Güney Kore'deki somut olmayan kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılmasi üzerine bir inceleme
An investigation on the conservation and transfer to future generations of the intangible cultural heritage in South Korea
- Tez No: 774818
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HATİCE KÖROĞLU TÜRKÖZÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Güney Kore, UNESCO, SOKÜM, Kültür, Kültürel miras, South Korea, UNESCO, ICH, Culture, Cultural heritage
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
Kültürel varlıklar, bir milletin tarihini ve kültürünü temsil eden değerli materyallerdir. Yüzyıllardan beri yaşanan savaşlar dünya ülkelerinde yıkıcı etkilere sebep olmuştur. Bu sebeplerden birinde ülkeler kendi benliklerini yani kültürel varlıklarını kaybetme ile yüzleşmiştir. Bu durumda II. Dünya Savaşının ardından kurulan UNESCO öncülüğünde birçok dünya ülkesi kendi ülkesini kurtarmanın eğitim, bilim ve kültür ile olacağını keşfetmiştir.“Kültür”kavramına dair birçok tanımlama mevcuttur. Fakat bu tanımlamalar içerisinde en geniş anlamda kültür, bir toplumun kendine özgü fikirlerinin, inançlarının, değerlerinin hatta geçmişten gelen bilgi birikimlerinin toplamıdır. UNESCO çatısı altında Somut Olmayan Kültürel Miraslar (SOKÜM) için bir sözleşme hazırlanmıştır. 2003 tarihinde UNESCO'ya üye devletler tarafından kabul edilen bu sözleşmeye göre SOKÜM kaybolma tehlikesi yaşayan, bozulma, yıkılma gibi tehditlerle karşı karşıya kalan ve korunmaya alınması gereken önemli kültürel ögelerdir. Bu tez çalışmasında; Güney Kore'nin UNESCO SOKÜM temsili listesinde yer alan 22 soyut kültürel ögenin tarihi serüveni dahil olmak üzere gelecek nesiller için korunmasına ve verilen eğitimlerine dair çalışmalar incelenmiştir. Geçmişte yaşanan olumsuz tecrübelere rağmen kültürlerini korumaya çalışan Güney Kore, UNESCO SOKÜM Sözleşmesi'ni 2005 yılında imzalayarak kültürlerine ne kadar önem verdiklerini göstermiştir. Çünkü temsili listede yer alan kültürel ögeler somut olmadıkları için somut olan ögelere göre korunması ve nesilden nesile aktarılması daha zordur. Bu tez aracılığıyla Güney Kore'nin somut olmayan kültürel ögeleri hakkında çeşitli yabancı kaynaklardan araştırmalar yapılarak Türk dilinde yazılı bir kaynak elde edilmiştir. Bununla birlikte Güney Kore'nin SOKÜM çalışmaları akademik anlamda literatüre ilk kez bu çalışma ile kazandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
Cultural assets are valuable materials that represent the history and culture of a nation. The wars that have been going on for centuries have caused devastating effects on the world's countries. For one of these reasons, country have faced the loss of their own identities, namely their cultural assets. İn the instance II. Under the leadership of UNESCO, which was founded after World War II, many world countries discovered that saving their own country would be possible with education, science and culture. Although there are many definitions of the concept of culture among these, culture in the broadest sense is the sum of a society's unique ideas, beliefs, values, and even knowledge from the past. The Intangible Cultural Heritage (ICH) convention was preparation under UNESCO. According to this convention, which was agreement by the member states of UNESCO in 2003, ICH are importance cultural items that are in danger of being lost, are faced with threats such as deterioration and destruction, and should be protected. In this thesis work; Studies on the protection of 22 intangible cultural elements, including the historical adventure, and the education provided for future generations, which are on the UNESCO ICH representative list of South Korea, have been examined. Korea, which has been trying to preserve its culture despite the negative developments in the past, has shown how much importance they attach to its culture by signing the UNESCO Convention for the Protection of ICH in 2005. Because the cultural elements in the representative list are not tangible, they are harder to protect and transfer from generation to generation than tangible ones. Through this thesis, a written source in Turkish was obtain by researching the intangible cultural elements of South Korea with various foreign sources. However, I think that South Korea's ICH studies were brought to the literature for the first time in academic terms with this study.