Yayın akışı hizmetleri ve Netflix Türkiye orijinal yapımlarının izleyicilerin tercih ve izleme alışkanlıkları üzerine etkileri
The effects of streaming services and Netflix Türkiye original productions on viewers' preferences and viewing habits
  1. Tez No: 918280
  2. Yazar: KAAN SU ÖZDİKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERGÜN YOLCU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Radio and Television
  6. Anahtar Kelimeler: Yayın akış hizmetleri, izleyici tercihleri, izleme alışkanlıkları, Netflix, Streaming media services, viewer preferences, viewing habits, Netflix
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 152
Özet
Bu araştırmada yayın akışı hizmetleri ve Netflix Türkiye orijinal yapımlarının izleyicilerin tercih ve izleme alışkanlıkları üzerine etkileri konusu ele alınmıştır. Çalışmada, karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada hem nicel hem de nitel analiz yapılmıştır. Nicel analiz bölümünde yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Nitel bölümde ise araştırmacı tarafından ölçek geliştirme çalışması yapılmıştır. Araştırmanın nitel bölümünün örneklemini Ankara ve İstanbul'da yaşayan 21-40 yaş arası 20 kişi oluşturmaktadır. Nicel bölümün örneklemini ise Ankara ve İstanbul'da yaşayan 1024 kişi oluşturmaktadır. Nitel analiz sonuçlarına göre, Netflix en çok tercih edilen dijital platformdur. Katılımcıların en çok tercih ettikleri orijinal yapımlar sırasıyla, Erşan Kuneri, Kulüp, Atiye ve Hakan: Muhafız şeklindedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu Netflix Türkiye orijinal yapımlarını izledikten sonra önerilen benzer yapımları izlediğini dile getirmiştir. Netflix Türkiye orijinal yapımları en çok çekim kalitesi ve oyuncu kadrosu nedeniyle tercih edilmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu arayüz kullanım kolaylığını diğer yayın akışı hizmetlerine göre ayıran en belirgin özellik olduğunu belirtmişlerdir. Katılımcılar Netflix Türkiye orijinal yapımların kültürel ya da toplumsal etkileri hakkında toplumu bilgilendirdiğini ve Türk kültürüne aykırı davranışlar içerdiğini aktarmışlardır. Ayrıca Netflix'te yapımların daha kaliteli olduğu sonucuna erişilmiştir. Nicel analiz verilerine göre ise Netflix İzleyici Tercihleri Ölçeği ile cinsiyet, yaş, eğitim durumu, hane geliri, sinemaya gitme durumu, Netflix'ten sonra sinemaya gitme ve televizyon izleme alışkanlığının azalma durumu, filmlerin/dizilerin genellikle izlendiği mecra, yayınların öncelikli olarak izlediği aygıt, Netflix'e üye olma nedenleri, film veya dizi izleme sıklığı, yeni çıkan bir filmin tercih edildiği izleme yeri bakımından istatiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Netflix İzleyici Tercihleri Ölçeği ile yaşanılan şehir ve en çok izlenen yapım türü bakımından ise istatiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
This study addresses the effects of streaming services and Netflix Türkiye original productions on viewers' preferences and viewing habits. A mixed-methods research approach was employed incorporating both quantitative and qualitative analyses. For the quantitative section, a semi-structured interview form was utilized. The researcher conducted a scale development study in the qualitative section. The qualitative sample consisted of 20 participants aged 21-40 residing in Ankara and Istanbul, while the quantitative sample comprised 1,024 individuals from the same cities. According to the results of the qualitative analysis, Netflix is the most preferred streaming media service provider. The most popular Netflix Turkey original productions among participants were Erşan Kuneri, Kulüp, Atiye, and Hakan: Muhafız, respectively. A significant majority of participants stated that after watching Netflix Turkey original productions, they proceeded to view similar recommended content. Netflix Turkey's original productions are primarily preferred for their high production quality and cast selection. The vast majority of the participants highlighted the platform's user-friendly interface as a distinguishing feature compared to other streaming services. Additionally, participants noted that Netflix Turkey original productions raise societal awareness about cultural and social issues while also containing behaviours perceived as contrary to Turkish cultural norms. Overall, Netflix productions were deemed to exhibit higher production standards compared to alternative offerings. Quantitative findings revealed statistically significant differences between the Netflix Viewer Preference Scale and variables such as gender, age, education level, household income, cinema attendance, changes in cinema-going and television-viewing habits post-Netflix subscription, preferred medium for film and series viewing, primary device for streaming, motivations for subscribing to Netflix, frequency of film and series consumption, and the preferred platform for newly released films. However, no statistically significant differences were found between the Netflix Viewer Preference Scale and variables such as city of residence or the most-watched type of content.