Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığının tiroid fonksiyonları ile ilişkisi
The relationship of non-alcoholic fatty liver disease and thyroid functions
  1. Tez No: 775013
  2. Yazar: ÖMER KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENK AYPAK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Non-alkolik Yağlı Karaciğer Hastalığı, NAYKH, Tiroid Fonksiyonları, Non-alcoholic Fatty Liver Disease, NAFLD, Thyroid Functions
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Alkole bağlı olmayan yağlı karaciğer hastalığı olan hastalarda tiroid fonksiyonu ilişkisinin değerlendirilmesi. Gereç ve Yöntem: Retrospektif ve tanımlayıcı olan çalışmamız için 01.02.2020 ile 01.02.2022 tarihleri arasında SBÜ Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Eğitim Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniği ve Gastroenteroloji Kliniğine ayaktan başvuran 18 yaş üstü, ultrason raporunda hepatosteatoz tespit edilen ve tespit edilmeyen kişiler dahil edildi. Demografik bilgilerden yaş ve cinsiyet, eş zamanlı bakılan tiroid fonksiyon testleri olan TSH, FT3, FT4 ve diğer kan parametrelerinden Açlık glukozu, HbA1c, Ürik asit, BUN, kreatinin, AST, ALT, Total kolesterol, Trigliserit, HDL, LDL verileri hastane bilgi yönetim sisteminden alınarak kaydedildi. Toplanan verilerin analiz edilebilmesi için, IBM SPSS 26 paket programı kullanıldı. Bulgular: Çalışmada %29,8'i (n=119) erkek, %70,3'ü (n=281) kadın olmak üzere yaş ortalaması 47,92'dir. Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı olan 200 kişi ve Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı olmayan 200 kişi toplamda 400 kişinin verileri incelendi. Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı olanlarda kontrol grubuna göre tiroid fonksiyon testlerinde anlamlı bir ilişki saptanmadı. Ancak yaş, açlık glukozu, HbA1c, BUN, ürik asit, lipit profili değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Hepatosteatoz derecesine göre bakıldığında ise tiroid fonksiyon testleri ile arasında yine anlamlı bir ilişki saptanmadı fakat HbA1c, AST, ALT değerleri anlamlı düzeyde yüksek saptandı. Tiroid fonksiyon testleri ile korelasyon analizinde; Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı olanlarda, FT3 erkeklerde daha yüksek iken yaş ile arasında negatif yönde, ALT ile pozitif yönde zayıf bir ilişki saptadık. FT4 ile T.kolesterol, Trigliserit, LDL, AST arasında pozitif yönde, HDL ile negatif yönde zayıf bir ilişki saptadık. TSH ile yaş, açlık glukozu, HbA1c arasında negatif yönde zayıf bir ilişki saptadık. Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı olmayanlarda; FT3 erkeklerde daha yüksek iken yaş ve HDL ile negatif yönde, Trigliserit ile pozitif yönde zayıf bir ilişki saptadık. FT4 ile BUN ve kreatinin arasında pozitif yönlü zayıf bir ilişki saptadık. Sonuç: Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı ile tiroid fonksiyonları arasında bir ilişki saptanmadı. Bu konuda daha geniş destekleyici çalışmalara ihtiyaç vardır. Ek olarak çalışmanın, Non-alkolik yağlı karaciğer hastalığı ile yaş, açlık glukozu, HbA1c, ürik asit, BUN, ALT, AST, TG, T.Kolesterol, HDL, LDL değerleri arasında anlamlı ilişki olduğu gözlemlenmiştir. Bu sebeple, adı geçen belirteçlerin bir arada değerlendirilmesinin hastalığın tanısı için teşhis gücü açısından faydalı olabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Aim: Evaluation of the relationship of thyroid function in patients with non-alcoholic fatty liver disease. Materials and Methods: For our retrospective and descriptive study, people over the age of 18 who applied to the SBU Ankara Dışkapı Yıldırım Beyazıt Training and Research Hospital Family Medicine Clinic and Gastroenterology Clinic between 01.02.2020 and 01.02.2022, and those with hepatosteatosis detected and undetected in the ultrasound report were included. Age and gender from demographic information, simultaneous thyroid function tests (TSH, FT3, FT4) and other blood parameters such as Fasting glucose, HbA1c, Uric acid, BUN, creatinine, AST, ALT, Total cholesterol, Triglyceride, HDL, LDL data hospital information recorded from the management system. IBM SPSS 26 package program was used to analyze the collected data. Results: In the study, the average age was 47.92, with 29.8% (n=119) male and 70.3% (n=281) female. The data of 200 people with non-alcoholic fatty liver disease and 200 people without non-alcoholic fatty liver disease were analyzed in total, 400 people. No significant correlation was found in thyroid function tests in patients with non-alcoholic fatty liver disease compared to the control group. However, age, fasting glucose, HbA1c, BUN, uric acid, lipid profile values and liver function tests were found to be significantly higher. Considering the degree of hepatosteatosis, there was no significant correlation between thyroid function tests and again, but HbA1c, AST, ALT values were found to be significantly higher. In correlation analysis with thyroid function tests; While FT3 was higher in men with non-alcoholic fatty liver disease, we found a negative correlation between age and a weak positive correlation with ALT. We found a positive correlation between FT4 and T.cholesterol, Triglyceride, LDL, AST, and a weak correlation with HDL. We found a weak negative correlation between TSH and age, fasting glucose, and HbA1c. In those without non-alcoholic fatty liver disease; While FT3 was higher in males, we found a negative correlation with age and HDL, and a weak positive correlation with Triglyceride. We found a weak positive correlation between FT4 and BUN and uric acid. Conclusion: No correlation was found between non-alcoholic fatty liver disease and thyroid functions. Larger supportive studies are needed in this regard. In addition, it was observed that there was a significant relationship between non-alcoholic fatty liver disease and age, ALT, TG, uric acid, fasting glucose, and HbA1c values. For this reason, we believe that evaluating the aforementioned markers together can be useful for the diagnosis of the disease in terms of diagnostic power.