Silajlık ikinci ürün mısır üretiminde uygun toprak işleme yöntemlerinin belirlenmesi üzerinde bir araştırma
- Tez No: 77430
- Danışmanlar: PROF. DR. NUMAN SUNGUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: İkinci ürün, Silaj, Mısır, Buğday, Toprak işleme, Doğrudan ekim, Toprak işleme kombinasyonu, Second crop, Silage, Maize, Wheat, Soil tillage, Direct drilling, Soil tillage combination
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 153
Özet
IV ÖZET SİLAJLIK İKİNCİ ÜRÜN MISIR ÜRETİMİNDE UYGUN TOPRAK İŞLEME YÖNTEMLERİNİN BELİRLENMESİ ÜZERİNDE BİR ARAŞTIRMA YALÇIN, Harun Doktora Tezi, Tarım Makinaları Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Numan SUNGUR Ocak 1998, 136 Sayfa Bu çalışmada Ege Bölgesi koşullarında buğday hasadından sonra uygulanan silajlık ikinci ürün mısır tarımında kullanılabilecek en uygun toprak işleme ve ekim yöntemlerinin ortaya konulmasına çalışılmıştır. Bu amaçla, hem buğday hem de silajlık ikinci ürün mısır yetiştiriciliğinde aşağıdaki yöntemler tarlada anız yakılmadan uygulanmıştır; - Pulluk+Diskli tırmık (iki kez)+Sürgü+Ekim makinası - Kültivatör+ Diskli tırmık (iki kez)+Sürgü+Ekim makinası - Freze+ Sürgü+Ekim makinası - Rototiller+ Ekim makinası - Toprak işleme kombinasyonu (Dutzi marka) - Doğrudan ekim (Amazone marka) Tesadüf blokları deneme desenine göre düzenlenen tarla denemeleri E.Ü. Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği'nin tırılı bünyeli tarlalarında 1993, 1994 ve 1995 yıllarında üç yıl süre ile yürütülmüştür. Farklı toprak işleme yöntemlerinin buğday verimi, silajlık mısır verimine olan etkilerinin yanında toprağın nem koruma yeteneğine, toprağın batma direncine, toprağın hacim ağırlığına, porozitesine, mısır bitki boyuna olan etkileri de incelenmiştir. 1993 yılında toprak işleme yöntemlerinin silajlık ikinci ürün mısır verimine olan etkisi önemli bulunmuştur. Sulama sonunda işlenen ve ekilenV parsellerde ortalama verim 2118 kg/da olurken sulanmadan işlenen ve ekim yapılan parsellerde ortalama verim 1910.8 kg/da olmuştur. Toprak işleme kombinasyonunda 2957 kg/da ile en yüksek verimi elde edilirken, 1764.3 kg/da ile freze'de en düşük verim elde edilmiştir. 1994 ve 1995 yıllarında yöntemlerin silajlık ikinci ürün mısır verimine etkisi istatistiksel anlamda önemsiz olmakla beraber 1994 de toprak işleme kombinasyonu 3921 kg/da ile en yüksek, 3493 kg/da ile freze en düşük ve 1995 yılında 6696 kg/da ile rototiller en yüksek, 6160.3 kg/da ile doğrudan ekim en düşük verimi vermişlerdir. Yakıt tüketimi en yüksek 40 L/ha ile pulluk sisteminde, en düşük 3.5 L/ha ile doğrudan ekim yönteminde elde edilmiştir. Güç gereksinmesi en yüksek olan yöntem toprak işleme kombinasyonu 64.1 kW, en düşük olanda 9.8 kW ile direk ekimdir. Tarla filiz çıkış derecesi açısından en iyi sonuçları toprak işleme kombinasyonu ve pulluk vermiştir. Ancak bu durum verime her yıl yansımamıştır. Toprak işleme kombinasyonu ve rototiller tüm karşılaştırma kriterleri yönünden uygun sonuçlar vermekte ve önerilmektedir. Ancak doğrudan ekim yöntemininde birkaç yılda bir kullanılması hem ekonomik olacak nemde toprakta organik madde artışı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT A STUDY ON INVESTIGATION OF THE SUITABLE TILLAGE METHODS IN SECOND CROP MAIZE FOR SILAGE YALÇIN, Harun Ph.D. in Department of Agricultural Machinery Supervisor: Prof.Dr. Numan SUNGUR January 1998, 136 pages In this study, the best suitable tillage and sowing methods that can be used in second crop maize for silage after wheat production in Ege Region conditions were investigated. For this purpose, wheat and second crop maize for silage were planted by using different methods in the field where the stubble were not burned. - Moldboard plough+Disc harrow (two passes)+Floats+Drill - Field cultivator+Disc harrow (two passes)+Floats+Drill - Rotary culti vator+FI oats+Dri 1 1 - Rotary tiller+Drill - Tillage combination+Drill (Dutzi) - Direct drilling (Amazone) Field experiments were conducted on loamy soil in Research, Application and Production Farm of the Agricultural Faculty of Ege University for three years in 1 993, 1 994 and 1 995. The completely randomized block design were used to analyze the data. The effects of different tillage methods not only on wheat and maize yield but also on moisture retention, soil penetration resistance, bulk density of the soil, porosity and plant height of maize were examined. The effect of tillage methods were found significant on second crop maize for silage in 1993. The yield was 2118 kg/da on the plots which wereVII irrigated and tilled before drilling but yield dropped to 1910.8 kg/da on plots which were not irrigated before tillage and drilling. The highest yield, 2957 kg/da, was found on tillage combination and drill, while the rotary cultivator gave the lowest yield, 1764.3 kg/da. The methods were found not statistical significant for second crop maize for silage in 1994 and 1995, however, the highest yield, 3921 kg/da was found on tillage combination, and the lowest, 3493 kg/da on rotary cultivator in 1994. In 1995, the rotary cultivator gave the highest yield, 6696 kg/da, and direct drilling gave the lowest yield, 6160.3 kg/da. Moldboard plough had the highest fuel consumption with 40 l/ha and the lowest fuel consumption was 3.5 l/ha on direct drilling. The method having the maximum power requirement with 64.1 kW was tillage combination and the lowest with 9.8 kW was direct drilling. In terms of seed emergence rate, the best result was obtained from tillage combination and plough, however, this was not reflected to the yields. Generally, tillage combinations and rotary tiller gave the good results and therefore are recommended for second crop maize for silage production. However, applying direct drilling once for every two or three years will not only be an economical but also will increase the organic matter in the soil.