Hemşirelikte ağrı yönetiminde girişim kontrol sisteminin geliştirilmesi
Development of interference control system in nursing pain management
  1. Tez No: 775076
  2. Yazar: HATİCE ARTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESRA AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Ağrı, Ağrı Yönetimi, Girişim Kontrol Sistemi, Nursing, Pain, Pain Management, Intervention Control System
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Araştırma, hemşirelerin yeterli ağrı yönetim becerisine yönelik Hemşirelikte Ağrı Yönetiminde Girişim Kontrol Sistemi'nin etkinliğini incelemek amacı ile gözlemsel olarak gerçekleştirilmiştir. Yöntem: Araştırmanın evrenini, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Dahiliye Gözlem Birimi'nde görev yapmakta olan hemşireler (N=12) oluşturmuştur. Örneklem ise İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Dahiliye Gözlem Birimi'nde görev yapmakta olan 10 hemşirenin ağrı yönetimini gerçekleştirmeleri sırasındaki işlemleri/girişimleri oluşturmuştur. Bu bağlamda her bir hemşire 20 defa gözlemlenmiş olup toplamda 200 girişimin gözlemlenmesiyle süreç yönetilmiştir. Dolayısıyla araştırmanın örneklemini ağrı yönetimine ilişkin 200 girişim oluşturmuştur. Araştırma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. İlki Hemşirelikte Yönetiminde Girişim Kontrol Sisteminin Geliştirilmesidir. İkinci aşama ise ilgili kontrol sistemi kullanılarak hemşirelerin ağrı yönetiminde uyguladıkları adımların gözlemlenerek verilerin toplanmasıdır. Araştırmamızda geliştirilen girişim kontrol sistemi yazılımında veri tabanı altyapısı olarak Firebase Realtime Database kullanılmıştır. Arayüzden“İşlem- 1 Ağrının Değerlendirilmesi”seçilerek hemşirenin uyguladığı adımlar takip edilmiştir. Sonraki aşamada ise ağrı yönetiminin her bir adımı; ağrının değerlendirilmesi, kullanılan ağrı skalaları, ağrı tedavisinin planlanması, ağrı yönetimi için kullanılan yöntemler, ağrının yeniden değerlendirilmesi ve ağrı tedavisinin değerlendirilmesi olmak üzere toplamda 6 kategori doğrultusunda takip edilmiştir. Sonraki aşamada hemşirelerin ağrı yönetiminde izledikleri adımlar arayüz üzerinde bulunan bir buton yardımı ile işaretlenmiştir. Ardından arayüz üzerinden adımları uygulayan hemşire seçilerek gözlemlenen ağrı yönetimi adımlarının yazılıma kaydedilmesi tamamlanmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for vii 25.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metotlar (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma) kullanılmıştır. Çalışma verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların yanı sıra normal dağılım gösteren parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında, Oneway Anova Testi ve Student T Testi, normal dağılım göstermeyen parametrelerin gruplar arası karşılaştırmalarında Mann Whitney U Testi, niteliksel verilerin karşılaştırılmasında ise Pearson Ki-Kare Testi kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 25.20±4.46 olarak bulunmuştur. Hemşirelerin %90'ı kadınlardan ve %70'i bekar bireylerden oluşmuştur. Hemşirelerin yarısının lisans (%50) mezunu olduğu, %50'sinin meslekte 1-2 yıldır çalıştığı, %60'ının yine 1-2 yıldır acil dahili gözlem biriminde çalıştıkları bulunmuştur. Hemşirelerin ağrıyı yönetebilme becerilerinin geliştirilmesinde işlem basamaklarında en iyi yaptıkları adımlar değerlendirildiğinde; ağrının değerlendirilmesi aşamasında %97'sinin hastanın tarif ettiği ağrıyı, değerlendirmenin temel unsuru olarak kullandığı; kullanılan ağrı skalaları aşamasında %83.5'inin ağrı ölçümü yöntemi seçilirken; ağrının gelişme evresi, hastanın kronolojik yaşı, fonksiyonel durumu, anlama düzeyi, yetenekleri ve duygusal durumunu göz önüne aldığı; ağrı tedavisinin planlanması aşamasında %95.5'inin ağrının etiyolojisi ile ilgili bilgileri doğru bildiği; ağrı yönetimi için kullanılan yöntemler aşamasında %95'inin analjezikleri doğru kullandığı; ağrının yeniden değerlendirilmesi aşamasında %93'ünün kullanılan ağrı skalası ve hastanın ifade ettiği ağrı puanlarına göre yeniden ağrıyı değerlendirebildiği; ağrı tedavisinin değerlendirilmesi aşamasında %97.5'inin ağrının değerlendirilmesi sonucunda gerekli tedaviyi hastanın doktoru tarafından planlanabildiği saptanmıştır. Sonuç: Araştırmanın sonucunda hemşirelerin ağrıyı yönetebilme becerisinin geliştirilmesine yönelik geliştirilen Girişim Kontrol Sisteminin hemşirelerin ağrıya yönelik doğru adımların belirlenmesine yönelik kullanılabilir olduğu kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The research was conducted observationally in order to examine the effectiveness of the Intervention Control System in Pain Management in Nursing for nurses' adequate pain management skills. Material and Method: The population of the research was composed of nurses (N=12) working in the Emergency Internal Medicine Observation Unit of Izmir Katip Celebi University Ataturk Training and Research Hospital. The sample consisted of the procedures/initiatives performed by 10 nurses working at the Emergency Internal Medicine Observation Unit of Izmir Katip Celebi University Ataturk Training and Research Hospital during pain management. In this context, each nurse was observed 20 times and the process was managed by observing a total of 200 interventions. Therefore, the sample of the research consisted of 200 initiatives related to pain management. The research was carried out in two stages. The first is the Development of an Interference Control System in Nursing Management. The second stage is the collection of data by observing the steps taken by nurses in pain management using the relevant control system. In the interference control system software developed in our research, Firebase Realtime Database was used as the database infrastructure.“Procedure- 1 Pain Assessment”was selected from the interface and the steps taken by the nurse were followed. In the next stage, each step of pain management was followed in a total of 6 categories, including pain assessment, pain scales used, pain treatment planning, methods used for pain management, pain reassessment and pain treatment evaluation. At the next stage, the steps that nurses follow in pain management are marked with the help of a button located on the interface. Then, the nurse who performs the steps through the interface is selected and the recording of the observed pain management steps in the software is completed. The data obtained from the research were analyzed using the SPSS (Statistical Package for Social Sciences) for 25.0 program. Descriptive statistical ix methods (number, percentage, mean, standard deviation) were used while evaluating the research data. While evaluating the study data, descriptive statistical methods, as well as the parameters of the normal distribution, comparisons between groups Oneway Anova test and student's t-test did not show the normal distribution of the parameters that comparisons between groups using the Mann-Whitney U test for the comparison of qualitative data chi-square test was used. Results: The average age of the nurses participating in the study was found to be 25.20±4.46. 90% of the nurses were women and 70% of them were single individuals. It was found that half of the nurses have a bachelor's degree (50%), 50% have been working in the profession for 1-2 years, and 60% have been working in the emergency internal observation unit for 1-2 years. When the steps that nurses do best in the steps of the procedure to improve their pain management skills are evaluated, 97% of them use the pain described by the patient as the main element of the evaluation at the stage of pain assessment.; used pain scales in the phase %83.5% when selecting the method of pain measurement; pain in the stage of development, and the patient's chronological age, functional status, level of understanding, skills, and emotional state into consideration in the planning phase of the treatment of pain %95.5% know the correct information about the etiology of the pain; the methods that are used for pain management during the phase 95% of the correct use of analgesics; pain of Re-evaluation phase, 93% used pain scale and pain points expressed by the patient according to their re-evaluate the pain; at the stage of evaluation of pain treatment, it was found that 97.5% of the patients were able to plan the necessary treatment by the patient's doctor as a result of the evaluation of pain during the evaluation of pain treatment. Conclusion: As a result of the research, it was concluded that the Intervention Control System developed to improve the nurses' ability to manage pain can be used to determine the correct steps for nurses to manage pain..