İstanbul Üniversitesi nadir eserler kütüphanesi T743 numarada kayıtlı şiir mecmuasının (142a- 186b) Mestap'a göre tasnifi (inceleme-metin)
The Classification of the poetry journal(142a-186b)registered at the İstanbul University rare works library at number T743 according to Mestap (review-text)
- Tez No: 913564
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk Edebiyatı, mecmua, MESTAP, şiir mecmuası, tasnif, Classical Turkish literature, magazine, poetry magazine, classification, MESTAP
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bartın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 295
Özet
Mecmualar, klasik Türk edebiyatı alanındaki çalışmalara birçok yönden katkı sağlayan önemli kaynaklardandır. Mecmualar arasında özellikle şiir mecmuaları gün geçtikçe yeni çalışmalara konu olmaktadır. Şiir mecmuaları, sanatsal değerlerinin yanı sıra edebî anlamda tertip edildikleri dönemde kullanılan nazım şekilleri, kafiye, redif ve aruz kalıplarını yansıtması bakımından da önem arz etmektedir. Şiir mecmuaları adını duymadığımız bir şairi ve onun şiirlerini ya da divanı bulunan herhangi bir şairin divanında yer almayan şiirleri tespit edebilmek bakımından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın konusunu İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesinde T743 numara ile kayıtlı şiir mecmuası oluşturmaktadır. Yapılan çalışma; mecmuanın 142a-186b varakları arasındaki şiirleri çeviri yazıya aktarıp incelemek ve ortaya çıkan verileri Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP) kapsamında tablo hâlinde sunmaktan ibarettir. Bu amaç doğrultusunda çalışma, 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde mecmuanın tanımı, önemi ve Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'nden (MESTAP) bahsedilmiştir. İkinci bölümde mecmuanın nüsha tavsifine yer verilerek çalışmaya konu olan şiirler; şairleri, nazım şekilleri, türleri, vezinleri bakımından incelenmiştir. Ardından mecmuanın 142a-186b varakları arasındaki şiirler çeviri yazıya aktarılmıştır. Son olarak mecmua içerisindeki edebî birikim, MESTAP kapsamında hazırlanmış tablolara aktarılarak araştırmacıların istifadesine sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Magazines are important sources that contribute to the study of classical Turkish literature in many ways. Among the magazines, especially poetry magazines are the subject of new studies day by day. In addition to their artistic value, poetry magazines are also important in terms of reflecting the verse forms, rhyme, reduplication and prosody patterns used in the period in which they were organized in literary terms. Poetry magazines are important in terms of identifying an unknown poet and his poems or poems that are not included in the divan of a poet who has a divan. The subject of this study is the poetry magazine registered in Istanbul University Rare Works Library with the number T743. The aim of this study is to transcribe and analyze the poems between 142a-186b and to present the resulting data in the form of a table within the scope of the Systematic Classification of Journals Project (MESTAP). In accordance with this purpose, the study consists of 4 chapters. In the first part, the definition and importance of magazines and the Systematic Classification of Journals Project (MESTAP) are mentioned. In the second part, the poems subject to the study are analyzed in terms of poets, verse forms, genres and meter. Then, the poems between 142a-186b of the manuscript have been transcribed. Finally, the literary accumulation in the manuscript is transferred to the tables prepared within the scope of MESTAP and presented for the use of researchers.