Yozgat'ta Ahıska Türkleri ağzı
Dialects of Ahıska (Meskhetian) Turks in Yozgat
  1. Tez No: 775361
  2. Yazar: ZEYNEP GÖKKAYA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ERDİNÇ DEMİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ağız, Ağız çalışması, Ahıska, Ahıska Türkleri Ağzı, Dialect, Dialect study, Meskhetian, Meskhetian Turks Dialect
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 285
Özet
Ahıska, günümüzde Türkiye'nin kuzeydoğusunda, Gürcistan'ın güneybatısında yer alan bir bölgedir ve Ardahan iline sınır teşkil eder. Bu bölgede yaşayan Türklere de Ahıska Türkleri denilmektedir. Ahıska Türkleri, adını yaşadığı bölgeden almıştır. Ahıska Türkleri sürgün gibi sebeplerden dolayı çeşitli ülkelere dağılmış olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Günümüzde dünyanın birçok bölgesinde yaşayan Ahıska Türklerinin bir kısmı da Türkiye'dedir. Bu derleme çalışması da Yozgat'taki Ahıska Türkleri ile sınırlandırılmıştır. Bu çalışmanın amacı, Yozgat'ın çeşitli yerlerinde yaşayan Ahıska Türklerinin ağız özelliklerini incelemektir. Bu doğrultuda da öncelikle Ahıska Türkleri tarihi ve coğrafyası üzerinde açıklamalara başvurulmuştur. Dil incelemesinde çeşitli çalışmalardan da karşılaştırmalardan bahsederek ayrıntılı açıklamalar yapılmıştır. Dil incelemesi; ses bilgisi, şekil bilgisi, cümle bilgisi bölümleri ile gösterilerek sonuç kısmı verilmiştir. Belirtilen yerlerde Ahıska Türklerinin yer aldığı kaynak kişilerden derlenen metinler üzerinden dil incelemesine gidilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahiska is a region located in the southeast of Turkey, in the southwest of Georgia today, and it borders the province of Ardahan. Turks living in this region are also called Meskhetian Turks. The Meskhetian Turks got their name from the region they lived in. Meskhetian Turks continue their lives as dispersed to various countries due to reasons such as exile. The majority of Meskhetian Turks living in many parts of the world today are also in Turkey. This compilation study is also limited to the Meskhetian Turks in Yozgat. The aim of this study is to examine the dialect characteristics of Meskhetian Turks living in various parts of Yozgat. In this direction, firstly, explanations on the history and geography of the Meskhetian Turks were applied. In the language analysis, detailed explanations were made by mentioning comparisons from various studies. language review; phonology, morphology, sentence information are shown with sections and the conclusion part is given. In the specified places, language analysis was carried out on the texts compiled from the source people including the Meskhetian Turks.