Soğuk dövme ve talaşlı imalat yöntemi ile üretilen ray somununun mikroyapı ve mekanik özelliklerinin incelenmesi
  1. Tez No: 773909
  2. Yazar: ADNAN TOSUNOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN ÇULHA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Metalurji Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Mechanical Engineering, Metallurgical Engineering, Engineering Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlantı Komponenti, Talaşlı İmalat, Soğuk Dövme, Plastik Deformasyon, Gelişmiş Fiziksel ve Mekanik Özellikler, Connector Component, Machining, Cold Forging, Plastic Deformation, Improved Physical and Mechanical Properties
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Talaşlı imalat, bir malzeme ya da iş parçasının başka bir ekipman yardımı ile yontularak şekillendirilmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Bu proses, talaş kaldırma işlemi olarak adlandırılmaktadır. Endüstride, talaşlı imalat ve kesici takımlar kullanılarak birçok parça standartlara göre işlenmekte ve bu şekilde ürün imalatı sağlanmaktadır. Soğuk dövme ya da plastik şekil verme işlemi, hammaddenin, imal edilmesi istenilen tasarım kriterlerine göre şekillendirilmiş bir kalıp içerisinde, itici kuvvet etkisi oluşturan pimler vasıtası şekillendirilmesi işlemidir. Bir enjeksiyon ürünü olan bağlantı kelepçeleri savunma sanayi, otomotiv, raylı sistemler, elektronik ve soğutma gibi birçok farklı sektörde ve değişen atmosferik koşullar altında kullanılmakta olan ürünlerden birisidir. Bağlantı kelepçeleri, plastik enjeksiyon yöntemi ile ya da talaşlı imalat yöntemi ile işlenerek imal edilmektedir. Bu tez çalışmasında ise, LMC Makina Sanayi ve Tic. A.Ş. iş birliği ile birlikte, halihazırda talaşlı imalat ile imal edilen ray somunu iş parçasının, plastik şekil verme yöntemlerinden biri olan soğuk dövme yönteminden yararlanılarak imal edilmesi amaçlanmıştır. Tez çalışması kapsamında, talaşlı imalat ve soğuk dövme yöntemi ile imal edilen 2 farklı iş parçasının fiziksel ve mekanik özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Çalışmada sırasıyla, ön fizibilite ve etüt çalışmaları, bilgisayar destekli çizim ve tasarım çalışmaları, prototip üretim faaliyetleri, test ve karakterizasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, fiziksel ve mekanik özellikler açısından geliştirilmiş, üstün özelliklere sahip bir ürünün imal edilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Machining can be defined as the process of shaping a material or workpiece by carving with the help of other equipment. This process is called stock removal. In the industry, many parts are processed according to the standards by using machining and cutting tools and product production is provided in this way. Cold forging or plastic shaping process is the process of shaping the raw material by means of pins that create a driving force effect in a mold shaped according to the design criteria desired to be manufactured. Connection clamps, which are an injection product, are one of the products used in many different sectors such as defense industry, automotive, rail systems, electronics and cooling and under changing atmospheric conditions. Connection clamps are manufactured by plastic injection method or machining by machining. In this thesis, LMC Makina Sanayi ve Tic. Inc. With this cooperation, it is aimed to manufacture the rail nut workpiece, which is currently produced by machining, by using the cold forging method, which is one of the plastic forming methods. Within the scope of the thesis, the physical and mechanical properties of 2 different workpieces produced by machining and cold forging methods were examined comparatively. In the study, respectively, pre-feasibility and survey studies, computer aided drawing and design studies, prototype production activities, testing and characterization studies were carried out. As a result of the study, it was ensured that a product with superior properties was produced in terms of physical and mechanical properties.