Essays on economic growth and health
Ekonomik büyüme ve sağlık üzerine denemeler
- Tez No: 773992
- Danışmanlar: PROF. DR. SAADET KASMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Solow Büyüme Modeli, Ramsey Büyüme Modeli, Beta Yakınsaması, Hastalık Devamsızlığı, Sağlık Harcamaları, Yetişkin Obezitesi, Solow Growth Model, Ramsey Growth Model, Beta Convergence, Sickness Absenteeism, Health Care Expenditures, Adult Obesity
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat (İngilizce) Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 322
Özet
Bu tez, ekonomik büyüme ve sağlık arasındaki ilişkinin anlaşılmasına katkıda bulunmaktadır. İlk bölüm, iş gücünün kötü sağlık durumunun yol açtığı devamsızlığın sonuçlarını incelemek için hükümetle birlikte genişletilmiş bir Solow modeli geliştirmektedir. Ampirik kısım, teori destekli yakınsama denklemini test ederek, OECD ülkelerine ait dinamik panel veri tahminlerini sunmaktadır. Ampirik bulgular, teorik sonuçları doğrulamakta ve devamsızlık günleri sayısındaki artışın, üretkenlik, düşük tasarruflar ve dolayısıyla daha düşük uzun vadeli çıktı büyümesi açısından ülkelere yüksek maliyetlere neden olduğunu göstermektedir. İkinci bölüm, hükümetin olduğu iki genişletilmiş Ramsey modeli sunarak sağlık harcamalarının uzun vadeli sermaye birikimi ve hane halklarının refahı üzerindeki etkilerini incelemektedir. Sonuçlar, kişisel ve kamu sağlık harcamalarındaki artışların işgücü üzerindeki olumlu dışsallık etkileri vasıtasıyla sermaye birikimini ve harcanabilir geliri artırdığını, ancak bir yandan kaçınılmaz artışları nedeniyle bütçelerle ilgili endişeleri de artırdıklarını göstermektedir. Bölüm ayrıca, OECD üyeleri ve EAGÜ'ler arasında sağlık harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki bağlantıyı ampirik olarak incelemek için iki artırılmış Solow modeli de türetmektedir. Son bölüm, ampirik olarak gelir artışı ile yetişkin obezitesi arasındaki bağlantıyı araştırmaktadır. Bulgular, OECD ülkeleri arasında mutlak ve daha hızlı koşullu obezite yakınlaşmasına dair net kanıtlar sağlamakta ve gelir eşitsizliği ile ticarete açıklık gibi ekonomik faktörlerin obezite artışında gözlemlenen eğilimleri önemli ölçüde açıkladığını göstermektedir. Her bölüm, politika yapıcıların sağlığı ve uzun vadeli ekonomik büyümeyi teşvik etmede oynayabileceği kritik role ilişkin değerli bilgiler ve farklı bakış açıları sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis contributes to understanding the relationship between economic growth and health. The first chapter develops an augmented Solow model with the government to examine the absenteeism implications of the workforce's poor health status. The empirical part tests the theory-backed convergence equation and provides dynamic panel data estimates for OECD countries. The empirical findings confirm the theoretical results and show that an increase in the number of absent days incurs high costs for countries in terms of reduced productivity, lower savings, and hence lower long-run output growth. The second chapter examines the impact of health expenditures on longrun capital accumulation and the welfare of households by providing two extended Ramsey models with the government. The results show that increases in personal and public health spending raise capital accumulation and disposable income through their positive externality effects on the labor force, but they also raise concerns about budgets due to their unavoidable increases. The chapter further derives two augmented Solow models to empirically examine the link between health expenditures and economic growth among OECD members and LDCs. The last chapter empirically explores the nexus between economic growth and adult obesity. The findings provide clear evidence of absolute and faster conditional obesity convergence and show that economic factors, including income inequality and openness to trade, significantly explain the observed trends in obesity growth among OECD countries. Each chapter provides valuable insights and different perspectives into the critical role that policy can play in promoting health and long-run economic growth.