenebilir. Nitekim Niğde yöresi kültür değerlerinin tanınmasına, yaygınlaştırılmasına ve Niğde literatüründe yer almayan kültür değerlerinin de yapılan görüşmelerle açığa çıkartılmasına fayda sağladığı sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
As a result of the developing conditions in today's world, although elements such as digital resources and developing technology are at the forefront in the education of new generations, when we look at the experience of the past centuries, we see that education is done with different methods to raise strong-willed and well-behaved people. In the past centuries, even though people were illiterate, they were able to raise generations that were virtuous, have high human values, have good morals and fulfill their social roles. They were able to do this with intercultural education, multicultural education and folkloric elements. That's why the concept of ethnopedagogy, which is the field that examines this situation, is a concept worth examining. However, there is a very important deficiency in the literature review made with ethnopedagogy. It was mostly considered as a branch of pedagogical studies in the former Soviet Union, but it was not considered as a separate study in scientific pedagogical studies in other countries(Alimbekov,2007). Today's cultural heritage, traditions and customs, oral cultural product should be given sufficient importance and tried to be kept alive. It is aimed to study ethnopedagogical science around this aim and to lead the way in terms of using it in the education, upbringing and upbringing of children in the coming years. The study group of the research consists of 14 people who grew up in Niğde province by benefiting from the cultural riches of Niğde province.The analysis method to be used in the research is the purposive sampling method. Semi-structured interview form was used in interviews with individuals. The data collection technique, which is preferred in qualitative research, was used to collect oral culture products such as proverbs, idioms, legends, stories, riddles, lullabies, nursery rhymes and folk songs belonging to the province of Niğde. The analysis of the data were examined under the main title 'Ethnopedagogical Examination of Oral Cultural Products of Niğde Province'. The results obtained in this study can be expressed as: Although this study enables the introduction of ethnopedagogy science to the expansion and in detail, it can be said that it contributes to the emergence of oral cultural products of Niğde region with two different studies. As a matter of fact, it can be concluded that the Niğde Region is beneficial to recognize, disseminate cultural values and to reveal cultural values that are not included in the Niğde literature through the interviews.