Feminist reading of The Grace of Mary Traverse, The Love of the Nightingale and Top Girls
The Grace of Mary Traverse, The Love of the Nightingale ve Top Girls oyunlarının feminist okuması
  1. Tez No: 723717
  2. Yazar: MİNE TUSU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GILLIAN MARY ELIZABETH ALBAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: feminist tiyatro, ikinci dalga feminizm, radikal feminizm, sosyalist feminizm, cinsiyet baskısı, feminist theatre, second wave feminism, radical feminism, socialist feminism, gender oppression
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Kadınlar kendi kimliklerini oluşturmak ve toplumsal cinsiyet rollerin aşmak için her zaman mücadele etmişlerdir. Fakat gayeleri ataerkil toplumda bazı problemlere sebebiyet vermiştir çünkü kadınlar toplumun susturulmuş bölümünü temsil etmektedirler. Toplumsal cinsiyet rollerine maruz kalan kadınlar, ataerkil sistemde seslerini duyuramamaktadırlar. Öteki rolünü, evdeki melek figürü, evi ve aileyi besleyen kişi gibi olarak atfedilen rolleri kabul etmediklerinde, kadınlar sıradışı ya da doğal olmayan olarak tanımlandılar. Fakat bu tanımlama kadınlar için negatif çıkarımlara sebep olmuştur çünkü bu rolleri değiştirmek istediler. Kendilerini pasif ve ikinci sıraya iten mitlere uymak zorunda bırakılmalarının sebebi ataerkil düzeninin gücünü kadınlar üzerinde kullanmayı istemiş olmasıdır. Kadınları gizemli ve karanlık gösterek, kadınları ötekileştirmek için sahte bir kimlik yaratırlar ve kadınlar üzerinde egemenlik kurabilmişlerdir. Erkeklerin öznel yorumlamasına bağlı olarak, kadınları anlamayı istemedikleri gibi göründükleri için cinsiyet baskısı ve cinsiyet taraflılığına sebep olmuşturlar. Erkek egemenliğinin silahı olan kadın üzerindeki baskı kadınların kendi kimlik ve seslerine sahip olmasını engellemiştir. Bu tez çalışması üç oyunu inceleyecektir; Timberlake Wertenbaker tarafından yazılan The Grace of Mary Traverse ve The Love of The Nightingale ve Caryl Churcill tarafından yazılan Top Girls. Bu çalışma, oyunları İkinci Dalga Feminizm ve onun iki dalı olan Radikal Feminizm ve Sosyalist Feminizmi kullanarak analiz etmeyi amaçlar. İkinci Dalga Feminizm çoğunlukla kadınlara karşı yapılan eşitsizlik ve ayrımcılığa odaklanır ki bunlar evlerde ve işyerlerinde yani hayatının her alanında görülebilecek yerlerdedir ve bu sepeble üç oyunu bu feminist akıma göre okumak uygun olacaktır. Ayrıca, kadınların yaşadığı zorlukları kadın oyun yazarları tarafından analiz etmek de olukça önemlidir. Kadınların problemlerini eril anlatımdan görmek yerine, kadın oyun yazarları kendi problemlerini gösterirler. The Grace of Mary Traverse oyununda Mary, The Love of The Nightingale oyununda Philomele ve Top Girls oyununda Marlene patriarkinin kurallarına karşı hareket eden karakterlerdir ve bunun sonucu olarak da baskıya maruz kalıp mağdur edilirler. Bu tez, kadınların sıkıntısını ve mağduriyetini karşılaştırmalı olarak analiz eden bir çalışmadır. Bu tez, kadınların nasıl erkek egemen toplumun kurbanı olduklarını inceler. Sonrasında, ataerkil baskı sonucunda kadınların nasıl birbirlerini mağdur ettiğini gösterir. Ataerkil toplumun hareketleriyle, kadınları, cinsiyet rollerini ve önyargıyı, sınıf ayrımcılığıyla, fiziksel, cinsel ve ekonomik olarak istimar ederek nasıl değersiz gösteriğini inceleyecektir. Ayrıca, İkinci Dalga Feminist hareketin çağdaş İngiliz ve Amerikan tiyatrosunu kadınlar ve onların sıkıntıları açısından ele alarak nasıl etkilediğini gösterecektir. Sonuç olarak, bu çalışma kadın oyun yazarları tarafından yazılan oyunlardaki kadınların maruz kaldığı cinsiyet baskısını tartışmayı amaçlar.
Özet (Çeviri)
Women have always aimed to construct their identities and transgress socially gendered roles in patriarchal societies. However, their goals have caused some problems in patriarchal society as they have represented the silenced part of the society. Women subjugated to the socially constructed gender roles have not been able to make themselves heard in patriarchal society. When women have not conformed to ideal roles like an angel in the house or nurturers of home and their family, they have been identified as marginalized or unnatural women. However, this identification has caused a negative connotation, and thus women have aspired to change those roles. The reason why they have been obliged to conform to myths leading to passivity and inferiority is that patriarchal society has aimed to exert its power over women in order to dominate them. Showing them as mysterious and dark, men have established an artificial identity for women and they have been able to dominate them. Concerning their subjective interpretation, men have caused gender oppression as they have not seemed to understand women. Gender oppression which is the weapon of male supremacy have prevented women from holding their own identity and voice. This thesis will study the three plays; The Grace of Mary Traverse and The Love of The Nightingale written by Timberlake Wertenbaker; and Top Girls written by Caryl Churchill. It aims to analyze them regarding gender oppresion within the context of Second Wave Feminism and its two viewpoints; Radical Feminism and Socialist Feminism. Second Wave Feminism mainly focuses on inequality in every area as houses and workplaces, and it is proper to study these three plays according to this feminist movement. Besides, analyzing women's struggles written by female playwrights are highly significant. Rather than experiencing women's issues within the masculine discourse, female playwrights display their own problems. Mary in The Grace of Mary Traverse, Philomele in The Love of The Nightingale and Marlene in Top Girls are women who act against the rules of patriarchy and as a result of their acts, they are oppressed and become victims. It is a study comparatively analyzing oppression of women in patriarchal society. Besides, it demonstrates how women victimize each other as a result of patriarchal oppression. It will study the acts of patriarchal society that put women into inferior positions through the gender roles and bias, class discrimination, physically, sexually and economically abusive manners. Besides, it will discuss how Second Wave Feminism effects contemporary British feminist theatre and American theatre regarding women and their suffering. In conclusion, this study aims to discuss gender oppression on women whose problems are shown by female playwrights.