Bayburt ilinde farklı yetiştirme sistemi uygulanan tavuklardan elde edilen yumurtaların kalite kriterleri üzerine mevsimin etkisi
The effect of the season on the quality criteria of eggs obtained from chickens with different breeding system in Bayburt
  1. Tez No: 774947
  2. Yazar: ORHAN ATLIHAN TEKDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE TEKCE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Zooloji, Agriculture, Zoology
  6. Anahtar Kelimeler: Yumurtacı tavuk, yetiştirme sistemleri, mevsim etkisi, yumurta iç ve dış kalitesi, Layer chicken, rearing systems, seasonal effect, egg ınternal and external quality
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bayburt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Organik Tarım İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Bu çalışmada; Bayburt ilinde farklı yetiştirme sistemi uygulanan tavuklardan (Kafes sistemi, aile tipi ve Serbest gezen sistem) elde edilen yumurtaların kalite kriterleri (dış ve iç kalitesi ) üzerine mevsim (ilkbahar, yaz, sonbahar ve kış) etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla Bayburt ilinde faaliyet gösteren 3 farklı yetiştirme sistemi uygulanan işletmelerden her bir mevsim döneminde 50 adet olmak üzere toplamda 600 adet yumurta örneği incelenmiştir. Mevsimin yumurta dış kalite analizi üzerine etkisi incelediğinde; kış mevsiminde kırılma mukavemeti, kabuk kalınlığı, sarı yüksekliği, sarı indeksi; ilkbahar mevsiminde sarı çapı; yaz mevsiminde şekil indeksi, sarı renk, haugh birimi, kırılma mukavemeti, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, sarı çapı; sonbahar mevsimin de ise şekil indeksi, yumurta ağırlığı, sarı renk, kabuk kalınlığı, kabuk ağırlığı, sarı yüksekliği ve sarı çapında mevsimin etkisi önemli (p0,05). Yetiştirme sistemleri bakımından değerlendirdiğimizde ise şekil indeksi (%) ve yumurta ağırlığında serbest gezen sistemde toplanan yumurtalardan en iyi sonuçlar elde edilirken kafes sisteminde sarı renkte en iyi sonuçlar elde edilmiştir (p0,05). Yumurta iç kalite unsurları üzerine yetiştirme sistemlerini değerlendirdiğimizde yumurta sarısında protein ve beta karotende serbest gezen sistemde, yumurta ak kısmında ph ve protein üzerine aile ve kafes işletmelerinde, yumurta tümü üzerine ise kuru madde ve kul oranı üzerine serbest gezen sistemlerde yetiştirilen yumurtalarda en iyi sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This work; The effect of eggs produced with different breeding techniques (cage system, family type and free-range system) on the external and internal quality of eggs in different seasonal periods (spring, summer, autumn and winter) was investigated. For this purpose, a total of 600 egg samples, 150 of which are in different seasonal processes, from 3 different breeding systems operating in Bayburt province were examined. When examining the seasonal effect of egg external quality analysis; Fracture Strength in winter, Shell thickness, yellow height, yellow index, yellow diameter in spring, shape index in summer, yellow color, haugh unit, breaking strength, shell thickness, shell weight, yolk diameter, shape index in autumn, egg weight While the best results were obtained, yellow color, shell thickness, shell weight, yellow height and yellow diameter had no effect on other data (p0.05).