Sosyal kaytarma ve kariyerizm eğiliminde algılanan örgütsel adaletin aracı rolü
The mediating role of perceived organizational justice in social loafing and careerism
- Tez No: 774714
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKE ORUÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Sosyal Kaytarma, Kariyerizm, Organizational Justice, Social Loafing, Careerisim
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
İş görenlerin performans ve bağlılıklarını arttırmak günümüzde giderek güçleşmektedir. Hızla değişen çevre, zorlu rekabet şartları ve sürekli gelişimi gerekli kılan koşullar dikkat edilmesi gereken unsurlardır. Örgütlerin hedeflerine ulaşabilmeleri için üyelerinin davranışlarını takip etmeleri, örgütten beklentilerinin farkında olmaları gerekir. Bu çalışmada, bireylerin sosyal kaytarma davranışları ve kariyerizm eğilimlerinde algılanan örgütsel adaletin aracı rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma amacına uygun olarak evreninin seçiminde, bireylerin örgütsel davranışlarını etkileyen nedenlerin varlığı da dikkate alınmıştır. Küresel çapta birçok zorluk ve değişimi gerekli kılan Covid-19 salgınından kuşkusuz ki olumsuz etkilenen alanların başında sağlık sektörü gelmektedir. Araştırma evreni Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde görevli 212 öğretim üyesinden oluşurken, çalışma online anket yöntemi ile 128 öğretim üyesinin katılımıyla tamamlanmıştır. Verilerin analizinde IBM SPSS 20.0 programından yararlanılmıştır. Araştırma bulguları sonucunda, algılanan örgütsel adaletin dağıtımsal adalet boyutu ve etkileşim adaleti boyutu ile sosyal kaytarma eğilimi arasında anlamlı ve negatif yönde ilişki bulunurken, işlemsel adalet boyutu ile ilişkiye ulaşılamamıştır. Kariyerizm eğilimi ile örgütsel adaletin tüm boyutları arasında anlamlı ve negatif yönde ilişki bulunmuştur. Örgüt üyelerinin örgütsel adalet algı düzeyleri arttıkça sosyal kaytarma davranışları ve kariyerizm eğilimlerinde azalma meydana gelmektedir.
Özet (Çeviri)
Increasing the performance and dependence of the employees is getting harder nowadays. The rapidly changing environment, tough competştşon situations and conditions that require continuous development are the factors to be considered. To organizatiına can reach the goals, they need to follow employees behaviours, be aware of their expectations from the organizations. The aim of this study is to determine the effect of organizational justice on social loafing behaviors and careerism trends. In the choice of the research universe with the aim of the study, entity of the reasons affecting the organizational behavior taken into consideration according to the purpose of the study. Certainly, the health sector is one of the that are negatively affected by the covid-19 epidemic, which requires many difficulties and changes globally. The research universe consist of 212 faculty members working at Trakya University Faculty of Medicine.The study was completed with the on-line survey method with the participation of 128 faculty members.The data obtained from the surveys were analyzed with using the IBM SPSS 20 program. As a result of the research findings, there was a significant and negative relationbetween the distributive justice dimension, interactional justice dimension and social loafing tendency, which are the subdimensions of perceived organizational justice; there wasn't found relationwith the procedural justice dimension.A significant and negative relationship was found between careerism tendency and all subdimensions of organizational justice.When there is an increase in the organizational justice perception levels of the employees, there is a decrease in social loafing behaviors and careerism tendencies.