Yakıt tanklarının havalandırma deliklerinin optimum konumlarının deneysel olarak belirlenmesi
Experimental determination of the optimum positions of the vents of fuel tanks
- Tez No: 774537
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMHUR OKTAY AZELOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yakıt Deposu Dolumu, Çok Fazlı Akış, Yakıt Dolumu, Otomotiv Yakıt Tankları, Yakıt Tankları Rahatlama Valfleri, Fuel Tank Filling, Multiphase Flow, Fuel Filling, Automotive Fuel Tanks, Fuel Tank Releif Valves
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Konstrüksiyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışmada otomotiv yakıt tankları tasarımlarında dolum sırasında oluşan türbülans etkilerinin giderilmesi amacıyla kullanılan havalandırmalara odaklanılmış olup; pozisyonlarına, boyutlarına ve çıkış adetlerine bağlı olarak tasarımı sırasında, tank üzerinde bir yerleşim algoritması için deneysel çalışma yapılmıştır. Çoklu varyasyon deneyleri sonucunda, kesitler ve çıkış sayısı ile dolum debisine bağlı olarak gerekli havalandırma çıkışlarının konumu ile bir korelasyon bulunmuştur. Bu çıktılar sayesinde üniform olmayan tanklarda havalandırma valfleri yerleşim tasarımının önemi ve sistem üzerindeki etkinliği net bir şekilde gözlemlenmiştir.Bugüne kadar yapılan çalışmaların tamamında; yakıt dolumu deneysel çalışmaları, yakıt tankını simüle edebilecek benzer deney tankları üzerinde basit deneyler halinde yapılmış ve gerçek yakıt tankları üzerinde bu denli çoklu veri analizi ve pozisyon algoritması uygulamasına rastlanmamıştır. Bu makalenin amacı özellikle 80 lpm ve üzerinde akış hızının üzerindeki yakıt dolum sistemlerinin gerçek Otomotiv yakıt tanklarında tasarım sırasında fark edilebilecek hata modları için bir yaklaşım ve tasarım girdisi oluşturabilmektir.
Özet (Çeviri)
In this study, it has been focused the ventilations on the fuel tank, used in order to eliminate the turbulence effects that occur during filling in automotive fuel tanks; An experimental study has been performed for a layout algorithm on the tank, which has been designed depending on the positions, dimensions and number of outlets. As a result of the multiple variation experiments, a correlation was found with the position of the required ventilation outlets depending on the filling flow rate with the cross-sections and the number of outlets. Thanks to these outputs, the importance of relief valve layout design on non-uniform tanks and its efficiency on the system have been clearly observed. In all of the studies carried out so far; fuel filling experimental studies were made as simple experiments on similar test tanks that could simulate the fuel tank, and such multiple data analysis and position algorithms were not applied on real fuel tanks. The purpose of this article is to provide an approach and design input for the failure modes that can be noticed during design in real Automotive fuel tanks, especially of fuel filling systems 80 lpm and above 80 lpm flow rate.