Ardahan yöresinde yayılış gösteren asteraceae familyasına ait bitki taksonları
Plant taxons of the asteraceae family distributed in Ardahan region
  1. Tez No: 774190
  2. Yazar: KEMAL KAYATÜRK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MELAHAT ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Botanik, Botany
  6. Anahtar Kelimeler: Asteraceae, tribus, subtribus, flora, Ardahan, Asteraceae, tribe, subtibe, flora, Ardahan
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Artvin Çoruh Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, "Ardahan Yöresinde Yayılış Gösteren Asteraceae Familyasına Ait Bitki Taksonları'nı tespit etmek için 2020-2022 yıllarında gerçekleştirilmiştir. Çalışma yapılan bölge, grid sistemine göre A9 karesinde yer almaktadır ve İran-Turan Bölgesinin en Kuzey Doğusu ile, Avrupa-Sibirya flora alanının en doğu alanının birleştiği noktada yer almaktadır. Çalışma alanımız 1390-2550 m yükseltilerinde ovalar içeren plato şeklindedir. Çalışma alanı yükselti bakımından oldukça çeşitlilik göstermektedir. Yeryüzü şekilllerinde bu denli farklılıklar bulunması bitki çeşitliliği konusunda da zenginliğin temelini oluşturmaktadır. Diğer yandan çalışma alanımız iklim açısından karasal iklim etkisi altında olmakla beraber sıklıkla Karadeniz iklimi etkilerini de göstermektedir. Arazi çalışmalarımız ve literatür verilerine göre alanda 8'i endemik, toplam 104 bitki taksonu tespit edilmiştir. Ayrıca 10 taksonun tip örneği Türkiye'den toplandığı görülmektedir. Takson sayısı bakımından en zengin tribuslar sırasıyla; Cardueae, Anthemideae, Lactuceae, Inulae, Astereae, Senecioneae, Helianthae.
Özet (Çeviri)
This work is conducted between 2019-2022 to identify“Plant Taxa Belonging to Family Asteraceae That Are Distributed in Ardahan Province”. Research area is located in A9 square according to the grid system, where Northeasternmost area of the Iran-Turan region of the Holarctic region and the easternmost area of the European-Siberian floral region merge. Research area has an altitude of 1390-2550 m and has a wavy plateau shape. The height differences in the study area contributes to the diversity of plant communities. On the other hand, this basin is in Northeastern Anatolia continental climate region yet there are occasional Black Sea climate regions. According to both area and literature investigations, there are 104 plant taxa across the province, 8 of which are endemic. In addition, it was found that type speciemens of 10 taxa were collected from Turkiye. The tribes which have the most taxa are as follows: Cardueae, Anthemideae, Lactuceae, Inulae, Astereae, Senecioneae, Helianthae.