Markers of arrhythmia in patients with left ventricular outflow tract stenosis and coartation of aort
Sol ventrikül çıkış yolu darlığı ve aort koarktasyonu olan olgularda aritmi belirteçleri
  1. Tez No: 774779
  2. Yazar: ÖZLEM SARAÇ SANDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUR MEŞE
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Emergency Medicine, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Aritmi, ani kardiyak ölüm, dispersiyon, elektrokardiyografi, arrhythmias, sudden cardiac death, dispersion, electrocardiography
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastalıkları Ve Cerrahisi Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Kardiyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Konjenital kalp hastalıklarına ait aritmilerin ani kardiyak ölüm riski açısından iskemik hastalıklara bağlı aritmilerden sonra en sık mortalite nedeni olduğu gösterilmiştir. Aort koarktasyonu, hipertrofik kardiyomyopati ve aort stenozu gibi hastalıkların varlığında sol ventikül ard yükü belirgin artmakta bunun sonucu olarak da erken dönemde artmış duvar stresi ve geç kompansatuvar ventrikül hipertrofisi ortaya çıkmaktadır. Tüm bunlar da ventrikül ve atriyal iletimi bozarak aritmilere yatkınlık oluşturabilmektedir. Bu çalışmada, çocukluk çağında sol ventrikül çıkış yolunda darlığa yol açan kardiyak patolojilerde aritmilere yatkınlığın ortaya konması amaçlanmıştır. Yöntem: 2008-2014 yılları arasında tanısı konan ve hastanemizde izlenen sol ventrikül çıkış yolunda darlığa neden olacak kardiyak patolojisi olan 101 hasta çalışmaya dahil edildi. Kontrol grubu olarak 110 sağlıklı çocuk alındı. Standart 12 derivasyonlu EKG'de hastaların P dispersiyonu(dis), QTd(değişkenlik), QT intervali, QTdis ve Tp-e ve Tpe /QT indeks değerleri hesaplandı. Bulgular: Hasta grubunda Pmaks, QTd, Pdis, QTdis, Tp-e ve Tp-e/QT indeksleri kontrol grubuna göre belirgin yüksek saptandı. Hasta grubunu oluşturan alt gruplarda Pmaks, QTd, Pdis, QTdis, Tp-e ve Tp-e/QT indeksleri açısından gruplar arası anlamlı istatistiksel fark saptanmadı. Beta bloker kullanan ve kullanmayan hasta gruplarında da bu parametreler açısından anlamlı fark saptanmadı. 20 Sonuç: Çalışmamızda aritmi belirteçleri olarak değerlendirdiğimiz Pmaks, Pdis, QTd, QTdis, Tp-e, Tp-e/QT hasta grubunda kontrol grubuna göre belirgin artmış izlenmiş ve bu da bu hastaların hem atriyal fibrilasyon hem de ventriküler aritmiler açısından risk altında olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Arrhythmias due to congenital heart diseases are found to be the second most common cause of mortality after ischemic heart diseases in several studies. Coarctation of the aorta, hypertrophic cardiomyopathy and aort stenosis increase afterload of the left ventricle and as a result of this, they cause an increase in wall stress in the early and hypertophy of the wall in the late phase. This condition leads a corruption in ventricular and atrial conduction and predisposes to arrhythmias. In this study, we intended to examine the risks with indicators like P dis, QT dis, Tp-e for arrhythmias in diseases with left ventricular outflow tract stenosis in children. Method: 101 patients with with left ventricular outflow tract stenosis (coarctation of the aorta, idiopathic hypertrophic subaortic stenosis, hypertrophic cardiomyopathy and aortic stenosis) in pediatric age group who were diagnosed between 2008-2014 in Dr. Behçet Uz Children's Training and Research Hospital were included in this study. 110 healthy children were included in this study as a control group. Pdis, corrected QT, QT dis ve Tp-e and Tp-e /QT indices in both groups were were calculated and compared using standard 12-lead ECG. Results: P max, corrected QT, Pdis, QTdis, Tp-e and Tp-e/QT in patient group were found to be significantly higher than the control group. There was no difference between sub-groups of patient group according to Pmax, corrected QT, P dis, QT dis, Tp-e and Tp-e/QT. There was also no difference between beta blocker users and non-users according to P max, corrected QT, P dis, QT dis, Tp-e and Tp-e/QT. Conclusions: High P max, corrected QT, P dis, QT dis, Tp-e and Tp-e/QT in the patient group showed the risk for ventricular arrhythmias and atrial fibrillation in patients with left ventricular outflow tract stenosis.