A study of sustainable financing for the Turkish urban infrastructure and urban regeneration projects: United Kingdom shared ownership model
Türkiye kentsel altyapı ve kentsel dönüşüm projelerinin sürdürülebilir finansmanı üzerine bir çalışma: Birleşik Krallık paylaşımlı mülkiyet modeli
- Tez No: 774191
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NURULLAH AKBULUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, İnşaat Mühendisliği, Şehircilik ve Bölge Planlama, Economics, Civil Engineering, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Kentsel Altyapı, Kentsel Dönüşüm, Sosyal Konut, Konut Dernekleri, Paylaşımlı Mülkiyet, Urban Infrastructure, Urban Regeneration, Social Housing, Housing Associations, Shared Ownership
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Ülkemizin deprem tehdidi altında olması sebebi ve çarpık kentleşme gibi sebeplerle mevcut yapı stoğunun yenilenmesi gerekmektedir. Kentsel dönüşümün gelişmiş ülke örneklerinde olduğu gibi altyapısı ile beraber ele alınıp entegre bir şekilde planlanmalıdır. Bu çalışmada kentsel dönüşümün dünyadan altyapı ile beraber çözülmüş örneklerinden bahsedilmiş ve Türkiye örnekleri verilmiştir. Öte yandan kentsel dönüşümünün önündeki en büyük engellerden biri finansman sağlama sorunudur. Tezde dünyadan ve ülkemizden mevcut finansman yöntemleri ve kurumları tanıtılmıştır. Tezde ayrıca gerek teknolojik gerekse çevresel baskılar altında olan finansman piyasalarından dolayı altyapı ve kentsel dönüşüm finansman ekosistemi tanıtılmıştır bu ekosistem içerisinde yer alan paylaşım ekonomisi, ekonomik dirençlilik, dijital ekonomi ve ekolojik ekonomi gibi kavramlar üzerinden ülkemize özgü bir finansman modeli sunulmuştur. Bu modelde hak sahiplerinin finansmanı için Birleşik Krallık'ta ihtisas konut dernekleri tarafından sosyal konut finansmanında kullanılan paylaşımlı mülkiyet yönteminin ilerideki çalışmalara örnek oluşturacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Due to the fact that our country is under the threat of earthquakes and distorted urbanization, the existing building stock needs to be renewed. As in the examples of developed countries, urban transformation should be considered together with the infrastructure and planned in an integrated way with the infrastructure. In the study, the examples of urban regeneration solved together with the infrastructure from the world were mentioned and the examples of Turkey were given. On the other hand, one of the biggest obstacles in front of urban regeneration is the problem of financing. In the thesis, current financing methods and institutions from the world and from Turkey are introduced. In the thesis, the financing ecosystem of infrastructure and urban transformation is introduced due both technological and environmental pressures on financing markets, and a financing model specific to our country is presented through concepts such as sharing economy, economic resilience, digital economy and ecological economy within this ecosystem. Within this model, it is thought that the Shared Ownership model taken from The United Kingdom, specially used in social housing financing through Housing Associations, will set an example for future studies.