Siyasal iletişimde müzik kullanımı: Türkiye Genel Seçimleri örneği
The use of music in political communication: The case of Turkey's general elections
- Tez No: 774819
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ONUR TAYDAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Radyo-Televizyon, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Radio and Television, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Seçim kampanyaları, seçim şarkıları, söylem analizi, Türkiye Genel Seçimleri, Election campaigns, election songs, discourse analysis, Turkish General Elections
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 209
Özet
Bu çalışmanın konusunu; siyasal iletişimde etkin bir araç olarak nitelendirilebilecek seçim şarkılarının, Türkiye Genel Seçimlerinde kullanım şekillerinin, amaçlarının ve biçimlerinin incelenmesi oluşturmaktadır. Çalışmada 1991 ile 2018 yılları arasında gerçekleştirilen sekiz genel seçim süreci incelenmiş, bu zaman diliminde partilerin kullandığı seçim şarkılarında iletilmek istenilen mesajlar, mesajlardaki örtük anlamlar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Seçim şarkıları hem akılda kalıcı melodisi hem de içerikte parti ideolojisine dair sözlerin tekrarı ile seçmenlere partinin ideolojisinin benimsetilmesi için önemli bir propaganda aracıdır. Bu nedenle sadece Türkiye'de değil demokrasi ile yönetilen pek çok ülkede onlarca yıldır etkin bir biçimde kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı; bahsi geçen seçim dönemlerini -tarihsel konjonktürü de göz önünde bulundurarak incelerken aynı zamanda günümüzde hala aktif olarak siyasette yer alan partilerin ideolojilerinin şarkılara yansıma biçimini de ortaya çıkarabilmektir. Aynı zamanda süreç içerisinde söylem alanındaki dönüşümleri de ortaya koyarak Türkiye Seçim tarihine ilişkin yapılan çalışmalara iletişimsel bir bakış açısıyla katkı sağlamaktır. Çalışmanın temel amacı doğrultusunda Teun A. Van Dijk'ın“Eleştirel Söylem Yaklaşımı”yönteminden faydalanılmıştır. Yöntem seçiminde yaklaşımın, konuşma ve metinler altında yatan alt anlamları incelemeye imkân tanıması, kapsamlı sosyal ve kültürel araştırmalar için geçerli bir yöntem olması tercih nedeni olmuştur. Bu doğrultuda dönem içerisinde gerçekleşen olaylar partiler nezdinde makro düzeyde analiz edilirken, seçim sonuçları doğrultusunda dönemsel olarak Türkiye Büyük Millet Meclis'inde yer alan Adalet ve Kalkınma Partisi, Anavatan Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Doğruyol Partisi, Demokratik Sol Parti ve diğer beş partinin de dahil olduğu 117 seçim şarkısı mikro düzeyde incelenmiştir. Çalışmanın sonucunda görülmüştür ki her dönem beraberinde farklı söylemsel içerikleri de getirmiştir. Kimi zaman seçim şarkılarıyla parti liderleri seçmeni ikna etmek gayesiyle vaatlerini dile getirirken kimi zaman da rakip liderleri eleştirmek için kullanmaktadır Kimi zaman suya sabuna dokunmadan popülist yaklaşıma uygun içerikler şarkılarda kendine yer bulurken kimi zaman ise tarihte lider kendine bir köken bulmaya çalışmakta ve bu doğrultuda Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere siyasi liderlerle ortaklık ilişkisi kurulmaya çalışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The subject of this study is analyzing of the usage patterns, aims and forms of the election songs which are described as an effective tool in the political communication in the general elections of Turkey. In the study, eight general election processes between 1991 and 2018 were analyzed and the messages aimed to be conveyed in the election songs used by the political parties in this time period and the implicit meanings in the messages were tried to be revealed. The election songs are important propaganda tools for the voters to adopt the ideology of the political party, with their catchy melody and the repetition of the words about the party ideology in the content. For this reason, it has been used effectively for decades, not only in Turkey but also in many countries governed by democracy. The aim of this study; While examining the aforementioned election periods, taking into account the historical conjuncture, at the same time, it is also possible to reveal the reflection of the ideologies of the Political parties that are still actively involved in politics in the songs. At the same time, by revealing the transformations in the field of discourse in the process, it is to contribute to the studies on the Turkish Election history from a communicative point of view. In line with the main purpose of the study, Teun A. Van Dijk's“Critical Discourse Approach”method was used. The reason for choosing the method is that the approach allows to examine the underlying meanings of speech and texts, and is a valid method for comprehensive social and cultural research. In this context, while the events took place during the period were analyzed at the macro level by the political parties, In the context of election results, the Justice and Development Party, the Motherland Party, the Republican People's Party, the Doğruyol Party, the Democratic Left Party and five other parties periodically taking part in the Turkish Grand National Assembly. 117 electoral songs were selected and examined at the micro level. As a result of the study, it was seen that each period brought with it different discursive contents. Sometimes with election songs, party leaders express their promises in order to convince the voters, and sometimes they use them to criticize rival leaders Sometimes the content suitable for the populist approach without touching the water and soap finds its place in the songs, and sometimes the leader tries to find a root for himself in history and in this direction, a partnership relationship is tried to be established with political leaders, especially Mustafa Kemal Atatürk.