Türkiye'de kadınların yaşadığı dijital şiddet ve sosyal destek mekanizmaları
Digital violence against women in Turkey and social support mechanisms
  1. Tez No: 774131
  2. Yazar: HATİCE KÜBRA COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MİRA ASSADI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, dijital şiddet, İlişkilerde Dijital Şiddet Ölçeği, sosyal destek mekanizmaları, Violence against women, digital violence, Cyber Aggression in Relationships Scale, social support mechanisms
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu araştırmanın amacı, kadınlara yönelik şiddet türlerinden biri olan dijital şiddete maruz bırakılma durumları ve ilgili faktörleri incelemek, kadınların yaşadığı şiddete yönelik bakış açısını anlamak ve dijital şiddete maruz kalan kadınların kullandıkları sosyal destek mekanizmalarını öğrenmektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış, İstanbul'da ikamet eden 18-40 yaş gurubunda 211 genç yetişkin kadın ile kartopu örnekleme yöntemi ile çalışılmıştır. Genç yetişkin kadınlara uygulanan anket formunun ilk kısmı katılımcıların demografik bilgilerini içeren sorulardan, ikinci kısmı genç yetişkin kadınların sosyal medya kullanımı ve flört şiddetine ilişkin tutumlarını ölçmek adına sorulardan, son bölümünde ise“İlişkilerde Dijital Şiddet Ölçeği”nden oluşmaktadır. Araştırmanın bulgularına göre katılımcıların en çok dijital şiddet davranışı olarak gördüğü davranışlar; %98,1 arama listesinin kontrol edilmesi, %97,6 adına sahte hesap açılması, %96,2 mesajlarının okunması, %94,3 kendisine ait sosyal medya şifrelerinin istenmesi, %92,4 kendisinden çıplak veya yarı çıplak fotoğraf istenmesidir. Katılımcıların %35,6'sının mevcut ya da geçmiş ilişkisinde dijital şiddete maruz kaldığı belirlenmiştir. Kadınların yaşı, eğitim durumu, medeni durumu ve partneri ile tanışma şekli, kadınların dijital şiddet davranışını problem olarak değerlendirme durumunu belirlemektedir. Katılımcıların %96,8'inin dijital şiddete maruz kalmasına rağmen hukuki bir yola başvurmadığı, psikolojik destek ihtiyacı duymasına rağmen %53,9'unun psikolojik destek almadığı, yaşın artmasıyla takip dijital şiddetine maruz kalma oranının azaldığı, eğitim seviyesinin yükselmesiyle dijital şiddet deneyiminin azaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda kadına yönelik şiddet alanında çalışan meslek elemanlarına dijital şiddet eğitimi verilmesi, ortaöğretim, lise ve üniversitelerde öğrencilere ve ebeveynlere dijital şiddet, dijital okuryazarlık konusunda farkındalık kazandırmaya yönelik seminerler planlanması, dijital şiddete maruz kalan kadınların başvuracağı adli mercilerle ilgili bilgilendirme ve yönlendirme çalışmalarının yapılması önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine digital violence against women, which is one of the types of violence and related factors, to understand the perspective on violence experienced by women and to learn the social support mechanisms. Quantitative research method was used in the study, and 211 young adult women aged 18-40 residing in Istanbul were studied with snowball sampling method. The first part of the questionnaire applied to young adult women consists of questions about the demographic information of the participants, the second part consists of questions to measure young adult women's attitudes towards social media use and dating violence, and the last part consists of the“Cyber Aggression in Relationships Scale”. According to the findings of the research, the behaviors that the participants see as the most digital violence behaviors; % 98.1 is checking the call list, % 97.6 is opening a fake account, % 96.2 is reading messages, % 94.3 is her social media passwords are being requested, % 9.4 is nude or semi-naked photos are being requested. It was determined that % 35.6 of the participants were exposed to digital violence in their current or past relationships. Women's age, education level, marital status and the way they met their partner determine whether women consider digital violence behavior as a problem. It was concluded that % 96.8 of the participants did not take a legal action despite being exposed to digital violence, % 53.9 of them did not receive psychological support despite the need for psychological support, the rate of exposure to stalking digital violence decreased with increasing age, and the experience of digital violence decreased with the increase in education level. As a result of the research, it was suggested to provide training on digital violence to professionals working in the field of violence against women, to plan seminars to raise awareness of digital violence and digital literacy to students and parents in secondary education, high school and universities, and to inform and guide the judicial authorities to which women exposed to digital violence will apply.