Sanayi domatesi yetiştirilen alanlara uygulanan biyolojik gübre kiposunun mikrobiyolojik aktivite, humin maddeleri oluşumu ile ürün miktarı ve kalitesi üzerine olan etkileri
  1. Tez No: 77436
  2. Yazar: NEZİFE BAYRAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ÇENGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Biofertilizer, azotobacter, biomass, CC>2-production, and DHG-enzyme activity
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
IV ÖZET SANAYİ DOMATESİ YETİŞTİRİLEN ALANLARA UYGULANAN BİYOLOJİK GÜBRE KİPOS'UN MİKROBİYOLOJİK AKTİVİTE HUMİN MADDELERİ OLUŞUMU İLE ÜRÜN MİKTARI VE KALİTESİ ÜZERİNE OLAN ETKİLERİ BAYRAK, Nezife Yüksek Lisans Tezi, Toprak Bölümü Tez Yöneticisi; Prof. Dr. Muzaffer ÇENGEL Mayıs, 1998, 54 Sayfa Balıkesir“DENEKS”salça fabrikası domates üretim alanında“KİPOS”biyolojik gübresi, mineral ve çiftlik gübreleri ile kombine edilerek kurulmuş denemede; kipos'un mikrobiyolojik aktivite kriterlerinden biomas, DHG-enzim aktivitesi, C02-prodüksiyonu, Azotobakter ve selüloz parçalayıcı bakteri sayılan üzerine olan etkileri incelenmiştir. Deneme parsellerinden domates gelişim periyotlarına bağlı olarak dört farklı zamanda alınmış toprak örneklerinde fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizler yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre artan süreler içerisinde tanığa oranla Azotobakter sayılarının biyolojik gübre ve biyolojik gübre ile kombine edilmiş çiftlik gübresi uygulamalarında önemli ölçüde arttığı, mineral gübreli kombinasyonlarda azaldığı tespit edilmiştir. Biyolojik gübrenin toprak biomasını olumlu etkilediği saptanmıştır. Biyolojik gübrenin domates kuru maddesi ve rengi üzerine etkili olduğu, ortalama meyve ağırlığında ikinci, dekara verimde ise üçüncü sırayı aldığı tespit edilmiştir. Anahtar kerimeler: Biyolojik gübre, Azotobakter, Biomas, C02- prodüksiyonu, DHG-Enzim Aktivitesi
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EFFECT OF BIOFERTILIZER“KIPOS”ON MICROBIOLOGICAL ACTIVITY; HUMIC SUBSTANCE FORMATION, CROP YIELD AND QUALITY OF PROCESSING TOMATOES BAYRAK Nezife MSC in Soil Department of Agricultural Faculty Supervisor: Prof. Dr. Muzaffer ÇENGEL May 1998, page 54 To the tomato yields of DENEKS tomato paste plantation in Balykesir, biofertilizer“Kipos”was applied by combining this fertilizer with mineral fertilizer and farmyard manure. Effect of“kipos”on microbial activity properties like biomass, DHG-enzyme activity, C02-production, decomposing bacteria population of cellulose and azotobacter was studied. Soil samples were taken from each experimental plot at four different periots related to tomato growth. Results revealed that compound to that of control treatment, in the parcels that received the biofertilizer and biofertilizer farmyard manure combination, azotobacter population increased with respect to the increases in the time upon. On the other hands tins considered property decreased in the treatments that received mineral fertilizer combinations. Kipos influence the soil biomass positively it increased tomato brix and color as well. According to the superiority order related to treatments, kipos was the 2nd in terms of avereage fruit weight and was the 3rd in yield.