Matematik dersinde biçimlendirici değerlendirme uygulamalarının öğrencilerin akademik başarı ve tutumlarına etkisi
The effect of formative assessment practices in math lesson on academic achievement and attitudes of students
- Tez No: 773827
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CEYHUN OZAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: biçimlendirici değerlendirme, akademik başarı, matematiğe yönelik tutum, formative assessment, academic achievement, attitude to mathematics
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, beşinci sınıf öğrencilerinin matematik dersinde biçimlendirici değerlendirme uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları ve derse yönelik tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Yöntem: Araştırmada nicel yöntem kullanılmıştır. Yarı deneysel desenlerden olan eşit olmayan gruplar ön test-son test deseni kullanılmıştır. Araştırma grubu 2021-2022 eğitim öğretim yılında Erzurum ilinde bir ortaokulun beşinci sınıflarında öğrenim gören toplam 30 öğrenciden oluşmaktadır. Okulda var olan 4 şube içerisinden yansız atama yoluyla biri kontrol, biri de deney grubu olarak belirlenmiştir. Deneysel işlemler 11 hafta boyunca gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama araçları olarak araştırmacı tarafından geliştirilen“Matematik Dersi Başarı Testi”ve“Matematiğe Yönelik Tutum Ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde varsayımlarına uygunluğu belirlenerek bağımsız gruplar t testi, bağımlı gruplar t testi ve tek yönlü kovaryans analizi kullanılmıştır. Bulgular: Bağımsız gruplar t testi ile deney ve kontrol gruplarının ön testte akademik başarı ve matematiğe yönelik tutumları arasındaki farklılığa bakılmış ve akademik başarı açısından anlamlı fark bulunmazken, tutum puanlarında anlamlı fark bulunmuştur. Kontrol ve deney grupları için ayrı ayrı uygulanan bağımlı gruplar t testi sonucunda, akademik başarı açısından anlamlı fark bulunduğu, ancak tutum puanları açısından anlamlı bir fark bulunmadığı belirlenmiştir. Kontrol ve deney gruplarının son testleri için ANCOVA uygulanmış, matematik dersi akademik başarılarına ve matematik dersine yönelik tutumlarına yönelik son test puanları arasında anlamlı fark bulunamamıştır. Sonuçlar: Araştırma sonucunda, beşinci sınıf matematik dersinde biçimlendirici değerlendirme uygulamaları yapılan deney grubunundaki öğrencilerin akademik başarı ve tutum puanlarının kontrol grubundaki öğrencilerin puanlarından fazla olduğu belirlenmiştir. Ancak biçimlendirici değerlendirme uygulamalarının öğrencilerin akademik başarıları ve matematik dersine yönelik tutumları üzerindeki etkisinin istatistiksel olarak anlamsız olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this study is to investigate the effect of formative assessment practices on fifth grade students' academic achievement and attitudes towards in mathematics course. Method: The quantitative method was used in the research. The pre-test-post-test pattern was used for unequal groups that were one of the semi-experimental patterns. The research group consists of a total of 30 students studying in the fifth grades of a secondary school in the city of Erzurum in the 2021-2022 academic year. One of the 4 existing branches in the school was determined as a control and one as an experimental group by means of unbiased assignment. Experimental procedures were carried out for 11 weeks. The“Mathematics Course Achievement Test”and“Attitude Scale towards Mathematics”developed by the researcher were used as data collection tools in the study. In the analysis of the data, independent groups t-test, dependent groups t-test and one-way covariance analysis were used to determine the conformity of the data with the assumptions. Findings: Independent groups t-test for the experimental and control groups pre-test academic achievement and attitudes towards mathematics and academic achievement in the difference between taken no significant difference was found, while no significant difference was found in the attitude score. As a result of the dependent groups t test, which was applied separately for the control and experimental groups, it was determined that there was a significant difference in academic achievement, but there was no significant difference in attitude scores. ANCOVA was applied for the final tests of the control and experimental groups, and no significant difference was found between the final test scores for Deciency in mathematics and attitudes towards mathematics. Conclusions: As a result of research, it was determined that the academicachievementand attitude scores of the students in the experimental group, whose formative assesment practicer were appliedin the 5th mathematics lesson,were higher than the scores of the studentsin the control group. However, it was concluded that the effect of formative assessment practices on students' academic achievement and attitudes towards mathematics course is statistically meaningless.