Kalite güvence sistemleri ve bir örme işletmelerinde uygulanması
The Quality assurance systems and their application on a flat knitting factory
  1. Tez No: 77406
  2. Yazar: MÜJGAN NAYCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ARZU BAYAZIT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tekstil ve Tekstil Mühendisliği, Textile and Textile Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Quality, total quality control, quality assurance systems, quality circles, statistical process control, ISO 9000
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
m ÖZET Çağımızın gereği olan kalite, müşterilerin sürekli olarak beklentilerini ve ihtiyaçlarım anlamak, kabul etmek, karşılamak ve hatta bunları aşmaktır. Toplam kalite kontrolü, müşteri tatminini en ekonomik düzeyde sağlayacak ürün veya hizmeti üretmek için, bir organizasyon içindeki çeşitli grupların kalite geliştirme ve yaşatma çabalarım bütünleştiren bir sistemdir. Kalite güvence sistemleri, ürünü üreten sistemin kalite üzerinde etkisi olabilecek her türlü faaliyeti ve bu faaliyetlerin organizasyonuyla ilgilenir. Kalite güvence sertifikası, bir organizasyonun müşterilerin beklentilerini sürekli ve tam olarak karşılayabilmek için gerekli yapıyı kurmuş olduğunun güvencesidir, yani dinamik kaliteyi ifade etmektedir. Organizasyonlar; belli bir ürüne direkt bağlı olmaksızın planlama, verimlilik, proses kontrol, satınalma ve stok gibi çeşitli fonksiyonlarım en iyi şekilde yapmayı ve kalitenin sürekli olarak gelişmesini, maliyetlerin kontrol altına alınmasını ve organizasyonun sürekliliğini ancak kalite güvence sistemleriyle garanti altma alabilirler. Bu çalışmada kaliteli ürün ve hizmet üretimine etkin biçimde olanak veren, toplam kalite kontrolü, ve kalitenin sürekliliğini sağlayan kalite güvence sistemlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Kalite güvence sistemlerinin ülke ekonomisine yapabileceği katkılar göz önüne alınarak başarılı şekilde uygulanabilmesi için gerekli koşullar belirlenmiş ve son bölümde bir düz örme işletmesi için projelendirme çalışması yapılmıştır. Anahtar sözcükler : Kalite, toplam kalite kontrolü, kalite güvence sistemleri, kalite çemberleri, istatistiksel proses kontrol, ISO9000
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Quality, the necessity of our times, is to assess the customer needs and expectations continously, to accept, to fullfill and even succeed beyond them. Total quality control is a system that brings together all quality improvement and sustainment works of different groups within an organization in order to produce the goods or the services for total customer satisfaction. Total quality systems deal with all activities and organization of all activities that may affect the quality of the production. A quality certificate is an assurance that an organization has formed the necessary structure to fullfill the customer expectation countinously. It symbolises the dynamic quality. Only with quality assurance systems, can the organizations guarantee that their planning, productivity, purchasing and inventory functions perform in the best manner and excel the quality of production, control the total cost and health of the organization without depending on a particular product. In this thesis, the main focus has been to study total quality control that effectively enables the production of high standart goods and services, and quality assurance systems that ensure the continuity of quality. Necessary conditions for implementation of quality assurance systems have been identified, and a project plan for a flat knitting company has been formed in the last chapter.