Gebelik sayısının postpartum depresyon belirtileri üzerine etkisi
The effect of number of pregnancy on postpartum depression symptoms
- Tez No: 774051
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜMİT AYDOĞAN, DOÇ. DR. YUSUF ÇETİN DOĞANER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, Gebelik sayısı, Postpartum dönem, Depresyon belirtileri, Pregnancy, Number of pregnancies, Postpartum period, depression symptoms
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç: Çocuk doğurmanın en yaygın komplikasyonlarından biri olan doğum sonrası depresyon, doğumdan sonra her sekiz kadının birinde görülür. Tedavi edilmeyen anne depresyonu ile bozulmuş çocuk gelişimi arasında güçlü bir ilişki vardır. Bu çalışmanın amacı, gebelik sayısının postpartum depresyon belirtileri üzerine etkisinin ortaya konulmasıdır. Gereç ve Yöntem: 01 Nisan 2022- 31 Ağustos 2022 tarihleri arasında, Ankara SBÜ Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine ait polikliniğe doğum sonrası rutin kontrole gelen ve çalışmaya katılmayı kabul eden 1 yaşını doldurmamış bebeği olan katılımcılara, sorumlu araştırmacılar tarafından hazırlanmış sosyodemografik özellikleri ile gebelik sürecini sorgulayan veri toplama formu ve gebelerin depresyon ile ilişkili belirtileri taramak için Edinburgh Doğum Sonrası Depresyon Ölçeği uygulanmıştır. Veriler, SPSS programından uygun testler kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 317 katılımcının yaş ortalaması 29,54±5,88, katılımcıların 26-35 arası gebelik yaşı olanların oranı %56,8 (180), kadınlardan 1 gebeliği olanların oranı %45,7 (145), düşük yapmamış olanların oranı %77,6 (246), bir çocuğu olanların oranı %49,8 (158) olarak tespit edilmiştir. Edinburgh Postpartum Depresyon Ölçeği (EPDÖ) puan ortalaması 7,87±5,16, (EPDÖ)'ye göre postpartum depresyon (PPD) belirtisi olanların oranı %19,6 (62) tespit edilmiştir. Gebelik yaşı, doğum şekli, gebelik sayısı, çocuk sayısı ve düşük sayısı ile PPD belirtileri arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmamıştır (p>0,05). Sağlık güvencesinin varlığı (p=0,025), eşi ile ilişki durumları (p=0,017), evlilikten memnuniyet durumları (p=0,027), eş desteği (p˂0,001), bebek bakımı kolaylığı (p=0,030), annelik için hazır hissetme durumu (p˂0,001), günlük yaşamı etkileyen istatistiksel olarak anlamlı ilişki varlığı (p˂0,001) ile PPD belirtilerine neden olma açısından anlamlı ilişki bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda gebelik yaşı, doğum şekli, gebelik sayısı, çocuk sayısı, düşük sayısının postpartum depresyon belirtileri üzerine etkisi olmadığı tespit edilmemekle birlikte yaklaşık her beş kadından birinde postpartum depresyon belirtileri görülmüştür. Birinci basamağa herhangi bir sebeple sağlık hizmeti almak için müracaat eden postpartum dönemdeki kadınlara depresyon belirtileri açısından aile hekimleri tarafından tarama yapılması hem kendisi için hem de çocukların daha sağlıklı büyüme ve gelişmeleri açısından önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Postpartum depression, one of the most common complications of childbearing, affects one out of every eight women after giving birth. There is a strong association between untreated maternal depression and impaired child development. Our aim of this study is to reveal the effect of the number of pregnancies on the symptoms of postpartum depression. Materials and Methods: Between 01 April 2022 and 31 August 2022, participants with a baby under the age of one who came to the outpatient clinic of Gülhane Training and Research Hospital Department of Gynecology and Obstetrics for postpartum check-up and agreed to participate in the study were given the sociodemographic characteristics and the pregnancy process prepared by the author. The Edinburgh Postpartum Depression Scale and a questionnaire data collection form were used to screen pregnant women for depression-related symptoms. The data was analyzed using the SPSS program's appropriate tests. Results: The mean age of the 317 participants who participated in the study was 29.54±5.88 and the rate of the participants with a gestational age between 26-35 was 56.8% (180). Women who had one pregnancy were 45.7% (145), those who did not have a miscarriage were 77.6% (246), and those who had a child were 49.8% (158). The mean score of the Edinburgh Postpartum Depression Scale (EPDS) was 7.87±5.16, and the rate of those with postpartum depression (PPD) symptoms was 19.6% (62) according to the EPDS. No statistically significant correlation was found between gestational age, delivery type, number of pregnancies, number of children and miscarriage, and PPD symptoms (p>0.05). There was a statistically significant relationship between causing PPD symptoms and health insurance (p=0.025), relationship with spouse (p=0.017), marital satisfaction (p=0.027), spousal support (p˂0.001), ease of baby care (p=0.030), feeling ready for motherhood (p˂0.001), and affecting daily life (p˂0.001). Conclusion: In our study, it was found that there was no effect on postpartum depression symptoms between gestational age, mode of delivery, number of pregnancies, number of children, and number of miscarriages and were observed postpartum depression symptoms in approximately one out of every five women. It is important for women in the postpartum period who apply to primary care for any reason to be screened for symptoms of depression by family physicians for healthier growth and development of both mothers and children.