Laparoskopik histerektomide uterus manipülasyonunda klasik rein tekniğinin geliştirilen farklı bir şekilde uygulanması (Modifiye rein tekniği - boztosun yöntemi) ile uterus manipülasyonunun sağlanması
Achieving uterine manipulation with a newly developed adaptation of the classic rein technique (Modified rein technique–boztosun method) for uterine manipulation in laparoscopic hysterectomies
- Tez No: 773731
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH BOZTOSUN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, Manipülatör, Histerektomi, Jinekoloji, Kolpotomi, Rein, Boztosun, Laparoscopy, Uterine Manipulator, Hysterectomy, Gynecology, Colpotomy, Rein, Boztosun
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı kliniğimizde benign nedenlerle histerektomi yapılan vakalarda kullanılan Modifiye Rein Tekniğinin (Boztosun Yöntemi) etkinliğinin belirlenmesi ve bu yöntem ile opere olan hastaların laboratuvar ve klinik sonuçlarının belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: 1 Ekim 2021 – 1 Temmuz 2022 tarihleri arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğimizde benign nedenli laparoskopik histerektomi yapılan hastalardan Modifiye Rein Yöntemi (Boztosun Yöntemi) kullanılarak opere olan 40 hastanın demografik özellikleri, operasyon süreleri, hastanede kalış süreleri, operasyona giriş ve operasyondan çıkış hemoglobin değerleri, operasyonun laparoskopik tamamlanıp tamamlanamadığı (laparotomiye geçiş),hangi endikasyonlarla opere edildiği, operasyon sırasında veya sonrasında bir komplikasyon gelişip gelişmediği, operasyona ooferektomi eklenip eklenmediği, intraop dren koyulup koyulmadığı, kan transfüzyon ihtiyacı, hastanın daha önceden geçirilmiş batın cerrahisinin olup olmadığı, histerektomi materyallerinin sonuç patolojisi, kolpotomi süresi ve uterus ağırlıkları açısından yöntem değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmada 1 Ekim 2021 tarihi ile 1 Temmuz 2022 tarihi arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde laparoskopik histerektomi olan ve operasyon esnasında Boztosun Yöntemi kullanılan yaşları 40 ile 78 arasında değişen ve yaş ortalaması 50,17 olan 40 hasta değerlendirildi. 24 hastanın (%60) menopozda olduğu görülürken, 17 hastada (%42,5) geçirilmiş batın cerrahisi öyküsü mevcuttu. Çalışmamızı oluşturan olgularda en sık izlenen endikasyonlar sırasıyla: tedaviye dirençli menometroraji (%47,5), postmenopozal kanama (%17,5) ve myoma uteri (%17,5) olarak gözlendi. Ortalama operasyon süresi 78,5 dakika ve kolpotomi süresi 8,05 dakika olarak bulundu. Daha önceden batın cerrahisi geçiren hastaların ortalama kolpotomi süresi 9,47 dakika ve geçirmeyenlerin 7,09 dakikaydı. Batın cerrahisi geçiren hastaların kolpotomi süresi istatistiksel olarak daha uzundu. Benzer olarak, batın cerrahisi öyküsü olan hastaların ortalama operasyon süresinin (85,88) olmayanlara göre (73,04) daha uzun olduğu tespit edildi. Ayrıca 3 hastada (%7,5) operasyon laparotomi ile tamamlandı. Hastaların ortalama uterus ağırlığı 151,77 gram, medyan uterus ağırlığı ise 124,65 (min-maks: 38-469) gram hesaplandı. Uterus ağırlığı ile kolpotomi süresi arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönde güçlü ve operasyon süresi ile pozitif yönde orta düzeyde bir korelasyona rastlandı. Laparotomiye geçilen hastaların medyan uterus ağırlığı 169 (min-maks: 128-469) gram ve geçilmeyenlerin 117 (min-maks: 38-390) gram olarak belirlendi. Laparotomiye geçilen hastaların uterus ağırlığı daha fazla olmakla birlikte istatistiksel olarak anlamlı değildi. Laparotomiye geçilen hasta grubunun %66,7'sinde ve geçilmeyenlerin %40,5'inde geçirilmiş batın cerrahisi öyküsü mevcuttu. Laparotomiye geçilme durumu ile geçirilmiş batın cerrahisi öyküsü arasında anlamlı bir ilişki izlenmedi. Hastaların hiçbirinde mesane hasarı, üreter hasarı, barsak ve damar yaralanması, preop - intraop ve postop kan transfüzyonu ihtiyacı oluşmadı. Hastaların %90'ının mesane sondası postop birinci gün sabahında çekildi. Tüm hastalara profilaktik antibiyotik verildi ve hiçbir hastada postop kesi yeri enfeksiyonu ve idrar yolu enfeksiyonu gibi bir komplikasyon izlenmedi. 36 hastanın (%90) patoloji sonucunun benign olduğu ve bu benign sonuçlardan 29 hastada (%72,5) kronik servisit olduğu saptandı. Bir hastada (%2,5) sonuç premalign (EIN) ve üç hastada (%7,5) sonuç malign (over granüloza hücreli tümör) olarak tespit edildi. 19 hasta (%47,5) operasyon sonrası bir gün ve 21 hasta (%52,5) iki gün hastanede yattı. Sonuç: Klasik Rein Tekniği'nden esinlenerek geliştirdiğimiz Modifiye Rein Tekniği (Boztosun Yöntemi) uterusun manipülasyonunda ve kolpotomi esnasında bize büyük fayda sağlamıştır. Klasik Rein Tekniği'nde bizi en çok zorlayan durum Cotton Tape'in uterusa bağlanması ve uterustan çıkması durumunda olmaktaydı. Geliştirdiğimiz bu yöntem sayesinde Cotton Tape uterusa çok daha hızlı ve kolay bağlanmış ve olası çıkma durumunda tekrar takılması daha basit hale getirilmiştir. Bu sayede yöntemin uygulanabilirliği kolaylaşmış oldu. Hastaların operasyon süresi, kolpotomi süresi, postoperatif hemogram düşüşü, taburculuk süresi, komplikasyonlar ve yöntemin başarısı karşılaştırıldığında Klasik Rein Tekniği ve literatürdeki birçok çalışmaya göre sonuçlar anlamlı bulunmuştur. Çalışmadaki vakaların laparoskopik tecrübesi az, kliniğimizde eğitim alan asistan hekimlerce yapılması nedeniyle bulgularımızın desteklenmesi ve geliştirilmesi açısından konu ile ilgili laparoskopik tecrübesi fazla ve yönteme aşina cerrahlar tarafından yapılacak prospektif, randomize daha geniş vaka serili çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study is to determine the effectiveness of a modified uterine rein technique (Boztosun method) used in hysterectomies that were performed in our clinic for benign reasons by examining the laboratory and clinical results of the procedures. Materials and Methods: From the patients who had laparoscopic hysterectomies for benign reasons in the Obstetrics and Gynecology Clinic at the Akdeniz University Medical Faculty Hospital between October 1, 2021 and July 1, 2022, our study examined the results for 40 patients who underwent surgery using the modified rein method (Boztosun method). The parameters by which the method was evaluated included the patients' demographic characteristics, duration of the operation, length of hospital stay, hemoglobin values at the beginning and end of the operation, whether the operation could be completed laparoscopically (transition to laparotomy), and the indications that determined the need for the operation. Whether a complication developed during or after the operation, an oophorectomy was added to the operation, an intraoperative drain was placed, a blood transfusion was needed, or the patient had previous abdominal surgery, and the outcome pathology of the hysterectomy materials, colpotomy time, and uterine weights were also considered as parameters. Results: The study evaluated the results for 40 patients aged between 40 and 78 who underwent a laparoscopic hysterectomy using the Boztosun method at Akdeniz University Medical Faculty Hospital between October 1, 2021 and July 1, 2022. The patients' mean age was 50.17; 24 of the patients (60%) were in menopause, and 17 patients (42.5%) had a history of abdominal surgery. The most common indications in the study's cases were treatment- resistant menometrorrhagia (47.5%), postmenopausal bleeding (17.5%), and myoma uteri (17.5%). The mean operation time was 78.5 minutes, and the colpotomy time was 8.05 minutes. For patients who had undergone previous abdominal surgery, the mean colpotomy time was 9.47 minutes, and for those who had not, it was 7.09 minutes, i.e., the colpotomy time was statistically longer in patients who had been operated on for abdominal issues. Similarly, patients with a history of abdominal surgery were found to have a longer mean operation time (85.88 minutes) than those without (73.04 minutes). In addition, it was necessary to complete the operation by laparotomy in three patients (7.5%). The patients' mean uterine weight was 151.77 grams, while the median uterus weight was 124.65 (min-max: 38-469) grams. A statistically significant and strong positive correlation was found between uterine weight and colpotomy time and a moderate positive correlation with operation time. While the median uterine weight of the patients who underwent a laparotomy was 169 (min-max: 128-469) grams, it was only 117 (min-max: 38-390) grams for those who did not. Although the uterus weight of the patients who needed a laparotomy was higher, it was not statistically significant. There was a history of previous abdominal surgery in 66.7% of the patient group who underwent a laparotomy and 40.5% of those who did not, which shows that there was no significant relationship between the status of transition to laparotomy and the history of previous abdominal surgery. Bladder damage, ureteral damage, bowel and vascular injury, preoperative, intraop- and postoperative blood transfusion need did not occur in any of the patients. In 90% of the patients, the bladder catheter was removed on the morning of the first postoperative day. All patients were given prophylactic antibiotics, and none of the patients presented with complications such as postoperative incision site or urinary tract infections. The pathology results of 36 patients (90%) were determined to be benign, and of these benign results, 29 patients (72.5%) had chronic cervicitis. The results also showed a premalignancy (EIN) in one patient (2.5%) and malignancies (ovarian granulosa cell tumors) in three patients (7.5%). Nineteen patients (47.5%) were hospitalized for one day and 21 patients (52.5%) for two days after their operations. Conclusion: The modified rein technique (Boztosun method), which we developed inspired by the classic rein technique, demonstrated great benefits in the manipulation of the uterus and during colpotomies. The most challenging situation for utilizing the classic rein technique was when the cotton tape is attached to and exits the uterus. Thanks to the method we have developed, the cotton tape is attached to the uterus much faster and easier, and it is simpler to reattach in case of possible dislocation. This advantage facilitated the applicability of the method. When the operation time, colpotomy time, postoperative hemogram reduction, discharge time, complications, and the success of the method were compared, the results were found to be significant compared to the classic rein technique, as well as the results reported in much of the relevant literature. We believe that prospective, randomized, larger case series studies conducted by surgeons with more laparoscopic experience and who are familiar with the method are needed in order to support and even improve our findings since the cases in the present study were performed by resident physicians who were trained in our clinic and possessed little laparoscopic experience.