Radikal feminizm ve sosyalist feminizm perspektifinden aile kurumunun değerlendirilmesi
The evaluation of the family institution from the perspective of radical feminism and socialist feminism
  1. Tez No: 774718
  2. Yazar: MUSTAFA CENGİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL DURGUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Radikal Feminizm, Sosyalist Feminizm, Ataerkillik, Kapitalizm, Aile, Kadın, Radical Feminism, Socialist Feminism, Patriarchy, Capitalism, Family, Women
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muş Alparslan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Tarihsel olarak bakıldığında, insan toplumunun yarısını oluşturan kadınlar sırf cinsiyetlerinden dolayı tarihin her döneminde ötekileştirilmişlerdir. İnsan yaşamının her alanına egemen olan ataerkil yapı tarafından ikincil konuma itilen kadınlar, toplumun en küçük yapı taşı olan aileden başlayarak kamusal yaşamın her alanında birtakım haksızlıklara ve adaletsizliklere maruz kalmıştır. Her ne kadar günümüzde kadın haklarına ilişkin birtakım düzenlemeler ve iyileştirmeler söz konusu olsa da bu durum 21. yüzyılın ilk çeyreğini yaşadığımız bu süreçte de ne yazık ki hala ortadan kalkmış değildir. Geçmişten beri süregelen tarihsel bir adaletsizlik olan cinsiyetlerin eşitsizliği ve bu eşitsizliğin hep yeniden üretilmesi en belirgin olarak toplumun temel yapı taşı olarak kabul edilen aile kurumunda karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda çalışmanın amacı, toplumun en önemli birimi olan aile kurumunu farklı yönelimlere sahip olan radikal ve sosyalist feminist perspektiften karşılaştırmalı bir analize tabi tutmaktır. Radikal feminizm ve sosyalist feminizm aile kurumuna ilişkin çok farklı bakış açılarına sahiptirler. Radikal feminizm, kadınların baskı altına alınmasının kökeninde kapitalizmin değil, ataerkilliğin ya da erkek egemenliğinin bulunduğunu savunur. Radikal feminizme göre, ataerkil yapıdan kaynaklanan cinsiyetler arasındaki eşitsizliği yok etmek, aile kurumunun ortadan kaldırılmasıyla mümkündür. Kadının toplumsal konumunu Marksist feminizmin kapitalizm eleştirisi ve radikal feminizmin ataerkil yapıya bakışı üzerinden açıklayan Sosyalist feminizm ise, ailenin kaldırılmasını değil, ataerkillikten arındırılmasını ister.
Özet (Çeviri)
Historically, women, who make up half of human society, have been marginalized in every period of history just because of their gender. Pushed into a secondary position by the patriarchal structure that dominates every area of human life, women have been exposed to a number of injustice in every area of life, starting with the family, which is the smallest building block of society. Although there are some regulations and improvements regarding to women's rights today, unfortunately, this situation has not disappeared during the first quarter of the 21st century. The inequality of the genders, which is a historical injustice that has been going on since the past, and the reproduction of this inequality all the time, most clearly appears in the family, which is considered the basic building block of society. In this context, the aim of the study is to subject the institution of the family, which is the most important unit of society, to a comparative analysis from a radical and socialist feminist perspective that has different orientations. Radical feminism and socialist feminism have very different perspectives on the institution of the family. Radical feminism argues that the oppression of women is not based on capitalism, but on patriarchy or male domination. According to radical feminism, it is possible to get rid of the inequality between the genders caused by the patriarchal structure by eliminating the institution of the family. Socialist feminism, which explains the social position of women through Marxist feminism's critique of capitalism and radical feminism's view of the patriarchal structure, wants the family to be cleansed of patriarchy, not abolished.