İnhibitörlü gübrelerin çilek bitkisinde verim ve kalite parametreleri üzerine etkisinin belirlenmesi
Determination of the effect of inhibitor fertilizers on the production and quality parameters of strawberry plant
- Tez No: 775075
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ADEM GÜNEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Çilek, inhibitörlü gübre, verim, kalite, amonyum sülfat, strawberry, fertilizer with inhibitor, yield, quality, ammonium sulfate
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Çilek yetiştiriciliğinde inhibitörlü gübre uygulamalarının verim ve kalite kriterleri üzerine etkilerinin araştırıldığı bu çalışma; 2021 yılı Mayıs-Eylül yetiştirme periyodunda, Erciyes Üniversitesi Tarımsal Araştırma Merkezi deneme alanında“Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine”göre üç tekerrürlü olarak gerçekleştirilmiştir. Çilek bitkisi olarak“Sweet Ann”çilek çeşidi, gübre olarak“İnhibitörlü amonyum sülfat (İAS) / amonyum sülfat (AS)”gübreleri kullanılmıştır. İAS-AS iki gübre faktörü ile (0-4-8-12 kg N/da) dozlarının karşılaştırmaları yapılmak üzere oluşturulan ekim normlarından hasat sonrası elde edilen veri ortalamalarına göre; en yüksek verim (5010 kg/da), en yüksek bitki başına düşen verim (250.5 g/bitki), en yüksek meyve boyu (40.88 mm/meyve) İAS12 gübre dozu uygulamasından elde edilmiştir. En yüksek yaş ağırlık (163.3 g/bitki), en yüksek kuru ağırlık (13.9 g/bitki), en yüksek meyve eni (28.63 mm/meyve) AS12 gübre dozu uygulamasından alınmıştır. En yüksek kuru madde oranı (% 8.44), en yüksek bitki pH'sı (3.45 pH/meyve) İAS8 gübre dozu uygulamasından, en yüksek SÇKM (%9.83) ise AS8 uygulamasından elde edilmiştir. En düşük verim (3559 kg/da), bitki başına düşen verim (178 g/bitki), en düşük meyve eni (25.92 mm/meyve), en düşük meyve boyu (35.59 mm/meyve), en düşük kuru ağırlık (9.3 g/bitki) ise kontrol gruplarından elde edilmiştir. Bu çalışma sonuçlarına göre; Kayseri ile benzer ekolojik şartlara sahip bölgelerde çilek üretiminde kullanılacak en uygun ekim normunun elde edilen veriler ışığında İAS8 uygulaması olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study investigating the effects of inhibitor fertilizer applications on yield and quality criteria in strawberry cultivation; It was carried out in the experimental area of Erciyes University Agricultural Research Center in the May-September cultivation period of 2021, in the field prepared in three replications according to the“partitioned in random blocks, parcels trial design”“Sweet Ann”strawberry variety was used as strawberry plant, and“Inhibitor ammonium sulfate (IAS) / ammonium sulfate (AS)”fertilizers were used as fertilizer. According to the data averages obtained from the sowing norms, where the IAS-AS two-factor fertilization (0-4-8-12 kg N/da) doses were compared, after the harvest; The highest yield (5010 kg/da), the highest yield per plant (250.5 g/plant), the highest fruit length (40.88 mm/fruit) were obtained from IAS12 fertilizer dose. The highest fresh weight (163.3 g/plant), the highest dry weight (13.9 g/plant), the highest fruit width (28.63 mm/fruit) were obtained from the AS12 fertilizer dose application. The highest dry matter rate (8.44%), the highest plant pH (3.45 pH/fruit) were obtained from the IAS8 fertilizer dose application, and the highest SSC (%9.83) was obtained from the AS8 application. The llowest yield (3559 kg/da), yield per plant (178 g/plant), fruit width (25.92 mm/fruit), fruit length (35.59 mm/fruit), dry weight (9.3 g /plant) were obtained from control groups. According to this study; it can be said that the most suitable planting norm to be used in strawberry production in regions with similar ecological conditions as Kayseri is the IAS8 sowing norm.