Atık malzeme kullanılarak kadın ve dokuma temalı tasarımların özgün sanat eserlerine dönüşümü üzerine bir uygulama
An application on the transformation of women's and woven themed designs into original works of art by using waste material
- Tez No: 774780
- Danışmanlar: DOÇ. HANDE KILIÇARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kırşehir, Sanat, Resim, Atık, Çöp, Kırşehir, Art, Painting, Waste, Garbage
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Geleneksel Türk El Sanatları Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bazı maddelerin kullanım ömrünü tamamladıktan sonra işe yaramayan kısmı olarak ifade edilen atık malzemeler, insanoğlunun değersiz gördüğü ve çöp olarak doğaya ya da çöp toplama alanlarına terk ettiği nesnelerdir. Ancak çöp ya da atıklar, bazı işlemler sonucu geri dönüşüm yoluyla birer sanat eserine dönüşmektedir. Doğada, sanayide ya da gündelik hayatta karşımıza çıkan atık ya da çöp malzemelerden biri olan sunta malzemeler, değersiz görülen ve atılan birçok malzemeden sadece biridir. Sunta malzemeler, geri dönüşüm yolu ile resim sanatında kullanılan önemli birer malzemedir. Bunların çöp veya atık olarak doğayı kirletmesi veya zamanla yok olması yerine sanatçının öznel yorumu ile birer sanat eserine dönüşmesi, sanat adına yapılan olumlu bir çabadır. Yaratıcılık ve tasarım faktörlerinin önemli olduğu resim sanatı, diğer sanat dallarıyla birlikte kullanılan konular ile farklı bir kompozisyona dönüşebilmektedir. Bu çalışmada, geleneksel Türk sanatlarından biri olan dokuma sanatı ve dokumacılıkta kullanılan motifler resim sanatı ile kadın portrelerinde yer almaktadır. Bu çalışmanın önem ve amacı, atık ya da çöp olarak terk edilen sunta malzemelerin kullanılıp, Kırşehir dokumalarında yer alan göbek motifi ile resim sanatına uyarlanmasıdır. Bu durum, çöplerin geri dönüşüm ile birer sanat eserine dönüştürülüp değerlendirilmesi açısından önemlidir. Bu çalışmada on iki tane eser yapılmıştır literatür taramaları ile desteklenmiş ve resim çalışmaları (uygulamaları) ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Waste materials, which are expressed as the useless part of some substances after the and of their useful life, are objects that human beings deem worhless and leave as garbage in natüre or in garbage collection areas. But, Garbege or waste turs into works of art through recycling as a result of some processes. Chipboard materials are important metarials used in the art of painting by recycling. Turning them into works of art with the subjective interpretation of the artist, instead of polluting nature as garbage or waste, or disappearing over time, is a positive effort in te name of art. The art of painting, where creativity and design factors are important, turns into a different composition with the subjects used in other branches of art. The art of weaving, which is one of the traditional Turkish handicrafts, and the motifs used in weaving are included in the art of painting and portraits of women. The importance and purpose of this study is to use the chipboard materials that are left as waste or garbage and adapt them to the art of painting whith the belly motif in Kırşehir weavings. This is important in terms of recycling garbage and turning it into a work of art. In this study, twelve works were made, supported by literature reviews and completed with painting studies (applications).