Spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin kişilerararası duyarlılık ve internet bağımlılığı düzeylerinin incelenmesi
Research of interpersonal sensitivity and internet addiction levels of university students who do sports and those WHO do not
  1. Tez No: 775623
  2. Yazar: MAKBULE EDA ŞENER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN AKA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, kişilerarası duyarlılık, internet bağımlılığı, Sports, İnterpersonal Sensitivity, İnternet Addiction
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu araştırmanın amacı spor yapan ve yapmayan üniversite öğrencilerinin kişilerarası duyarlılık ve internet bağımlılığı düzeylerinin incelenmesidir. Araştırmada genel tarama modellerinden, ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi ve Spor Bilimleri Fakültesinde okuyan 127 kadın, 69 erkek toplamda 196 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak üç kısımdan oluşan online anket toplama yönteminden faydalanılmıştır. Birinci bölümde“Kişisel Bilgi Formu”yer almıştır. İkinci bölümde Boyce ve Parker (1989) tarafından geliştirilen, Türkçeye uyarlaması Doğan ve Sapmaz (2012) tarafından yapılan“Kişilerarası Duyarlılık Ölçeği”kullanılmıştır. Son olarak üçüncü bölümde Young (1998) tarafından geliştirilmiş olan ve Bayraktar (2001) tarafından da Türkçeye uyarlanan“İnternet Bağımlılığı Ölçeği”bulunmaktadır. Verilerin analizinde SPSS paket programı kullanılmıştır. Ölçüm araçlarına ilişkin güvenilirlik katsayıları hesaplanmış olup ve tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra; dağılımların normallik yapısı basıklık ve çarpıklık testleri aracılığı ile incelenmiştir. Normal dağılım göstermeyen yapılarla karşılaşılması neticesinde tüm hipotez testleri için nonparametrik test kararı alınmıştır. Hipotez testleri için ikili değişkenlere ilişkin farkları belirlemek amacıyla Mann-Whitney U, çoklu karşılaştırmalar için Kruskal-Wallis H, ilişki karşılaştırmalarında ise Spearman Correlation testi kullanılmıştır. Ulaşılan bulgular sonucunda, SBF'de okuyan katılımcıların; sınıf değişkenine göre KDÖ'nün kişilerarası kaygı ve bağımlılık alt boyutunda; günlük internet kullanımı ve internet kullanım amacı değişkenine göre internet bağımlılığı ölçeğinde istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır. EBF'de okuyan katılımcıların; cinsiyet ve düzenli spor yapıp/yapmama değişkenine göre KDÖ'nün kişilerarası kaygı ve bağımlılık alt boyutunda, günlük internet kullanımı ve internet kullanım amacı değişkenine göre ise İBÖ'de istatistiksel olarak anlamlı fark tespit edilmiştir. Ayrıca İBÖ ve KDÖ'nün alt boyutları karşılaştırıldığında spor bilimleri fakültesinde öğrenim gören katılımcılara göre İBÖ ve KDÖ'nün kişilerarası duyarlılık ve bağımlılık alt boyutu arasında pozitif yönde orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu ve eğitim fakültesinde öğrenim gören katılımcılara göre ise İBÖ ve KDÖ'nün kişilerarası duyarlılık ve bağımlılık, sosyal özgüven eksikliği alt boyutları arasında pozitif yönde düşük ve orta düzeyde anlamlı ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the interpersonal sensitivity and internet addiction levels of university students who do and do not do sports. The relational survey model, which is one of the general survey models, was used in the research, and the research group consists of the students of Niğde Ömer Halisdemir University. The sample group of the study consists of 196 university students, 127 females and 69 males, studying at Niğde Ömer Halisdemir University, Faculty of Educational Sciences and Faculty of Sport Sciences. In the research, online survey collection method consisting of three parts was used as a data collection tool. In the first part,“Personal Information Form”is included. In the second part, the“Interpersonal Sensitivity Scale”developed by Boyce and Parker (1989) and adapted into Turkish by Doğan and Sapmaz (2012) was used. Finally, in the third part, there is the“Internet Addiction Scale”developed by Young (1998) and adapted into Turkish by Bayraktar (2001). SPSS package program was used in the analysis of the data. The reliability coefficients for the measurement tools were calculated and besides the descriptive statistics; the normality structure of the distributions was examined by means of the kurtosis and skewness tests. In the case of encountering structures that do not show normal distribution, nonparametric test decision was taken for all hypothesis tests. Mann-Whitney U was used to determine the differences regarding binary variables for hypothesis testing, Kruskal-Wallis H was used for multiple comparisons, and Spearman Correlation test was used for relationship comparisons. As a result of the findings, the participants studying at the faculty of sports sciences; a statistically significant difference was found in the interpersonal anxiety and addiction sub-dimension of the ISS according to the class variable, and in the internet addiction scale according, daily internet use and internet use purpose variable. Participants studying at FE; a statistically significant difference was found in the interpersonal anxiety and addiction sub-dimension of the ISS according to the gender and whether or not to do regular sports, and in the IAS according to the variable of daily internet use and the purpose of internet use.In addition, when the sub-dimensions of ISS and IAS were compared, it was determined that there was a moderately significant positive relationship between the interpersonal sensitivity and addiction sub-dimensions of IBI and KDI, according to the participants studying at the faculty of sports sciences. According to the participants studying at the faculty of education, it was determined that there was a positive, low and moderately significant relationship between the sub-dimensions of interpersonal sensitivity and dependency and lack of social self-confidence of ISS and IAS