Varlık ve Zaman'da dünya kavramı
Concept of world in Being and Time
- Tez No: 776362
- Danışmanlar: PROF. DR. TAHSİN GÖRGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Dasein, Dünya, Varlık, Varolan, Dünya-içre-Varolma, Çevreleyen Dünya, Dünyevilik, Dasein, World, Being, Beings, Being-in-the-World, Surrounding World, Worldliness
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Alman filozof Heidegger, varlığın anlamı sorusunu ancak dünya kavramının sorgulanması üzerinden sormanın mümkün olduğu tezi ile varlığı yeniden felsefenin temel meselesi haline getirirken, aynı zamanda o zamana kadarki dünya tanımlarından çok farklı bir dünya tasavvuru öne sürmüştür. Konstrüktivist felsefeye göre varolanları kendisi kuran özne, Heidegger'e göre varlığın kendine açımlandığı ve varlığı anlayan tek varolan, insandır. İnsan, varlığı anlayarak varolmaktadır. Bu nedenle Heidegger insanı Dasein olarak adlandırır. Varlığın anlamının araştırılması Dasein'ın varoluşunun araştırılmasını gerektirmektedir. Dasein'ın temel varoluşsal hali ise dünya-içrevarolma'dır. Dasein, dünyadan ayrı bir biçimde varolamayacağı gibi dünya da Dasein olmaksızın varolmayacaktır. Heidegger, Dasein olmaksızın diğer varolanların değil,“dünya”nın varolmayacağını ifade etmektedir. Bu, onun dünya anlayışının kavranmasında oldukça önemli bir çıkış noktasıdır. Bu tezde Heidegger'in Varlık ve Zaman'da bir fenomen olarak ele aldığı dünya, dünyaya dair öne sürdüğü dört tanımın her birinin bir başlık altında incelenmesi ile ortaya konacaktır. Heidegger'e özgü olan üçüncü ve dördüncü tanım; çevreleyen dünya ve dünyanın dünyeviliği tezin odağında bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
While the German philosopher Heidegger has made Being the main issue of philosophy with the thesis that it is possible to ask the question of the meaning of being only through questioning the concept of the world, he also put forward a very different conception of the world from the deffinitions of the world up until that time. According to the constructivist philosophy, the subject that constructs the beings himself/herself, according to Heidegger, is human, the only being in which Being reveals itself and understands Being. Human exists by understanding Being. This is why Heidegger calls human Dasein. Therefore, the search for the meaning of Being necessitates the search for Dasein existence. The main existential mode of Dasein is Being-in-the-World. Just as Dasein cannot exist apart from the world, the world cannot exist without Dasein. Heidegger states that without Dasein, not other beings, the“world”would not exist. This is a very important starting point for comprehending his world understanding. In this thesis, the world, that Heidegger regards as a phenomenon in Being and Time, will be revealed by examining his four definitions about the world under separate headings. The third and fourth definitions which are peculiar to Heidegger, the surrounding world and the worldliness of the world, are in the focus of the thesis.