Bipolar 1 bozukluk hastalarında indolamin 2,3 dioksijenaz enzim ekspresyonu ve kinürenin yolağı metabolitlerinin incelenmesi
Investigation of indoleamine 2,3 dioxygenase enzyme expression and kynurenine pathway metabolites in patients with bipolar 1 disorder
  1. Tez No: 775681
  2. Yazar: BEKTAŞ ÖNAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLİN ÖZDAMAR ÜNAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar Bozukluk, Kinürenin Yolağı, İndolamin 2, 3 Dioksijenaz, Nöroinflamasyon, Bipolar Disorder, Kynurenine Pathway, Indoleamine 2, 3 Dioxygenase, Neuroinflammation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
AMAÇ: Literatürdeki kanıtlar kinürenin yolağının, nöroinflamasyonun ve bunların karşılıklı etkileşimlerinin bipolar bozukluğun etiyopatogenezinde etkili olabileceğini desteklemektedir. Bununla ilgili kinürenin yolağı bileşenlerini hedefleyecek yeni tedavi yaklaşımlarının geliştirilmesi amacıyla daha kapsamlı çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünülmektedir. Bazı nöropsikiyatrik hastalıklarda triptofan metabolizması üzerinden indolamin 2,3 dioksijenaz (IDO) enzim aktivasyonunun önemli bir rol oynadığı gösterilmektedir. Literatürde kinürenin yolağı enzim ve metabolitlerinin bipolar bozukluk ile ilişkisinin geniş çaplı değerlendirildiği çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu araştırmada ötimik dönemdeki bipolar bozukluk I hastaları ile sağlıklı kontroller arasında IDO1, triptofan 2,3 dioksijenaz (TDO2), interferon gama (IFN-γ), kinüreninaz (KYNU), kinolinat fosforibozil transferaz (QPRT), kinürenin 3-monooksijenaz (KMO), aminoadipat aminotransferaz (AADAT), nitrik oksit sentaz (NOS1) gen ekspresyon düzeylerinin ve serum kinürenin (KYN), triptofan (TRP), neopterin (NP) seviyelerinin karşılaştırılması ve bipolar 1 bozukluk hastalarında bu belirtilen parametrelerin klinik özellikler üzerine etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. YÖNTEM: Vaka kontrol araştırması olarak planlanan bu çalışmaya psikiyatri polikliniğine başvuran dâhil olma kriterlerini karşılayan ötimik dönemdeki 60 bipolar 1 bozukluk tanılı hasta ve Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı-5 (DSM-5) tanı kriterlerine göre ruhsal bir hastalığı olmayan gönüllü 60 sağlıklı katılımcı dahil edilmiştir. Tanı doğrulaması açısından DSM-5 tanı kriterleri ve Yapılandırılmış Klinik Görüşme Kılavuzu (SCID-5) kullanılmıştır. Araştırmacılar tarafından Duygudurum Bozuklukları Hasta Kayıt Formu (SKIP-TURK) doldurulmuş ve Hamilton Depresyon Değerlendirme Ölçeği (HAM-D), Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMDÖ), Global Değerlendirme Ölçeği (GAS), Kısa İşlevsellik Değerlendirme Ölçeği (KİDÖ) uygulanmıştır. Tüm katılımcılardan alınan periferik kan örneklerinden mononükleer hücreler izole edilerek, RT-PCR yöntemi ile IDO1, TDO2, IFN-γ, KYNU, QPRT, KMO, AADAT, NOS1 gen ekspresyon düzeyleri ve serum TRP, KYN, NP seviyeleri ölçülmüştür. BULGULAR: Araştırmamızda bipolar I bozukluk hastalarında sağlıklı kontrollere kıyasla IDO1, TDO2, IFN-γ, KYNU, QPRT, KMO, AADAT, NOS1 mRNA ekspresyon seviyelerinde ve serum TRP, KYN, NP düzeylerinde istatiksel olarak anlamlı yükseklik saptanmıştır. NOS1 ekspresyon seviyesi ile hastalık süresi arasında istatiksel olarak anlamlı pozitif korelasyon tespit edilmiştir. Hasta grubunda GAS skoru ile serum TRP ve IFN-γ gen ekspresyonu düzeyi arasında anlamlı pozitif korelasyon ve KİDÖ skoru ile serum TRP düzeyi arasında anlamlı negatif korelasyon görülmüştür. SONUÇ: Çalışmamızdan elde edilen veriler, bipolar I bozukluk tanılı hastalarda kinürenin yolağı bileşenlerinin ve ilişkili inflamatuar süreçlerin etkili olabileceği sonucunu düşündürtmektedir.
Özet (Çeviri)
OBJECTIVE: Evidence in the literature supports that the kynurenine pathway, neuroinflammation and their interactions may be effective in the etiopathogenesis of bipolar disorder. It is thought that more comprehensive studies are needed in order to develop new treatment approaches that will target the components of the kynurenine pathway. It has been shown that indoleamine 2,3 dioxygenase (IDO) enzyme activation plays an important role in tryptophan metabolism in some neuropsychiatric diseases. There are limited studies in the literature in which the relationship of kynurenine pathway enzymes and metabolites with bipolar disorder is widely evaluated. In this study, the comparison of IDO1, tryptophan 2,3 dioxygenase (TDO2), interferon gamma (IFN-γ), kynureninase (KYNU), quinolinate phosphoribosyl transferase (QPRT), kynurenine 3- monooxygenase (KMO), aminoadipate aminotransferase (AADAT), nitric oxide synthase (NOS1) gene expression levels and serum kynurenine (KYN), tryptophan (TRP), neopterin (NP) levels between euthymic bipolar disorder I patients and healthy controls and the clinical evaluation of these parameters in bipolar 1 disorder patients. It was aimed to examine the effects on the properties. METHOD: This study, which was planned as a case-control study, included 60 euthymic bipolar 1 disorder patients who applied to the psychiatry outpatient clinic and met the inclusion criteria, and 60 healthy volunteers without any mental illness according to the Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5) diagnostic criteria. DSM-5 diagnostic criteria and Structured Clinical Interview for DSM-5 (SCID-5) were used to confirm the diagnosis. Mood Disorders Patient Registration Form (SKIP-TURK) was completed by the researchers and Hamilton Depression Rating Scale (HAM-D), Young Mania Rating Scale (YMRS), Global Assessment Scale (GAS), Functioning Assessment Short Test (FAST) were applied. Mononuclear cells were isolated from peripheral blood samples taken from all participants and IDO1, TDO2, IFN-γ, KYNU, QPRT, KMO, AADAT, NOS1 gene expression levels and serum TRP, KYN, NP levels were measured by RT-PCR method. RESULTS: In our study, statistically significant increases were found in IDO1, TDO2, IFN-γ, KYNU, QPRT, KMO, AADAT, NOS1 mRNA expression levels and serum TRP, KYN, NP levels in bipolar I disorder patients compared to healthy controls. A statistically significant positive correlation was found between NOS1 expression level and disease duration. In the patient group, there was a significant positive correlation between GAS score and serum TRP and IFN-γ gene expression level, and a significant negative correlation between FAST score and serum TRP level. CONCLUSION: The data obtained from our study suggest that kynurenine pathway components and related inflammatory processes may be effective in patients with bipolar I disorder.