Toryumun ve nadir toprak elementlerinin kazanılmasında organik çözücü yüklü silikajelin kullanılabilirliğinin incelenmesi
Investigation of the thorium and rare earths recovery on the silica gel column coated with an organic extractant
- Tez No: 77566
- Danışmanlar: PROF. DR. MERAL ERAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Nükleer Mühendislik, Nuclear Engineering
- Anahtar Kelimeler: Toryum, solvent ekstraksiyonu, ekstraksiyon kromatografisi, kolon kromatografisi, uranyum, trioktilfosfin oksit (TOPO), fosfinoksitler, ters - faz kromatografisi, silikajel, nadir toprak elementleri, Thorium, solvent extraction, extraction chromatography, column chromatography, uranium, trioctylphosphine oxide (TOPO), phosphine oxides, reverse-phase chromatography, silica gel, rare earths
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nükleer Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
IV ÖZET TORYUMUN ve NADİR TOPRAK ELEMENTLERİNİN KAZANILMASINDA ORGANİK ÇÖZÜCÜ YÜKLÜ SİLİKAJELİN KULLANILABİLİRLİĞİNİN İNCELENMESİ HİÇSÖNMEZ, Ümran Doktora, Nükleer Bilimler (Kimya) Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Meral ERAL 1998, 110 Sayfa Bu çalışmada, ekstraksiyon kromatografı tekniği ile nitrik asitli çözeltilerden toryumun ayrılması ve saflaştırılması incelenmiştir. Silikajele yüklenen trioktilfosfın oksit (TOPO) sabit faz olarak kullanılmıştır. Çalışmanın ilk bölümünde, toryumun ekstraksiyonunu etkileyen parametreler; Th konsantrasyonu, HNO3 konsantrasyonu, çözelti pH'ı. TOPO konsantrasyonu, çözelti akış hızı, seyreltici etkisi incelenerek, optimum koşullar belirlenmiştir. Değişik elüsyon reaktifleri kullanılarak Th'un sıyırma denemeleri yapılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında, saptanan optimum koşullarda; Fe. Ce ve U'un ekstraksiyon davranışları araştırılmıştır. Doğal örneklerde Th"la beraber diğer elementler de bulunduğundan matriks etkisini görmek üzere sentetik karışımlı çözeltilerle denemeler gerçekleştirilmiştir. Eskişehir - Beylikahır yöresi Th cevherine, nitrik asit ile asidik liç işlemleri uygulanarak Th özütleme denemeleri yapılmıştır. Liç çözeltisinde çeşitli safsızlıklarla (Fe, Na, K, Ba, Ca, Al, Mn, Mg, NTE) birlikte bulunan toryum, ilk bölümde elde edilen deneysel veriler kullanılarak, TOPO içeren kolonda, diğeriyonlardan başarılı bir şekilde ayrılmıştır. Bu yöntemle, liç çözeltisindeki Th % 81.0 ± 6.8 verim ile kazanılmıştır.
Özet (Çeviri)
V ABSTRACT INVESTIGATION OF THE THORIUM AND RARE EARTHS RECOVERY ON THE SILICA GEL COLUMN COATED WITH AN ORGANIC EXTRACTANT HİÇSÖNMEZ, Ümran Ph D Nuclear Science (Chemistry) Supervior: Prof. Dr. Meral ERAL February 1998, 110 pages In this study, the separation and purification of thorium from nitric acid solutions have been investigated by extraction chromatography technique. Trioctylphosphine oxide (TOPO) coated on silica gel was taken as the stationary phase. In the first part of the work, the parameters effecting the efficiency of thorium extraction; thorium concentration, HN03 concentration. pH, TOPO concentration, flow rate of solution and different diluents were studied and optimum conditions were determined. On the other hand, various stripping reactants were tested for the stripping experiments of thorium. In the second part of the work, the extraction behaviours of Fe. Ce and U have been investigated under the optimum conditions obtained. Experiments have been carried out by using synthetic mixture solutions to investigate the matrix effect, because thorium is associated with the other elements in the real samples.The acid leaching was applied to thorium ore which was taken from Eskişehir-Beylikahır region. As result making use of the experimental data obtained from the first part of the work, thorium that is associated with various impurities in leach solutions has been separated successfully from the other metal ions such as Fe, Na, K, Ba, Ca, Al, Mn and Mg on column coated TOPO. The recovery yield of thorium from the leach solutions by using this method was found as 8 1.0 ± 6.8 %.