Neyzen Ulvi Erguner'in musiki çalışmaları ve ney taksimlerinin değerlendirilmesi
Neyzen Ulvi Erguner's music stıdies and evaluation of ney taqsims
- Tez No: 775879
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL DERAN, DOÇ. DR. SÜLEYMAN ERGUNER
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Ulvi Erguner, Ney, Neyzen, Taksim, Ulvi Erguner, Ney, Ney Performer, Taqsim
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Musikisi Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 302
Özet
Neyzen Ulvi Erguner (1924-1974), İstanbul Fatih, Sultanselim semtinde doğmuştur. 20. yüzyılın üstad neyzenlerinden aynı zamanda hafız ve bestekâr Süleyman Erguner (1902-1953)'in en büyük çocuğudur. Küçük yaşlardan itibaren ney üflemeyi ve ilk musiki bilgilerini babasından almıştır. Ortaokul ve liseyi askeri okulda okumuştur. Kara Harp Okulu'ndan mezun olduktan sonra levazım subayı olarak Türk Silahlı Kuvvetleri'nde çalışmaya başlamıştır. Askerlik mesleğini yurt içinde ve 1958 yılından itibaren bir yıl süreyle Kore'de yerine getirirken ney ve musiki ile de meşgul olmuştur. 1964 yılında yarbay rütbesinde iken kendi isteğiyle emekliye ayrılmış; 1964 yılından 1967 yılına kadar TRT İstanbul Radyosu'nda akitli ney sanatçısı olarak çalışmıştır. TRT'nin teklifi üzerine emekliliğini sonlandırarak 1967 yılından itibaren İstanbul Radyosu'na 'Modal Tek Sesli Müzikler Müdürü' olarak atanmıştır. Bu görevi sırasında yaptığı sanatsal ve idari çalışmalar 'TRT ve Türk Müziği Tarihi' açısından büyük önem arzetmektedir. Ulvi Erguner'in TRT İstanbul ve Ankara Radyosu arşivlerinde ve diğer arşivlerde, dijital sosyal paylaşım platformlarında yaptığı birçok taksim ve ney ile eşlik ettiği icraları bulunmaktadır. Bununla beraber İstanbul Radyosu'nda hazırlayıp yönettiği 'Tarihi Türk Musikisi' koro programlarının kayıtları musiki tarihimize geçen önemli ve örnek koro kayıtları olması bakımından bu çalışmamızda yer verilmiştir. Ulvi Erguner'in ney taksimleri ve musiki çalışmaları üzerinde akademik ve sanatsal olarak günümüze kadar bir çalışma yapılmamış olması bu çalışmanın gerçekleşmesine sebep olmuştur. Bu nedenle önce Ulvi Erguner'in ilk ney ve musiki meşklerini aldığı dönemlerden itibaren babası ve dönemin üstadlarıyla gerçekleştirdiği musiki faaliyetleri ele alınmıştır. Ardından özellikle ney taksimlerinin tespiti, notaya alınması, incelenmesi yapılmıştır. Elde edilen verilerden hareketle 'Erguner Tavrı'ndaki neyzenliği ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bunlardan başka Ulvi Erguner'in Türk musikisi tarihi, kültürü ve sanatı açısından yaptığı çalışmalarına da ayrıca yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ney Performer Ulvi Erguner (1924-1974) was born in Istanbul Fatih, Sultanselim district. He is one of the master ney perfromers of the 20th century, as well as the eldest child of hafiz and composer Süleyman Erguner (1902-1953). He learned how to play ney and his first musical knowledge from his father from an early age. He studied secondary and high school in military school. After graduating from the Military Academy, he started to work in the Turkish Armed Forces as a quartermaster. While he was doing his military service in the country and in Korea for a year starting from 1958, he was also interested in ney and music. He retired voluntarily in 1964 while at the rank of lieutenant colonel; from 1964 to 1967, he worked as a contracted ney perfromer at TRT Istanbul Radio. Upon the proposal of TRT, he ended his retirement and was appointed as the 'Modal Monophonic Music Manager' at Istanbul Radio starting from 1967. The artistic and administrative works he made during this duty are very important in terms of 'TRT and Turkish Music History. Ulvi Erguner has ney taqsim he made and accompaniment performances on TRT Istanbul and Ankara Radio archives and other archives and digital social sharing platforms. In addition, the recordings of the 'Historical Turkish Music' choir programs that he prepared and directed at Istanbul Radio are included in this study as they are important and exemplary choral recordings in our music history. The fact that such an academic and artistic study has not been conducted on Ulvi Erguner's ney taqsims and music studies has led to the realization of this study. Therefore, the musical activities of Ulvi Erguner with his father and masters of the period, from the time he took his first ney and music practices, are discussed. Subsequently, the determination, notation, examination of particularly ney taqsims are carried out. Based on the data obtained, his ney performance in the 'Erguner Attitude' are tried to be revealed. Apart from these, Ulvi Erguner's works in terms of Turkish music history, culture and art are also included.