Halife Yusuf Bayazidî'nin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri
Khalifa Yusuf Bayazid's life, works and his views on sufism
- Tez No: 776370
- Danışmanlar: DR. NAZIM ÇINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Caliph Yusuf, Naqshbandi, Qadiri, Tariqa, Sharia
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Çalışmamız Halife Yusuf Bayazidî'nin hayatı, eserleri ve tasavvufî görüşleri hakkındadır. Halife Yusuf Bayazidî, Ahmed-i Hânî Ekolü olarak bilinen geleneğin 20. yüzyıldaki temsilcisi olarak görülen âlim, sûfî, müderris ve müellif bir şahsiyettir. İlmî tahsilini dönemin önemli şark medreselerinde tamamladıktan sonra hem Kâdirî ve hem de Nakşbendî tarîkatlarına intisap etmiştir. Kâdirî tarikatından bir, Nakşbendî tarikatından ise iki defa icâzet almıştır. Daha ziyade Nakşbendî tarîkatı usul ve adabına göre hareket ettiği bilinen Halife Yusuf şerîat-tarîkat, zâhirî ilim-bâtınî ilim, tekke-medrese birlikteliğine önem vermiştir. Görev yaptığı yerlerde müderrislik de yaparak irşadın ilimle birlikte yapılmasını teşvik etmiştir. Birden fazla alanda eserler yazarak ilmî mirasını günümüze aktaran Halife Yusuf, velûd bir şahsiyet olarak dikkat çekmektedir. İslâm ilimleri alanında yazdığı eserlerin yanı sıra edebiyat ve matematik gibi aklî ilimler alanın da eserler yazdığı görülmektedir. Anahtar Kelimler: Halife Yusuf, Nakşbendîlik, Kâdirîlik, Tarîkat, Şerîat
Özet (Çeviri)
Our study is about the life, works and mystical views of Caliph Yusuf Bayazidî. Caliph Yusuf Bayazidî is a scholar, sufi, professor and author who is seen as the representative of the tradition known as the Ahmed-i Hani School in the 20th century. After completing his theology education in the important oriental madrasahs of the period, he joined the Qadiri and Naqshbendi tariqas and received ijazah from both of them. Caliph Yusuf, who is rather known to act according to the methods and manners of the Naqshbandi tariqa, gave importance to the unity of shariat-tariqa, exoteric thology-esoteric theology and dervish lodge-madrasah. He encouraged irshad to be done together with theology by having madrasahs built in the places where he worked. Caliph Yusuf, became a prolific personality by writing works in many fields compared to the oriental scholars of whom he was a contemporary. In addition to the works he wrote in the field of basic Islamic sciences, it is seen that he wrote works in the field of positive sciences such as literature and mathematics.