Sosyal medya kullanım nedenleri üzerine bir ölçek geliştirme çalışması
A study scale development the reasons of using social media
- Tez No: 774513
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER FARUK ŞİMŞEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medya Kullanım Nedenleri, İnternet, İnternet Kullanım Nedenleri, Kaçış, Kendini Gösterme, Social Media, Reasons of Using Social Media, Internet, Reasons for Using Internet, Avoidance, Self-realization
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Rumeli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Yapılan araştırmada sosyal medya kullanımına dair psikolojik nedenlerin neler olabileceğini anlamak adına Sosyal Medya Kullanım Nedenleri Ölçeği (SMKNÖ) geliştirilmiştir. Üç ayrı çalışmada gerçekleştirilen araştırmanın ilk çalışmasında ölçeğin faktör yapısı incelenmiş ve 25 madde ile 5 alt faktörden oluşan ölçek formu meydana getirilmiştir. Bu faktörler Kaçış, Takip, Kendini Gösterme, Eğlence ve İletişim olarak isimlendirilmiştir. Ölçeğin tamamının Cronbach's Alpha değeri ise.92 olarak bulunmuştur. Analizler sonucu sosyal medya kullanımı ile en yüksek düzeyde ilişkili bulunan faktör Kaçış faktörü olmuştur. İkinci çalışmada ölçeğin yapı geçerliğini ve zamana karşı tutarlığını ölçmek adına test- tekrar test analizi yapılmıştır. İki test arasındaki korelasyon değeri .85 olarak bulunmuş ve ölçeğin tutarlılığı saptanmıştır. Üçüncü çalışmada ise geliştirilen ölçeğin başka ölçeklerle olan ilişkilerinin incelenmesinin yanında, Hiyerarşik Regresyon Analizi de yapılarak geliştirilen ölçeğin Arttırılmış Geçerlik (Incremental Validity) değerleri tespit edilmiştir. Böylece geçerli ve güvenilir bir psikometrik ölçme aracı meydana getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the research, The Scale of Social Media Using Reasons (TSSMUR) was developed in order to understand the psychological reasons for using social media.The research was conducted in three separate studies. In the first study, the factor structure of the scale was examined and a scale form consisting of 25 items and 5 sub-factors was created. These factors are named as Avoidance, Following, Shows Oneself, Entertainment and Communication. The Cronbach's Alpha value of the entire scale was found to be .92. As a result of the analyzes, the factor found to be most associated with social media use was the Avoidance factor. In the second study, test-retest analysis was performed to measure the construct validity and consistency of the scale against time. The correlation value between the two tests was found to be .85 and the scale was found to be consistent.In the third study, the correlations of The Motivations of Social Media Use Scale with other scales were examined and Hierarchical Regression Analysis was performed. In this way, the Incremental Validity values of the scale were determined. Thus, a valid and reliable psychometric measurement tool was created.