Remisyondaki bipolar bozukluk tip 1 hastalarında komorbidite, mizaç ve intihar olasılığı ilişkisi
Comorbidity in patients having bipolar disorder of type 1 in remission, relationship between temperament and suicide probability
  1. Tez No: 307935
  2. Yazar: EMEL GÖKDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN HAMDİ ÖZSAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Bipolar, komorbidite, mizaç, işlevsellik, intihar olasılığı, Bipolar, comorbidity, temperament, functioning, suicidality
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Amaç: Bu çalışmada en az 6 aydır remisyonda olan bipolar bozukluk hastalarında komorbidite var olup olmadığının, intihar olasılığının ve mizaç özelliklerinin saptanması ve komorbiditenin mizaç özellikleriyle ve intihar olasılığıyla ilişkisinin araştırılması amaçlanmaktadır.Yöntem: Araştırmanın örneklemi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD polikliniğine ayaktan başvuran, DSM-IV' e göre bipolar bozukluk tip 1 tanısı almış 24 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcılardan sosyodemografik ve klinik bilgiler toplanmış, DSM-IV Eksen-I Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme (SCID-I) ile bipolar bozukluk tanısı doğrulanmıştır. Hastaların remisyonda olduklarının doğrulanması amacıyla Young Mani Derecelendirme Ölçeği (YMRS) ve Hamilton Depresyon Derecelendirme Ölçeği (HAM-D) kullanılmıştır. Hastaların intihar olasılıkları İntihar Olasılığı Ölçeği (İOÖ) ile, işlevsellik ise Bireysel ve Sosyal Performans ölçeği (PSP) ile değerlendirilmiştir. Mizaç ve karakter özellikleri ise Mizaç ve Karakter Envanteri (MKE) ile değerlendirilmiştir.Bulgular: Hastalar Eksen 1 komorbiditesinin var olup olmadığına göre iki gruba ayrılmıştır. Komorbiditesi olan ve olmayan hastalar arasında intihar olasılığı ölçeği (p=0.008) ve işlevselliğin genel değerlendirilmesi (p=0) bakımından istatistiksel olarak anlamlı fark vardır. Komorbiditesi olan hastaların işlevselliğin genel değerlendirilmesi puanları, komorbiditesi olmayan hastalara göre daha düşüktür. Komorbiditesi olan hastaların intihar olasılığı ölçeği puanları, komorbiditesi olmayan hastalara göre daha yüksektir. Komorbiditesi olan hastaların zarardan kaçınma profili puanları, komorbiditesi olmayan hastalara göre anlamlı derecede yüksektir. İntihar Olasılığı Ölçeği puanları ile kendi kendini yönetme (p=0.014, r =-0.493) puanları arasında ters yönlü ve orta dereceli bir ilişki saptanmıştırSonuç: Bu bulgular ışığında bipolar bozukluk hastalarında remisyon döneminde de intihar riskinin devam edebildiği; komorbidite varlığında intihar riskinin daha da artabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Komorbidite varlığı tanı ve tedaviyi güçleştiren bir durum olduğu bilinmektedir. Bu çalışmadaki bulgular da bu görüşü destekler niteliktedir. Mizaç ve karakter özelliklerinin de komorbidite ve intihar olasılığıyla ilişkili olabileceği akılda bulundurulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, it is aimed to researched the following issues; whether the comorbidity exists or not in the patients having bipolar disorder, of whom in remission during 6 months at least, determination of suicide probability and temperament attributes, and the correlation of comorbidity to temperament attributes and suicide probability.Method: The sample of the research is comprised of 24 volunteers who submitted in person to the Psychiatry Department of Ankara University Medical Faculty, having diagnosed with bipolar disorder of type 1 according to DSM-IV. The socio-demographic and clinical informations are gathered from the participants, and their bipolar disorder diagnoses are verified by the use of Structural Clinical Interview for DSM-IV Axis -I Disorder (SCID-I). Young Mania Rating Scale (YMRS) and Hamilton Rating Scale for Depression (HAM-D) are employed in order to verify that the patients are in remission. While the probability of suicide for the patients are assessed by Suicide Probability Scale (SPS), their functioning are evaluated by Personal and Social Performance Scale (PSP). Their temperament and character attributes are assessed by Temperament and Character Inventory (TCI).Results: The patients are classified into two groups according to whether they have comorbidity of Axis 1 or not. There are reasonable statistical differences between the patients with and without comorbidiy in terms of the suicide probability scale (p=0.008) and the general assessment of functioning (p=0). The patients with comobidity have smaller scores of general assessment of functioning with respect to the patients without comorbidity. Whereas, the patients with comorbidity have higher scores in the suicide probability scale with respect to the patients without comorbidity. The patients with comorbidity have significantly higher scores of avoiding harm profile with respect to the patients without comorbidity. It is found that there is an inverse and moderate level of correlation (p=0.014, r =-0.493) between the suicide probability scale and the self-government scores.Conclusions: In the light of these results, it should be noted that the suicide risk may extend to the remission period for the patients having bipolar disorder. It should be paid attention to the increase of suicide risk in the case of comorbidity existence. It is known that the existence of comorbidity makes the diagnoses and treatment harder. The results of this study also supports this opinion. It should be recalled that the attributes of temperament and character may also have a correlation with the comorbidity and suicide probability.