Yoğun bir turistik sahil şehri olan Kuşadasında gürültü kirliliği ve iyileştirme önerileri
The Noise pollution in Kuşadası; a dense touristic coast city and improvement suggestions
- Tez No: 77471
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Gürültü, desibel (A), gürültü haritası, gürültü kirliliği, Noise, decibel (A), noise maps, noise pollution
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu tezde yoğun turistik faaliyetlerin yer aldığı ve özellikle yaz aylarında nüfus yoğunluğu yüksek düzeyde kalabilen Kuşadası' nda şehrin aktivasyon ve yerleşim durumuna göre stratifiye edilmiş yerlerde belirlenen istasyonlarda gürültü ölçümleri yapılmıştır. Gürültü seviyeleri gece ve gündüz gürültü haritaları oluşturularak tanımlanmıştır. Gürültü çeşitleri ve kaynakları tespit edilerek Gürültü Kontrol Yönetmeliği normlarına göre tanınan şuurlarda yapılan mukayeselerde mevcut gürültünün turistlerin, ikinci konut yerleşimli ve sabit yerleşimli şehir halkının sağlığını önemli ölçüde tehdit ettiği belirlenmiştir. Gürültüyü ortadan kaldırıcı önlemlerin alınmasının hem halk sağlığına hem de turizm faaliyetlerine olumlu katkısı olacaktır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, noise measurements in some stations determined in regions stratified according to the city activation and settlement conditions have been made in Kuşadası, in which dense touristic activities are happening and pollution density is able to reach very high levels especially in Summer. The noise levels were determined by noise maps formed night and day. The noise types and sources were fixed and when compared with the available levels of the Noise Control Instructions, it has been determined that the existing noise threats the health of the tourists, second and constant residental populace importantly. It will be additive on populace health and tourism activities to take measuremants on noise removal.