Para arzı ile finansal piyasalardaki fiyat balonları arasındaki ilişki
Relationship between money supply and price bubbles in financial markets
- Tez No: 774441
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN KALE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
- Anahtar Kelimeler: Eşbütünleşme Testi, Finansal Balonlar, GSADF, Nedensellik Testi, Para Arzı, Cointegration Test, Financial Bubbles, GSADF, Causality Test, Money Supply
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 142
Özet
Özellikle 2008 Global Finansal Kriz ve devam etmekte olan Pandemi Krizinde, işsizliği göreceli olarak belirli bir düzeyde tutmak, yatırım ve büyümeyi desteklemek amacıyla merkez bankaları genişletici para politikaları uygulamakta, para arzını olağanüstü biçimde attırmaktadır. Yatırıma ve üretime yönelmesi beklenen para arzı daha çok finansal piyasalara yönelmekte, belki de varlık fiyatlarında balon oluşmasına neden olmaktadır. Çalışmada, GSADF testi ile BIST100 getiri endeksinde ve döviz kurunda balon olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan analizlerde BİST100 getiri endeksinde; 2013:05-2013:06 ve 2017:07-2017-11 tarihleri arasında fiyat balonları ve Johansen Eşbütünleşme testi sonucunda da para arzı ile BIST100 getiri endeksi arasında uzun dönemli bir ilişki bulunduğu tespit edilmiştir. Toda-Yamamoto testi ise para arzı ile BIST100 getiri endeksi arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğunu göstermiştir. Döviz kurunda ise; 2013:10-2014:04, 2014:12-2016:04, 2016:09-2017:09 tarihleri arasında fiyat balonları ve eşbütünleşme testi ile para arzı ile döviz kuru arasında da uzun dönemli bir ilişki tespit edilmiş olup nedensellik testi sonucunda para arzı ve döviz kuru arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Especially in the 2008 Global Financial Crisis and the ongoing Pandemic Crisis, central banks implemented expansionary monetary policies and increased the money supply extraordinarily in order to keep unemployment at a relatively certain level to support investment and economic growth. Although supply is expected to be directed towards investment and production, it is flowed more towards financial markets, perhaps causing a bubble in asset prices. In the study, it is investigated whether financal bubbles exits in BIST100 returun index and foreign exchange rates with the GSADF test. Analysis showed that there is a bubble in the BIST100 return indeks between 2013:05-2013:06 and 2017:07-2017:11, as indicated Johansen Cointegration test a long term relationship between money supply and BIST100 return indeks. Toda-Yamamoto test, on the other hand, showed that there is a bidirectional causality relationship between the money supply and the BIST100 return indeks. Between 2013:10-2014:04, 2014:12-2016:04, 2016:09-2017:09 periods price bubble are observed in foreign exchange rate; and a long-term relationship was determined between money supply and exchange rate by cointegraiton test. It was also deterted that there is a bidirectional causality relationship between the money supply and the exchange rate.