Kimyasal yöntemle tek faz Bi 1.6 (Pbo,4) Si2 Ca2 Cu3 Oy yüksek sıcaklık süperiletken bileşiğinin elde edilmesi
Obtaining single phase Bi 1.6 (Pb 0.4) Sr2 Ca2 Cu3 Oy high temperature superconducting sample by using chemical methods
  1. Tez No: 77568
  2. Yazar: BANU ŞAHOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DOĞAN ABUKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Tc süperiletkenler, kimyasal yöntemler, co- precipitation yöntemi, High T0 superconductors, chemical methods, co-precipitation method
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Ill ÖZET KİMYASAL YÖNTEMLE TEK FAZ Bij^Pbo^SriCajCuaOY YÜKSEK SICAKLIK SÜPERİLETKEN BİLEŞİĞİNİN ELDE EDİLMESİ Şahoğlu, Banu Yüksek Lisans Tezi, Fizik Anabilim Dalı Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Doğan Abukay Eylül 1998, 50 sayfa Bu tezde, başlangıç maddeleri olarak Bi-Pb-Sr-Ca-Cu-0 nitratları ve oksin kullanılmış, ve co-precipitation yöntemiyle Biı,6(Pbo,4)Sr2Ca2Cu3 OYsüperiletken örneği hazırlanmıştır. Bu yöntemle hazırlanan toz, kimyasal olarak homojen, çok ince, stochiometrik olduğundan ve Bi-tabanlı süperiletken bileşiklerin elde edilmesi için geçen zaman, bilinen katı hal reaksiyon yöntemlerinden daha kısa olduğundan avantajlıdır. Elde edilen süperiletken örneğin elektiriksel direnci Lock-in yükselteç kullanılarak, dört uç AC yöntemiyle ölçüldü. Bu ölçümden örneğin süperiletkenliğe geçiş sıcaklığı ve kritik sıcaklığı belirlendi. Ac manyetik süseptibilite, Lock-in yükselteç kullanılarak karşılıklı indüktans yöntemiyle ölçüldü. Böylece mevcut diamanyetik bölgelerin süperiletken geçiş sıcaklıktan saptandı. Ayrıca örneğin içerdiği süperiletken ve safsızlık fazları, X-ışını toz kırınım desenleri (XRPD) yardımıyla belirlendi. Son olarak, örneğin tanecik boyutları ve yüzey yapısı, taramalı elektron mikroskobu (SEM) fotoğrafları yardımıyla saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT OBTAININD SINGLE PHASE Bi1,6(Pb0,4)Sr2Ca2Cu3OY HIGH TEMPERATURE SUPERCONDUCTING SAMPLE BY USING CHEMICAL METHODS Şahoğlu, Banu Thesis of Master in Department of Physics Supervisor: Prof. Dr. Doğan Abukay September 1998, 50 pages In this thesis, Bi1,6(Pbo,4)Sr2Ca2Cu30y superconducting sample have been prepared by the co-precipitation process via the oxine route using Bi-Pb-Sr-Ca-Cu-0 nitrates as the starting materials. Chemical homogeneity, stochiometry and fine particles of the powder obtained by this process permit a relatively short time for the production of Bi-based superconductivity compounds compared with that obtained by the conventional solid state reaction method. The electrical resistance of the superconducting sample were measured by Lock-in amplifier and employing four point AC method. The superconducting transition temperature and critical temperature were determined from this measurement. The AC magnetic susceptibility was measured by using Lock-in amplifier via mutual inductance method. So existing diamagnetic regions, intragrain and intergrain superconducting transition temperatures were determined. Also, the superconducting and impurity phases were determined by means of X-ray powder diffraction patterns, at last the grain size of photographs taken by the electron scanning microscope.