Suni gübrelerde radyoaktif polonyum düzeyinin elektrokimyasaldepozisyon yöntemi ile ölçülmesi
Determination of 210po in fertilizers by electrochemicaldeposition method
  1. Tez No: 77470
  2. Yazar: NESRİN ÖZALP
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNGÖR YENER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: 210Po, elektrokimyasaldepozisyon, gübre, gama spektrometresi, 210Po, electrochemicaldeposition, fertilizer, gamma spectrometry
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 61
Özet
ÖZET SUNİ GÜBRELERDE RADYOAKTİF POLONYUM DÜZEYİNİN ELEKTROKİMYASALDEPOZİSYON YÖNTEMİ İLE ÖLÇÜLMESİ ÖZALP, Nesrin Yüksek Lisans Tezi, Nükleer Bilimler Enstitüsü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Güngör Yener Temmuz 1998, 63 sayfa Bu tezde ülkemizde en çok tüketilen gübre türlerindeki yüksek enerjili alfa yayımlayıcı olan radyoaktif polonyum aktivitesi ile eşdeğer uranyum ve potasyum konsantrasyonları ölçülmüştür. Radyoaktif polonyum düzeyinin ölçülmesinde elektro- kimyasaldepozisyon, eşdeğer uranyum ve potasyum aktivitelerinin ölçülmesinde ise gama spektrometresi yöntemi kullanılmıştır. Polonyum ve eşdeğer uranyum aktivitelerinin fosforlu gübrelerde beklenildiği üzere daha yüksek olduğu gözlenmiş. En yüksek değerler DAP gübresinde 41.89 Bq/kg eU ve 16.65 Bq/kg 2l0Po olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DETERMINATION OF 210Po IN FERTILIZERS BY ELECTROCHEMICALDEPOSITION METHOD ÖZALP, Nesrin MSc in Nuclear Sci. Supervisor: Prof. Dr. Güngör Yener Jury 1998, 63 pages In this thesis, activities of radioactive polonium which radiates high energy alpha particles and equivalent uranium and potassium concentrations in fertilizers most consumed in Turkey were measured. Electrochemicaldeposition technique with alpha counting method was used for determining the radioactivity level of polonium. Equivalent uranium and potassium concentrations were measured by gamma spectrometry. Polonium and eU were observed to be high in phosphate fertilizers as expected. The highest values were measured in DAP samples as 41.89 Bq/kg eU and 16.65 Bq/kg 210Po.