How do the factors of testing, in-class discussion, and extra-mural reading affect L2 reading motivation levels of Turkish university students?
İkinci dilde okuma motivasyonu: Okuma metni ile bağlantılı sınav olma, sınıf içi tartışmalara katılma ve sınıf dışı okuma faktörlerinin Türk üniversite öğrencilerinin okuma motivasyonları üzerine etkisi
- Tez No: 775094
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN ELMAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: İkinci dilde okuma, sınav olma, sınıf içi tartışma, dışsal ve içsel okuma motivasyonu, sınıf dışı okuma, İkinci dilde okuma sıklığı, L2 reading motivation, testing, in-class discussion, extrinsic and intrinsic reading motivation, extra-mural reading, L2 reading frequency
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: TED Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Okuma, bir dilin önemli bir becerisi, yeni bir dilde çeşitli metinler okuma motivasyonuna sahip olmak da dil öğrenme sürecinin önemli bir parçasıdır. Bu çalışmada, Türkiye'de İngilizce eğitim veren bir vakıf üniversitesindeki öğrencilerin iki dışsal motivasyon faktörü olan, okunulan metinden sınav olma ve metni sınıf içi tartışmalarda kullanmanın, öğrencilerin İngilizce metinler okumak için geliştirdikleri motivasyon düzeyleri üzerindeki etkileri incelenmiştir. Çalışma, öğrencilerin sınıf dışında İngilizce olarak hangi kaynakları okuduklarını, bu kaynaklara neden başvurduklarını ve bu kaynakları ne sıklıkta kullandıklarını incelemeyi de amaçladığı için içsel motivasyonları da incelenmiştir. Çalışmada veri toplamak için hazırlanan anket Türkiye'deki bir üniversitenin İngilizce Hazırlık Programı'ndaki 100 öğrencisine uygulanmıştır. Öğrenciler, Ortak Avrupa Dil Referans Çerçevesine (CEFR) göre B1 İngilizce seviyesindedirler. Yabancı dilde okuma motivasyonu ile ilgili çalışmalar Türkiye'de hala sınırlı olup bu araştırma alanda bir boşluğu doldurarak öğrencilerin ders dışında İngilizce okumalarını etkileyen değişkenleri ortaya çıkarmayı amaçlamıştır. Okuma motivasyonu ikinci dilde okuma ve öğrenme sürecinin önemli bir parçası olduğundan, bu çalışma belirli motivasyonel yapılar hakkındaki verileri değerlendirmeyi amaçlamıştır. Çalışmanın sonuçları sınıf dışı okumaya dayalı sınav ve sınıf içi tartışmanın katılımcıların çoğu için motive edici faktörler olduğunu, ancak çoğu zaman bunların motivasyonun tek sebebi olmadığını ortaya çıkarmıştır. Öğrencilere, ders dışında okudukları akademik olmayan kaynakların neler olduğu sorulduğunda ise kitaplar, makaleler, denemeler ve eğlence kaynakları büyük bir öğrenci grubu tarafından listelenmiştir. Haberler ve dergiler, dil öğrenimine özel video içeren web siteleri, öğrencilerin en çok İngilizce okuma pratiği yaptıklarını bildirdikleri çevrimiçi kaynaklar olarak tespit edilmiştir. Eğlence, haber ve dergi ve ilgi alanlarına özel web siteleri de öğrencilerin eğlenmek amacıyla İngilizce okumak için en çok kullandıkları web siteleri olarak belirtilmiştir. Çalışma aynı zamanda öğrencileri listeledikleri web sitelerini kullanmaya motive eden en yüksek içsel motivasyon faktörlerinin ilgi ve merak, kişisel gelişim, haber ve kelime öğrenme, eğlenme ve keyifli zaman geçirme ile ilgi duyulan konularda bilgi sağlama olduğunu bulmuştur. Diğer içsel faktörler ve kaynaklar, katılımcılar tarafından daha az derecede belirtilmiştir. Bu çalışmanın bulguları, okunulan metinden sınav olma ve sınıf içi tartışmanın öğrencilerin sınıf dışında okumaya yönelik motivasyon düzeylerini etkilediğini, ancak tek motivasyon kaynağı olmadığını ortaya koymuştur. Öğrenciler, bu etkenler olmadan sınıf dışında okumak için hala olumlu bir şekilde motive edilebilirler. Ayrıca, öğrencilerin hangi kaynakları kullandıkları, ne sıklıkta kullandıkları ve neden kullandıkları göz önüne alındığında, iki sonuç çıkarılabilir. Birincisi, öğretmenler ve program geliştiriciler, öğrencileri sınıf dışında İngilizce okumaya teşvik etmek için okudukları metinden sınav yapma ve metni sınıf içi tartışmalarda kullanma faktörlerini kullanabilirler. Ancak çalışma bulgularının da belirttiği gibi öğrencilerini sınıf dışında okumaya motive etmek için sadece bu motivasyon faktörlerini kullanmak zorunda değildirler. Ayrıca, öğretmenler ve program geliştiriciler, öğrenciler için daha kaliteli ve daha ilgi çekici okuma materyalleri geliştirmeye ve öğrencilere sunmaya devam edebilmek adına bu çalışmada bulunan kaynakları, web sitelerini ve öğrencilerin okumaya motive olma nedenlerini kullanabilirler. Böylece öğrenciler sınıf dışında İngilizce okumaya daha fazla teşvik edilebilirler.
Özet (Çeviri)
Reading is an important part of learning any new language and thus, being motivated to read in a new language is also an important factor in that process. In this study, two extrinsic motivating factors, the effect of testing and in-class discussion, were examined to see their effect on English reading motivation levels in Turkish university students. Also, intrinsic motivation was examined as the study sought to examine what sources students are reading in English outside of class, why they go to those particular sites, and how often they go to them. 100 students from a university in Turkey's English Preparatory program submitted the questionnaire that was made for this study. Data was then collected from these results. These students were at B1 English level or above at the time of the study, based on the Common European Framework (CEFR). L2 reading motivation research is still limited in Turkey, and the research varies on how motivated students are to read in English outside of class. Since reading motivation is an important part of the L2 reading and learning process, this study sought to evaluate the data on particular motivational constructs. It was found that testing and in-class discussion based on outside reading were motivating factors for the majority of students, but they were not often the sole base of that motivation. In examining the sources students were reading outside of class for non-academic reasons, those cited by the majority of students were books, articles and essays, and entertainment resources. News and magazines, language learning specific, and video content websites were those online resources that students reported they practiced reading in English the most. Entertainment, news and magazine, and interestspecific websites were those most cited by students as the ones they use the most to read in English for enjoyment. The study also found that the highest intrinsic motivational factors that motivated students to use the websites they listed were: interest and curiosity, self-development, learning news and vocabulary, providing fun and enjoyment and providing information on topics of interest. Other intrinsic factors and sources were noted by participants to a lesser degree. The findings of this study revealed that testing and in-class discussion do affect levels of motivation to read outside of class, but they are not the only motivation for students. Students can still be positively motivated to read outside of class without these variables. Moreover, given what sources the students noted they use, how often they use them, and why they use them, two conclusions may be made. One, teachers and curriculum developers can be encouraged that test and in-class discussions do positively motivate students to read in English outside of class, but they do not have to depend on these solely to motivate their students to do outside reading. Finally, teachers and curriculum development members should use the resources, websites, and reasons for motivation to read found in this study to continue to develop higher quality, and more interesting reading materials for students, that they may be more motivated to read in English outside of class.