Türkiye'deki agronomik bulguların internete aktarılması üzerine bir araştırma
Study on the acces of Turkish agronomic reseraches in to internet media
  1. Tez No: 77567
  2. Yazar: AHMET FERHAN SAVRAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAZİMİ AÇIKGÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Tarımda Veri Tabanı, Tarımsal araştırmalar, Agronomik araştırmalar, Tarla bitkileri, Tahıllar, Baklagiller, Endüstri bitkileri, İnternet, Database in agriculture, Agricultural research, Agronomic research, Field crops, Legumes, Cash crops, Internet
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
rv ÖZET TÜRKİYE'DEKİ AGRONOMİK BULGULARIN INTERNET'E AKTARILMASI ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA SAVRAN, AFerhan Doktora Tezi, Tarla Bitkileri Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Nazimi AÇIKGÖZ Ocak 1998, 60 sayfa Bu çalışma, Delphi Client/Server programı kullanılarak, Türkiye'de yapılmış tüm agronomik çalışmaların elektronik bir ortamda sorgulanabileceği bir veri tabanı paketi oluşturmak amacıyla yapılmıştır. Bu hedef doğrultusunda, İnternet ortamında ve ayrıca İnternet bağlantısına sahip olmayan kullanıcılar için de PC'lerde çalışabilen iki ayrı versiyon oluşturulmuştur. Daha önce bilgisayar ile ilgili alt yapısı olmayan kişilerin bile rahatlıkla kullanabileceği şekilde tasarlanan menü ile kullanım kolaylığı sağlanmıştır. Sorgulama sonucu kullanıcılar, istedikleri kriterlere ait verilerin çıktısını kısa ve detaylı rapor halinde iki farklı tipte alabilmektedirler. Veri taba nı programları yapısal özellikleri nedeniyle içerdikleri verilerin güncellenebilmektedir. Bundan dolayı, veritabanları sürekli geçerliliğini korumaktadır. Aynı zamanda, yapılmış olan programın İnternet ortamında da bulunması sayesinde Türk araştırıcılarının yaptıkları çalışmalarının yurtdışında da tanıtımına olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT STUDY ON THE ACCESS OF TURKISH AGRONOMIC RESEARCHES IN TO INTERNET MEDIA SAVRAN, A. Ferhan PhD. In Agriculture Supervisor: Prof.Dr. Nazimi AÇIKGÖZ j January 1998, 60 pages The aim of the study was to establish a database on agronomic studies in Turkey. Delphi Client/Server package programme has been used to develop the“TABYAY”package programme, which has two version; one for PC's and the other for Internet Users can easily maintain the programme, reach their demands and also get the possibility of printout in two category; one short report and the other detailed. Simple menu derived commands facilitates also for beginners to reach the searchable and classified data. Due to the characteristic of the database programs they are reliable and can be upgraded. Turkish researchers will have the chance of representing their studies throughout the world by TABYAY being available on the Internet.