Recent rapprochement of Turkish and Qatari relations and the collapse of the GCC
Türkiye ve Katar ilişkilerinin yakın zamanda yakınlaşması ve Körfez İşbirliği Teşkilatının çöküşü
  1. Tez No: 775609
  2. Yazar: OKTAY YALÇIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET KESER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Dış Politika, Katar İlişkileri, Körfez İşbirliği Konseyi, Tamim, Erdoğan, Türkiye, Foreign Policy, Qatar Relations, Gulf Cooperation Council, Tamim, Erdoğan
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Literatürde“küçük ama etkili bir devlet”olarak anılan Katar, Arap Baharı döneminde bölgesindeki komşu ülkelerden bağımsız dış politikası, onlarla rekabet etmesi ve aktif bir dış politika uygulamasıyla diğerlerinden farklılaşmıştır. Bölgedeki süreç ve ittifaklar geliştirmek için yaptığı yatırımlar ile bölge ülkelerinden daha fazla öne çıkmıştır. Bu nedenlerle bölgesinde birçok dış tehditle karşı karşıya kalabilen Katar'ın, ulusal bütünlüğünü korumak ve güvenlik sorunlarını en aza indirmek için öncelikle doğal kaynaklarını önemseyen Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) etkisi altına girdiği, bir yandan da mali açıdan güçlü araçlarını dış politikasında kullanarak başka müttefikler yaratma yolunda adımlar atmıştır. Katar'ın modadan gayrimenkule, finanstan sanayiye, turizmden perakendeye dünya ülkelerinde 335 milyar dolarlık yatırımı var. 18 milyar dolarlık yatırım hacmiyle Türkiye, Türkiye'ye en çok yatırım yapan yedinci ülke oldu ve bu konuda basında sıkça yer aldı. Katar, büyük hacimli yatırımlarıyla zengin bir ülke imajı oluşturmuş ve bu yönüyle dünya gündeminde yer almayı başarmıştır. 2015 yılı itibarıyla Katar, şirket yatırımlarına hız vererek Türkiye'de yaklaşık 7 milyar dolarlık şirket satın alımı gerçekleştirmiştir. Bu yatırımlar ile iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkiler gelişmeye başlamıştır. Körfez Krizi ile birlikte askeri ve diplomatik ilişkilerin gelişmesi Katar'ı Türkiye için de önemli bir aktör haline getiriyor.
Özet (Çeviri)
Qatar, that is referred as a“small but effective state”in the literature, has differentiated itself from the others with its independent foreign policy from the neighboring countries in its region, competing with them and implementing an active foreign policy during the Arab Spring process in the region, and the investments it has made to develop alliances and has come to the fore more than the countries in the region. Qatar, which may face many external threats in its region for these reasons, has come under the influence of the United States of America (U.S), which cares primarily about its natural resources, in order to protect its national integrity and minimize security problems, and on the other hand, it has taken steps to create other allies by using its financially powerful instruments in its foreign policy. Qatar has investments worth 335 billion dollars in the countries of the world from fashion to real estate, from finance to industry, and from tourism to retail. With an investment volume of 18 billion dollars, Turkey has become the seventh country that invests the most in Turkey and has been frequently featured in the press in this respect. Qatar has created the image of a rich country with its large volume of investments and has managed to become popular in the world agenda with this aspect. As of 2015, Qatar accelerated its company investments and made approximately 7 billion dollars of company purchases in Turkey. Economic and trade relations between the two countries have begun to develop with these investments. Along with the Gulf Crisis, the development of military and diplomatic relations makes Qatar an important actor for Turkey as well.