The Preparation, characterization and the application of inorganic membranes
İnorganik membranların hazırlanması, karakterizasyonu ve uygulaması
- Tez No: 77437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHSİN ÇİFTÇİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sol-Jel, Titan, Seramik Membran, Gözenek Boyut Dağılımı, Sol-Gel, Titania, Ceramic Membrane, Pore Size Distribution
- Yıl: 1998
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
ÖZET İNORGANİK MEMBRANLARIN HAZIRLANMASI KARAKTERİZAS YONU VE UYGULAMASI AKTAŞ, Burcu Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. Muhsin Çiftçioğlu Ocak 1998, 76 sayfa Bu çalışmada titan izopropoksitin alkollü ortamda kontrollü hidroliz- polimerizasyonu reaksiyonları ile bir yıla kadar kararlı titan solları ve saydam titan jelleri hazırlandı. Bu sollar H+/Ti oram, H20/Ti oram, toplam TİO2 miktarı ve reaksiyon ortamı değiştirilerek hazırlandı. Hazırlanan solların kararlılık ve jelleşme davranışları 1 1 aya varan bir sürede izlendi. Solların ve jellerin ağırlık kaybı karakteristikleri 700 C ye kadar izlendi. Kurutulan ve 400°C de kalsine edilen bir dizi örnek Nitrojen Adsorpsiyon-Desorpsiyon ile incelenip gözenek boyut dağılımları Desorpsiyon verileri ve Kelvin Denkliği kullanılarak saptandı. H2O/Tİ oranının 2'nin altında olduğu durumlarda çok kararlı sollar elde edilmesine karşılık daha yüksek oranlarda kararsız sollar ve çökelekler oluşmuştur. Kararlı ve saydam sollar H20/Ti = 2 oram için düşük H7Tİ oranlarında hazırlanmıştır. Aynı oranın 8'in altında olduğu durumlarda saydam jeller ve 9'un üzerinde kısmen çökelekler içeren sol ve jeller elde edilmiştir. On bir aya kadar kararlı sollar düşük Ti02 oranlarında elde edilmesine karşılık daha yüksek oranlarda saydam jeller elde edilmiştir. Hazırlanan solların ağırlık kaybı davranışları 400°C'nin üstünde hemen hemen hiç ağırlık kaybı olmadığı göstermiştir. Örneklerdeki gözenek boyut dağılımlarının çok dar ve gözenek yarıçapları nın 10-20 Â arasında olduğu gözlenmiştir. BET yüzey alanları daha geniş birVI aralıkta değişmiştir. Gözenek boyut dağılımlarının titan oranı %5'in üzerine çıktığında genişlediği gözlenmiştir. Aynı katı oranında H+/Ti oranının artmasıyla gözenek boyutunun az miktarda küçüldüğü gözlenmiştir. Bu çalışmanın sonuçları hidroliz-polimerizasyon reaksiyonlarının doğasının değiştirilerek istenen paketlenme özelliklerine sahip kontrol edilebilir büyüklükteki polikondensatların hazırlanmasının mümkün olduğunu göstermiştir. Sol-Jel teknikleriyle moleküler elek boyutlarında gözeneklere sahip saf, katkılı ve kompozit oksit membranların bu çalışma ile hazırlanması mümkündür.
Özet (Çeviri)
m ABSTRACT THE PREPARATION, CHARACTERIZATION AND THE APPLICATION OF INORGANIC MEMBRANES AKTAŞ, F. Burcu M.Sc. in Chemical Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Muhsin Çiftçioğlu January 1998, 76 pages Stable titania sols up to a year and clear titania gels were prepared by the controlled hydrolysis-polymerization reactions of titanium isopropoxide in alcoholic solutions. These sols were prepared by varying H+/Ti ratio, H2O/Tİ ratio, TİO2 loading and the reaction medium. The stability and gelation behaviour was observed up to 11 months. The weight loss characteristics of the sols-gels were determined up to 700°C. Nitrogen Adsorption-Desorption analysis were conducted on a number of selected samples dried and calcined at 400°C for 2 hours. Pore size distributions in these samples were analysed by using the desorption data and the Kelvin equation. Very stable sols were prepared when the H2O/Tİ was blow 2. Increasing the ratio above 2 resulted in unstable sols and precipitates. Clear and stable sols were prepared at low JfTTi ratios at a selected H2O/Tİ ratio of 2. Clear gels were obtained when this ratio was below 8 and partially precipitate containing gels and sols were prepared above H+/Ti=9. Stable sols up to 11 months were prepared at low TİO2 loadings. Clear gels were obtained at intermediate solids loadings. The weight loss characteristics of these sols indicated almost no weight loss above 400°C.IV Pore size distributions in these samples were very uniform with pore radii in the 10-20 Â range. The BET surface areas varied in a wider range. The pore size distribution becomes wider as the solids loading increases above 5 weight %. There is a slight shift towards smaller pore sizes with H+/Ti at this solid loading. The results of this work indicate that the nature of the hydrolysis-polymerization reactions can be varied to yield controlled size polycondensates with desired packing characteristics. Pure, doped or composite oxide membranes with highly uniform molecular sieve sized pores can be prepared by using sol-gel techniques.