Havacılık sistemleri için LED aydınlatma modüllerinin ve kontrol ünitelerinin tasarımı
Design of LED lighting modules and control units for aviation systems
- Tez No: 773733
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: LED, LED Sürücüler, Düşürücü Dönüştürücüler, Uçak, Aydınlatma Modülleri, LED, LED Drivers, Incandescent Lamp, Buck Converter, Aircraft Lighting Modules
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Uçaklar 21. Yüzyılın vazgeçilmez ulaşım araçlarından en popüler olanlarıdır. İnsan hayatının kolaylaştırılmasında etkin rol oynayan bu ulaşım araçlarının vazgeçilmezi olan aydınlatma sistemleri, tez fikrinin ortaya çıkmasına ışık tutmuştur. Uzun yıllar hem sivil hem askeri olarak hali hazırda kullanılan hava aracı aydınlatma sistemleri verimli değillerdir. Bu noktada yazmayı planladığım tezin konusu, hava aracı elektriksel sistemlerindeki aydınlatma yükünün düşürülmesi ile ilgilidir. Elektriksel sistemin hatırı sayılır yüklerinden olan hava aracı iç ve dış aydınlatma sistemlerinin incelenmesi, akkor tabanlı ve LED tabanlı sistemlerin verimlilik karşılaştırılması ve aydınlatma kontrol ünitelerinin aydınlatma modüllerini sürme tekniklerinin verimlilik karşılaştırılması yapılacaktır. En verimli sistem ve sürme tekniği simülasyon çıktıları üzerinden tespit edilecektir. Verimliliği tespit edilen LED tabanlı aydınlatma modülleri ve kontrol ünitesinin küçük birer prototipi hazırlanacaktır. Tezin tam konu başlığı;“havacılık sistemleri için LED aydınlatma modüllerinin ve kontrol ünitelerinin tasarımı”olarak belirlenecektir.
Özet (Çeviri)
Airplanes are the most popular of the indispensable means of transportation of the 21st century. Lighting systems, which are indispensable for these transportation vehicles, which play an active role in facilitating human life, shed light on the emergence of the thesis idea. Aircraft lighting systems, which have been used for many years, both civil and military, are not efficient. The subject of the thesis that I plan to write at this point is about reducing the lighting load in aircraft electrical systems. Inspection of aircraft interior and exterior lighting systems, which are among the considerable loads of the electrical system, comparison of efficiency of incandescent-based and led-based systems, and efficiency comparison of driving lighting modules of lighting control units will be made. The most efficient system and driving technique will be determined through simulation outputs. A small prototype of the LED-based lighting modules and the control unit, whose efficiency has been determined, will be prepared.