İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi T743 numarada kayıtlı şiir mecmuasının (91a-141b) MESTAP'a göre tasnifi inceleme-metin
Classification of poetry mecmuas (91a-141b) registered with no T743 at İstanbul University Rare Works Library according to MESTAP
- Tez No: 774690
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, mecmua, şiir mecmuası, şiir, MESTAP, Classical Turkish literature, journal, poetry journal, poem, MESTAP
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
Mecmualar, farklı şair ya da yazarların metinlerinin/metin parçalarının bir araya getirildiği eserlerdir. Mecmualarda çoğunlukla farklı zamanlarda yaşamış yazar ya da şairlere ait metinlere yer verilir. Tek bir yazar ya da şairin eserlerini ihtiva eden mecmua sayısı çok azdır. Mecmualar, içerisindeki metinlere göre gruplara ayrılmaktadır. Bu gruplardan en fazla ön plana çıkanı şiir mecmualarıdır. Edebiyatımız şiir mecmuaları bakımından oldukça zengindir. Şiir mecmuaları üzerine yapılmış çok sayıda çalışma bulunmaktadır ancak mevcut mecmua sayısı, yapılan çalışmaların çok üstündedir. Bugüne kadar tasnif ve tanıtımı yapılmamış bir şiir mecmuasını konu alan bu çalışma, bu alandaki boşluğa istinaden yapılmıştır. Çalışmaya konu olan şiir mecmuası, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi T743 numarada kayıtlıdır. İçinde birden çok şaire ait şiirin bulunduğu mecmua, toplam 186 varaktan oluşmaktadır. Çalışmada mecmuanın geneli hakkında bilgi verilip nüsha tavsifi yapılmıştır. Ardından mecmuanın 91a-141b varakları arasındaki şiirler çeviri yazıya aktarılıp incelenmiştir. Çalışma“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”ne (MESTAP) göre hazırlanmıştır. Çalışmanın amacı; bir şiir mecmuasını bilim âlemine tanıtmak, bugüne kadar hiç duyulmamış şairlere ulaşmak, hakkında sadece tezkirelerde bilgi bulunan şairler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve bilim dünyasına yeni bilgiler kazandırmaktır. İncelenen şiir mecmuasının ilk defa bilim âlemine tanıtılacak olması, çalışmanın özgünlüğünü ve önemini artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Journals are works in which texts/parts of texts of different poets or authors are brought together. In journals, mostly texts belonging to writers or poets who lived at different times takes place. The number of journals belonging to a single author or poet is very few. Journals are divided into groups according to the texts in them. Poetry magazines are the most prominent among these groups. Our literature is very rich in terms of poetry magazines. There are many studies on poetry magazines, but the number of existing magazines is far above the studies done. This study, which is about a poetry magazine that has not been classified and promoted until today, has been made with reference to the gap in this field. The poetry journal, which is the subject of the study, is registered in Istanbul University Rare Works Library under number T743. The magazine, in which there are poems belonging to more than one poet, consists of a total of 186 leaves. In this study, information about the general of the journal was given and the manuscript of this journal was described. Then, the poems between the pages 91a-141b of the journal were transcribed and analyzed. The study has been prepared according to the“Systematic Classification of Poetry Magazines Project”(MESTAP). The aim of the study is to introduce a poetry magazine that has not been studied to the world of science, to reach poets that have never been heard before, to reach more information about poets whose information is only in biographies, and to gain new information to the world of science. The fact that the examined poetry journal will be introduced to the scientific world for the first time increases the originality and importance of the study.