Neorealizm ve Saldırgan Realizm Teorisi bağlamında Rusya Federasyonu dış politikasında ayrılıkçı hareketlerin kullanımı
The use of separatist movements in the foreign policy of the Russian Federation in the context of neorealism and Offensive Realism Theory
  1. Tez No: 774850
  2. Yazar: EMİN ABBASOV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HARUN GÜMRÜKÇÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Saldırgan Realizm, Ayrılıkçılık, Moldova, Gürcistan, Ukrayna, Transdinyester, Güney Osetya, Abhazya, Kırım, Luhansk Halk Cumhuriyeti, Donetsk Halk Cumhuriyeti
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 321
Özet
Bu tezde Rusya Federasyonu'nun ayrılıkçı hareketleri bir dış politika aracı olarak kullanılması Saldırgan Realizm teorisi çerçevesinde incelenmektedir. Sovyetler Birliği'nin çöküşü sürecinde Birlik cumhuriyetlerinde açıkça ifade edilmeye başlayan ulusal talepler bazı bölgelerde etnik çatışmalara neden olmuş, bu çatışmalar Rusya'nın doğrudan ya da dolaylı müdahalesiyle son bulsa da sorun bilinçli olarak çözüme kavuşturulmamıştır. 1990ʼlı yıllarda bu sorunların çözümü için Rusya pek fazla çaba sarf etmeyerek çatışma bölgelerinin dondurulmuş şekilde kalmasını sağlamıştır. 2000ʼli yıllardan itibaren ekonomik olarak toparlanan Rusya dış politikada daha saldırgan tutum sergilemeye başlamıştır. Saldırgan realizm teorisiyle açıklanabilecek Rusya'nın bu tutumu daha çok“yakın çevre”olarak tanımladığı bazı ülkelerin Avrupa Birliği ve NATO gibi Rusya'ya rakip aktörlerle işbirliğini geliştirdiği ve kendisinin çevrelendiğini hissettiği dönemlerde daha görünür olmuştur. Bu doğrultuda Rusya'nın Moldova'daki Transdinyester, Gürcistan'daki Abhazya ve Güney Osetya, Ukrayna'da ise Kırım ve Donbass bölgelerindeki ayrılıkçılığı doğrudan desteklemesi, Gürcistan ve Ukrayna'ya askerî müdahaleleri saldırgan realizm teorisi ışığında ele alınarak açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This dissertation examines the use of separatist movements as a foreign policy tool by the Russian Federation within the framework of Offensive Realism theory. During the collapse of the Soviet Union, the openly expressed nationalist demands in the Union republics caused ethnic conflicts in some regions. Although these conflicts ended with the direct or indirect intervention of Russia, the problem was not resolved deliberately. In the 1990s, Russia did not make much effort to solve these problems and kept the conflict zones frozen. Later, Russia, which has recovered economically since the 2000s, has started displaying a more aggressive attitude in foreign policy. This attitude became explicit with the development of cooperation between so-called Russia's close circle of post-soviet countries and Russia's rivals, specifically the EU and NATO. Russia felt surrounded and threatened. Hence, Russia's direct support of separatism in Transnistria in Moldova, Abkhazia and South Ossetia in Georgia, Crimea and Eastern Ukraine in Ukraine, and its military interventions in Georgia and Ukraine have been explained in the light of Offensive Realism theory.