Ölümün vekâlete etkisi
The effect of death on mandate
  1. Tez No: 774812
  2. Yazar: FATMA EFİLTİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüm, Vekalet, Vekalet sözleşmesi, Sona erme, Death, Mandate, Contract of Mandate, Termination
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Vekalet sözleşmesi, geçmişten günümüze en sık uygulama alanı bulan sözleşmeler arasındadır. Vekalet sözleşmesinin güven temelinde kurulması, onun sona ermesinde bazı özel düzenlemelere gidilmesine sebep olmuştur. Sözleşme taraflarının birinin ölümü, genellikle şahsa bağlı borç doğuran sözleşmeler için bir sona erme sebebi olarak görülmektedir. Vekaletin taraflar arasındaki güven ilişkine dayanması sebebiyle taraflardan birinin ölümü ile sona ereceği kural olarak kabul edilmiştir. Ancak kanunda; sözleşmenin, istisna olarak, bazı durumlarda ölüme rağmen devam edebileceği ifade edilmiştir. Bu minvalde; çalışmamızda öncelikle vekaletin genel özellikleri ile sona erme sebepleri açıklanarak vekaletin bir çerçevesi çizilmiştir. Sonrasında ise vekaletin ölümle sona ermesi ve bunun sonuçları ile ölüme rağmen devam ettiği haller ve bunun sonucunda tarafların ve mirasçıların hak ve sorumluluklarına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The mandate contract is among the contracts that have found the most common application area from the past to the present. The establishment of the mandate contract on the basis of trust has led to some special arrangements for its The death of one of the parties to the contract. That is generally seen as a reason for termination for contracts based on personal debt. Since the mandate contract is based on a relationship of trust between the parties, it is accepted as a rule that it will end with the death of one of the parties. However, it is stated in the law that, as an exception, the contract can continue despite death in some cases. In this manner; In our study, first of all, the general characteristics of mandate and the reasons for its termination were explained and a framework of mandate was drawn. Afterwards, the termination of mandate with death and its consequences and the situations in which it continues despite death and as a result the rights and responsibilities of the parties and heirs are given.