Havaalanlarında yangın riskleri ve yangın güvenliği: Havalimanı örneği
Fire risks and fire safety in the airports: A case of airports
- Tez No: 774299
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENK GÜNGÖR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Yangın Güvenliği, Yangın Riskleri, Kontrol Formları, Fire Safety, Fire Risks, Control Forms
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Havalimanı ve terminal işletmesinin; tasarımı, yapımı, işletimi, bakımı ve kullanımı safhalarında yangına sebep olabilecek tehlike ve risklerin önceden belirlenmesi gerekir. Yangın güvenliğini sağlamak için yangın öncesinde; havalimanı acil durum planı, yangın önleme ve söndürme prosedürü ile kontrol formları ve havalimanı risk değerlendirmesi hazırlanmalıdır. Bununla birlikte Yangın Algılama ve Uyarı Sistemlerinin tamamının acil durumlarda çalışır halde olması gerekir. Ayrıca havalimanı ya da terminal içerisinde meydana gelecek bir yangında hava aracı kurtarma ve yangınla mücadele organizasyon yapılanmasının doğru ve zamanında müdahalesi de çok önemlidir. Yangının meydana gelmesi hususunda yapılan araştırmalar sonucunda elde edilen istatistikler genel olarak hep aynı sonuca dayandığını göstermektedir. Yangının ortaya çıkmasından önce ortamda bir hatanın olduğu ve o hatanın ise zamanında önlem alınmadığından dolayı kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Gerekli tedbirlerin zamanında alınmaması ile birlikte, yangın konusunda bilinenlere de önem verilmemesi neticesinde telafisi mümkün olmayan çok büyük can ve mal kaybı felaketlerini doğurabilecektir.
Özet (Çeviri)
Airport and terminal management; it is necessary to determine in advance the dangers and risks that may cause fire during the design, construction, operation, maintenance and use phases. Before the fire to ensure fire safety; airport emergency plan, fire prevention and extinguishing procedure and control forms and airport risk assessment should be prepared. However, all fire detection and warning systems must be operational in case of emergency. In addition, the correct and timely intervention of the aircraft rescue fire fightening organizational structure in a fire that will occur in the airport or terminal is also very important.Statistics are showing the investigations on the fire revealed that there was a fault in that place before the fire broke out, and that fires broke out due to not rectifying this fault in a timely manner. Pay attention to the known statistics showing the investigations on the fire revealed that there was a fault in that place before the fire broke out and that fires broke out because this fault was not corrected in a timely manner. Fires caused by not paying attention to the known, not taking the necessary precautions in a timely manner not taking the necessary precautions in time cause loss of life and property and damage that are often impossible to fulfill causes damage.