Bitkisel tabaklanmış derilerde sorun oluşturan küf enfeksiyonlarının bazı fungisidlerle kontrolü
Controle of problem causing fungal infections on vegetable tanned leather by various fungilides
- Tez No: 77429
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL KARABOZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Bitkisel tabaklanmış deri, Octylisothiazolone, 2-(thiocyanomethylthio) benzothiazole, küf, enfeksiyon, kontrol, Vegetable tanned leather, Octylisothiazolone 2-(thiocyanomethylthio) benzothiazole, mould, infection, controle
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
IV ÖZET BİTKİSEL TABAKLANMIŞ DERİLERDE SORUN OLUŞTURAN KÜF ENFEKSİYONLARININ BAZI FUNGİSİDLERLE KONTROLÜ MERİÇLİ YAPICI, Binnur Doktora Tezi, Biyoloji Anabilim Dalı Tez Yöneticisi; Prof. Dr. İsmail KARABOZ Ağustos 1998, 129 sayfa Bu tezde, bitkisel tabaklanmış derilerde sorun oluşturan küf enfeksiyonlarını önlemede kullanılan bazı fungisidlerin ülkemiz koşullarında minimum inhibisyon konsantrasyonlarını belirlemek amaçlanmıştır. Çalışmada test küfleri olarak, deri endüstrisinde problem teşkil eden türlerden Aspergillus niger, Aspergillus fumigatus, Penicülium purpurogenum ve Penicillium chrysogenum; fungisid olarak da 2-(miocyanomethylthio) benzothiazole (TCMTB), Octylisothiazolone ve bu iki fungisidin karışımından oluşan Octylisothiazolone + TCMTB esaslı üç farklı kimyasal yapıdaki fungisid kullanılmıştır. Söz konusu fungisidlerin ticari isimleri sırasıyla Gemacide BT3 (G-BT3), Gemacide BT6 (G-BT6) ve Gemacide LFP (G-LFP) olarak bilinmektedir. Fungisidler gerçek üretim koşullan içinde bitkisel tabaklama dolaplarına 300 ppm, 400 ppm ve 600 ppm düzeyinde ilave edildikten sonra, elde edilen fungisidli deri örneklerine besiyerli ve besiyersiz koşullarda herbir test küfünün 102, 104 ve 106 spor/ml spor süspansiyonu aşılanmıştır. Besiyerli penilerde herbir test küfüne karşı fungisidlerin etkinlik dereceleri belirlenirken, besiyersiz penilerde ise süreye bağlı olarak fungisidlerin etkinlik dereceleri ile birlikte minimum inhibisyon konsantrasyonları tespit edilmiştir.Herbir fungisidin kullanım konsantrasyonu artışıyla besiyerli petrilerdeki inhibisyon zon çaplarının büyüdüğü, aşılanan spor süspansiyonlanndaki spor sayısı artışıyla da inhibisyon zon çaplarının küçüldüğü tespit edilmiştir. Ayrıca tüm fungisidlere karşı Penicillium türlerinin daha duyarlı, Aspergillus türlerinin ise daha dirençli olduğu belirlenmiştir. Çalışmada ele alman Aspergillus genusuna ait test küflerinin her ikisine birden, G-BT6'nm 300 ppm, G-LFP' nin ise 600 ppm düzeyinin 7 gün; sadece G-BT6'nın 600 ppm düzeyinin ise 15 gün boyunca deri örneklerini muhafaza ettiği tespit edilmiştir. Buna karşın denemelerde kullanılan üç fungisidin ve ele alman bütün kullanım konsantrasyonlarının 30 ve 45 gün boyunca sözkonusu test küflerinin her ikisine karşı deri örneklerini korumadığı ortaya konmuştur. Diğer yandan Penicillium genusuna ait test küflerinin her ikisine birden G-BT3, G-BT6 ve G-LFP'nin 300 ppm düzeyinin 7 gün; G-BT6'nın ve G-LFP'nin 600 ppm düzeyinin 15 gün, sadece G-LFP'nin 600 ppm düzeyinin ise 30 gün boyunca deri örneklerini koruma bakımından yeterli etkiyi gösterdiği tespit edilmiştir. Ancak inkübasyon süresi 45 gün olduğunda, denenen füngisidlerin tamamının, tüm kullanım konsantrasyonlarında, sözkonusu test küflerinin her ikisine karşı deri örneklerini koruyamadığı belirlenmiştir. Bununla birlikte denemelerde ele alman Aspergillus ve Penicillium genuslanna ait dört test küfüne birden füngisidlerin kullanım konsantrasyonları irdelendiğinde; G-BT6'nın 300 ppm, G-LFP'nin 600 ppm düzeyinin 7 gün ; sadece G-BT6'nın 600 ppm konsantrasyonunun 15 gün boyunca yeterli koruma sağladığı ortaya konmuştur. Buna karşın 30 ve 45 günlük inkübasy onlar için her üç fungisidin ve tüm kullanım konsantrasyonlarının sözkonusu test küflerine karşı deri örneklerini muhafaza edemediği tespit edilmiştir.VI G-BTö'nın çalışmada ele alman Aspergillus ve Penicillium genuslanna ait tüm test küflerine karşı deri örneklerini düşük kullanım konsantrasyonlarında koruma göstermesi bakımından G-LFP'ye göre daha etkin olduğu tespit edilmiştir. Buna karşın G-BT3'ün sözkonusu iki fungiside göre etkinlik bakımından oldukça yetersiz kaldığı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
VII ABSTRACT CONTROL OF PROBLEM CAUSING FUNGAL INFECTIONS ON VEGETABLE TANNED LEATHER BY VARIOUS FUNGICIDES MERİÇLİ YAPICI, Binnur Ph.D. Thesis in Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. İsmail KARABOZ August 1998, 129 Pages In this study, determination of minumum inhibitory concentrations of fungicides necessary to prevent formation of fungal infections on vegetable tanned leather in Türkiye's conditions was aimed. Aspergillus fumigatus, Aspergillus niger, Penicillium purpurogeman and Penicillium chrysogenum which causes problems in leather industry were used as the fungal test species and 2-(thiocyanomethylthio) benzothiazole (TCMTB), Octylisothiazolone and Octylisothiazolone + TCMTB which is mixture of these two were used as the three types of chemically different fungicide. The trade names of three fungicides are Gemacide BT3 (G-BT3), Gemacide BT6 (G-BT6) and Gemacide LFP (G-LFP) respectively. After fungicides were added to vegetable tanning drums 300 ppm, 400 ppm and 600 ppm under real productions conditions, the leather samples were inoculated with 102,104 and 106 spore/ml spore suspensions of each fungal test species in nutrient added and in nutrient-free petri dishes. While in nutrient added petri dishes the effect of fungicides were assessed, in nutrient-free petri dishes the minimum inhibitory conditions of fungicides and their effectiveness according to time were assessed. The diameter of inhibition zones increased with increasing concentrations of each fungicide in nutrient added petri dishes. The diameter of inhibitions zones decreased with increasing number of spores that were inoculated.vm Penicillium species were found to be more sensitive to all types of fungicides while Aspergillus species were found to be more resistant to the fungicides. 300 ppm G-BT6 and 600 ppm G-LFP for 7 days ; 600 ppm G-BT6 for 15 days prevented formation of fungal infection by Aspergillus test species. However all three types of fungicides and concentrations were ineffective to two fungal test species during 30 and 45 days period. 300 ppm G-BT3, G-BT6 and G-LFP were effective for 7 days; 600 ppm G-BT6 and 600 G-LFP were effective for 15 days and 600 ppm G-LFP were effective for 30 days prevented formation of fungal infection by Penicillium test species. However when incubation period was increased to 45 days, none of the fungicide and concentrations did not protect the leather samples against the two fungal test species. It was found that 300 ppm G-BT6, 600 ppm G-LFP for 7 days; 600 ppm G-BT6 for 15 days provided sufficent protections when effects of fungicide concentrations on two types of Aspergillus and Penicillium test species were examined. However none of fungicide and any of their concentrations didn't provide protections against to the used fungal test species during 30 and 45 days period. At low concentrations, G-BT6 was more effective on all Aspergillus and Penicillium species of compared to G-LFP. G-BT3 was less effective compared to the other two types of fungicides.